AKTAY BAŞARISIZLIĞI ‘İTTİFAKA’ BAĞLADI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKTAY BAŞARISIZLIĞI ‘İTTİFAKA’ BAĞLADI


 

CHP İl Danışma Kurulu toplantısında konuşan Adil Aktay, 24 Haziran seçimlerinde Mersin’de yaşanan başarısızlığı ittifaka ve seçim barajına bağladı. Aktay bir dahaki seçim süreci için ise “Ön seçim istiyoruz” dedi.

SONER AYDIN

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin İl Danışma Kurulu toplantısı Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı. İl Danışma Kurulu Toplantısı’na CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, Mersin Milletvekilleri Alpay Antmen, Cengiz Gökçel ve Ali Mahir Başarır, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, CHP İlçe Başkanları, Kadın ve Gençlik Kolları Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri çok sayıda partili katıldı. İl Danışma Toplantısı, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından il başkanı Aktay’ın konuşmasıyla başladı. Konuşmasına 24 Haziran seçimlerini değerlendirerek başlayan Aktay, Mersin’de 3 vekilde kalmalarını oluşturdukları ittifaka ve bazı partilerin baraj altında kalmaması için verilen oylara bağladı.

“MERSİN’DEN 6 VEKİL ÇIKARTABİLİRDİK” 

24 Haziran seçimlerinin olağanüstü koşullar altında gerçekleştirildiğini dile getiren Aktay, yerel seçimlerin genel seçimlerden farklı bir havada geçeceğini savundu. Yerel ve genel seçimlerde seçmenlerin farklı tercihlerini anlamadan 24 Haziran seçimlerini analiz etmenin doğru olmayacağını vurgulayan Aktay, “Bu seçmenin stratejik oy verme davranışıdır. Muhalif seçmenler genel seçimlerde farklı oy kullanmıştır. 24 Haziran öncesi siyasi partiler de normal şartlarda yapmayacakları tercihlerde bulundular. Normal şartlarda Cumhuriyet Halk Partisi’nin ülkücü kökenli, milli görüş kökenli partilerle seçim ittifakı kuracağını düşünemezdik ama 24 Haziran seçimlerinde İYİ Parti ile Saadet Partisi ile Demokrat Parti ile ittifak yaparak girdik. Ülkenin içerisinde bulunduğu olağan üstü koşullar bizi böyle bir tercihe etti. Nitekim 24 Haziran’da aldığı oy oranı üzerinden Cumhuriyet Halk Partisi’ni eleştirenler seçim öncesi alınan kararları destekledi. Hepimiz destekledi. Çünkü herkes 24 Haziran seçimlerinin olağanüstü koşullar altında yapılan bir seçim olduğunun farkındaydı. Cumhuriyet Halk Partili seçmenler adaletsiz seçim barajına karşı oylarını bölmeme yoluna gitseydi Mersin’de rahatlıkla 6 milletvekili çıkartabilirdik. 24 Haziran seçim sonuçlarını yalnızca bir takım rakamları karşılaştırarak anlamak mümkün değildir. Bu salonda bulunan herkesin tek bir hedefi vardı, Sayın Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanı olması ve partimizin meclis çoğunluğunu elde etmesi. Bunun için hepimiz iki tek hedef şiarıyla çalıştık. Evet, istediğimiz sonucu elde edemedik ama hepimiz tek bir hedef için mücadele ettik.  Seçimden sonra bir baktık ki sanki iki farklı hedefimiz varmış konuşuluyor.  Partimizin ve cumhurbaşkanı adayımızın aldığı oylar kıyaslanmaya başlanmış.  Bu kıyaslanmanın ilkesel olarak doğru olmaması bir yana, parti içi yoldaşlık açısından da yaralayıcı bir tutum olduğunun bilinmesini isterim” dedi.

“PARTİ İÇİ DEMOKRASİ GENEL BAŞKANLIKTAN ÖNEMLİ”

Konuşmasında olağanüstü kurultay çağrılarını da değerlendiren Aktay, “Kurultay çağrısı elbette demokratik ve meşru bir haktır. Bu talebi dile getiren bunun için uğraş veren dostlarımız elbette saygıdeğer bir iş yapmışlardır. Ancak keşke bu talep ‘parti şu kadar oy aldı, aday bu kadar oy aldı’ gibi bir mecraya dökülmeden dile getirilmiş olsaydı. Çünkü parti bizim partimizdir.  Hepimizin partisi. Olağanüstü kurultay isteyenin de istemeyenin de. Partimizde tabanın daha çok söz sahibi olması ve parti içi demokrasinin geliştirilip derinleştirmesi herhangi bir ismin genel başkanlığından çok daha değerlidir. Bu isim Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da olsa böyledir, Sayın Muharrem İnce olsa da böyledir. Çünkü biz asıl gücümüzü demokratik, katılımcı, eşitlikçi bir partiden olmaktan alırız.  Bu nedenle hızla yerel seçimlere yaklaşığımız bugünlerde bu değerleri partimizde daha fazla hayata geçirmenin yollarını aramalı ve bulmalıyız” diye konuştu.

“ÖN SEÇİM İSTİYORUZ”

Yerel seçimler öncesi adayların ön seçim ile belirlenmesi gerektiğini ifade eden Aktay, şunları söyledi: “Yerel seçimlere giderken Mersin’in en güçlü partisi CHP’dir. Doğru belediye başkan adaylarımızla, Mersin’in çok parçalı, çok kültürlü mozaiğini kucaklayarak, Mersin’in ihtiyacı olan değişimi mutlaka gerçekleştireceğiz. Bu salonda ve örgütümüzde, Mersin’i yönetecek onlarca arkadaşımızlar var. CHP olarak mersin de insan kaynağı gibi sorunumuz yok. Bizim temel sorunumuz adaylarımızla örgütümüz ve seçmenimiz arasındaki bütünlüğü sağlamaktır. Belediye başkan adaylarımızla belediye başkanlarımızı, örgütümüz ve seçmenimizi ortak akıl, ortak değer ve ortak hedefler etrafında çok güçlü bir biçimde mutlaka bütünleştirmeliyiz. Bunu başarmalıyız. Bunu başardığımızda CHP’nin Mersin’deki büyük zaferi için gün saymaya başlayabilir. Adaylarımızın ön seçimle belirlenmesi bu açıdan çok önemli bir başlangıç olacaktır. En başından beri ön seçim yapılması konusunda ısrarlıyız ısrar edeceğiz. Ön seçim talep eden bir örgütün başkanlarından üyelerine kadar şunu çok iyi bilmesi gerekir; Ön seçim çok yüksek bir olgunluğu gerektirir. Partililer birbiriyle kardeşçe, dostça, dürüstçe yarışma olgunluğuna sahip olmalıdır. Bu olmazsa bunu başaramayız. Yarışın sonucunda en ufak bir küskünlük yaşamadan mücadeleye aynı kararlılıkla devam etme olgunluğuna sahip olmalıdırlar. Ben Mersin il örgütümüzün bu konuda son derece önemli bir örnek olduğuna inanıyorum.  Bu yolda hepimiz aynı niyeti paylaşıyoruz.  Bu salonda bulunan veya bulunmayanlar hepimizin hedefi Mersin’i değiştirmektir. Mersinde halk iktidarını kurmak istiyoruz. Bu yolda inancağız çalışacağız başaracağız.”

İl Başkanı Adil Aktay’ın konuşmasının Divan Başkanlığını Aktay’ın yaptığı danışma meclisinin toplantısına geçildi. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda milletvekilleri ve partililer görüşlerini paylaştı.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA