ANTEP FISTIĞI HASADI YÜZLERİ GÜLDÜRÜYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ANTEP FISTIĞI HASADI YÜZLERİ GÜLDÜRÜYOR


 

Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ‘Antepfıstığı Tomurcuğunu Mersin’de Yeniliyor’ projesi 3‘üncü yılında da meyvelerini vermeye devam ediyor. Sunulan destekler sayesinde Mersin’de katlanarak artan Antep fıstığı hasadı, üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi sayesinde, 2016 yılından bu yana Silifke, Gülnar ve Mut ilçelerinde fıstık üretiminde kalite ve verimi artırmaya yönelik kırsal kalkınma projesiyle bölgedeki ekonomik hayata katkı sağlanıyor. Belediyeden yapılan açıklamaya göre; bugüne kadar çekirdekten hasada kadar sayısız destek ve projelerle üreticinin yanında olan Büyükşehir Belediyesi, Antep fıstığı ile ilgili hayata geçirdiği ‘Antepfıstığı Tomurcuğunu Mersin'de Yeniliyor’ projesi ile Mersin'de üretimi katlayarak, bereketli bir hasat sezonu geçiriyor.

AİLE BÜTÇESİNE KATKI SAĞLANIYOR
Türkiye için stratejik bir tarımsal değere sahip olan Antep fıstığı üretiminde verim ve kaliteyi artırmak, rekabetçi ve sürdürülebilir bir üretimle bölgedeki ekonomik refaha katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen proje sayesinde bölgede sinerji yaratılarak binlerce insanın hayat kalitesinin yükseltilmesine ve aile bütçesine katkı sağlanmasında fayda sağlanıyor.
Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘Antepfıstığı Tomurcuğunu Mersin'de Yeniliyor’ projesi kapsamında üreticiler, Temmuz ayında başlayan hasadın sonuna geldi.  Silifke ilçesinin Senir ve Nuru Mahallelerinde birer parsel, Gülnar’ın Kuskan Mahallesinde 2 ve Mut ilçesinin Yalnızcabağ Mahallesi’nde bir, Geçimli’de 2, Kayaözü’nde bir ve Diştaş’ta bir olmak üzere toplam 9 parselde uygulama devam ediyor.

“ÜRÜNLERİMİZİN KALİTESİ ARTTI”
Silifke İlçesi Nuru Mahalle Muhtarı Mustafa Şen ‘Antepfıstığı Tomurcuğunu Mersin'de Yeniliyor’ projesinden çok memnun olduklarını dile getirerek, “Bu projeyi bizler köy genelinde yaygınlaştırmak istiyoruz. 3 yıl boyunca çok verimli ürünler almaya başladık. Mersin Büyükşehir Belediyesi bize fıstık kavlatma makinesi, patoz ve fidan desteği verdi. Köylülerimiz bu proje sayesinde daha iyi verim almaya başladı. Ürünlerimizin kalitesi arttı, verimler fazlalaştı, daha iyi oldu. Biz projeden çok memnunuz” dedi.
Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Teknik Elemanı Agâh Aktan proje hakkında detaylı bilgiler verdi ve “Bu proje amacına yüzde yüz ulaştı. Çünkü 2016 yılında ağaçlardan aldığımız meyvelerin ölçümleri, 2018 yılında daha fazla oldu. Çiftçiler bu konuda olumlu tepkiler veriyorlar ve projenin devam etmesinden yanalar” şeklinde konuştu. 

“GEÇEN YILLARA ORANLA BU YIL HASADIMIZ YÜZDE YÜZ”
Nuru Mahalle sakinlerinden Sami Avcı, ilaçlama, gübreleme ve ağaçların bakımı konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin öğrettikleri tekniklerin daha çok faydasını gördüklerini belirterek, “Biz Antep fıstığı, zeytin ve incir üretiyoruz. Tabi ki Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu bu projeden memnunuz. Kısmet olursa devamını istiyoruz. Çünkü artık buradan öğrendiğimiz bilgileri uyguluyoruz. Daha önceden bu işleri böyle iyi yapamıyorduk. Artık bilgi edindik ve geçen yıllara oranla bu yılki hasadımız yüzde yüz oldu. Daha önceden bilmediğimiz için hep böcekler gelir, meyveyi dökerdi. Ama şu an da bu konuda daha çok bilgilendik. İlaçlamanın zamanını öğrendik, önceden bilmezdik.” diye belirtti.
Nuru Mahallesi’nde Antep fıstığı yetiştiriciliği yapan Emine Dimlioğlu “Projeden çok memnunuz. Biz 20 yıldır bu işle uğraşıyoruz ve 3 yıldır da Mersin Büyükşehir Belediyesi ile bunu yürütüyoruz. 3 yılda üretim konusunda daha çok ilerledik. Verimimiz de arttı. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi ekiplerinden ilaçlama ve budama konularında eğitimler aldık. İlerleyerek de devam ettiriyoruz” dedi.

ANTEP’İN ÜNLÜ FISTIĞI TÜM BEREKETİYLE MERSİN’DE YETİŞMEYE DEVAM EDİYOR
2016 yılında Mersin’de Antep fıstığı rekoltesi 1,171 ton olurken, 2018 yılında ise 1,442-1,536 ton aralığında gerçekleşmesi bekleniyor. Proje ile Mersin’de Antep fıstığı üretiminin yoğun olarak yapıldığı Gülnar, Mut, Silifke İlçelerinde, sürdürülebilir toprak yönetimi ilkeleri doğrultusunda doğru tarım uygulamaları ile Antep fıstığı üretiminde verim ve kalitesinin artırılması, pilot uygulamalar ile Antep fıstığı üretiminin yörede yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Mersin’in Gülnar, Silifke ve Mut ilçelerinde, toplam 9 köyde birer dekar Antep fıstığı bahçesinde verim ve kalitenin artırılması için araştırma sonuçlarından elde edilen, budama, toprak işleme, gübreleme, elle/atomizörle tozlama, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasat teknikleri kullanılarak, verilen teknik ve uygulamalı eğitimlerle örnek bahçelerde verim ve kalite artırımı sağlanıyor. Proje öncesi uygulama sahasında ortalama 2,7 kg/ağaç olan verimi 2016 yılında ortalama 4.4 kg/ağaç oldu. Deneme parsellerinde bu değerler 2016 yılında 12 kg/ağaç olurken yapılan tozlama ve diğer işlemlerin etkisiyle doluluk oranları arttı ve 2017 yılında 35 kg/ağaç değerlerine ulaşıldı. Proje kapsamında 5 mahallede kurulan Antep fıstığı dal dane ayırma ve kavlatma tesisi ile yaklaşık 800 ton/yıl ürünün işlenmesi mümkün. Kavlatma makinesine vermeden Antep fıstığının kilosu yaş olarak 10 TL/kg, kavlattıktan sonra güneşte kurutma işlemini gerçekleştirip toptancıya 30 TL/kg’a kadar satılabiliyor. İşlenmiş yeşil iç Antep fıstığı iç piyasada 90-210 TL/kg arasında değer buluyor.  Hasat sonrası ürünlere katma değer sağlanması için 5 mahalleye dağıtılan Dal Dane Ayıklama ve Kavlatma makinaları ile Antep fıstığı hasadı gerçekleştirildikten sonra, Dal Dane Ayırma Makinası ile salkımından ayırma işlemi yapılıyor. Salkımından ayrılan Antep fıstıkları özel tasarım eleklerle eleme işlemi yapılarak saplarından ayrılarak, Antep fıstığı elde ediliyor. Elde edilen Antep fıstıklarını daha sonra kavlatma makinesine veriliyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA