MEZİTLİ’DE ŞEFTALİ ÜRETİCİSİNE MÜJDE | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MEZİTLİ’DE ŞEFTALİ ÜRETİCİSİNE MÜJDE


 

Mezitli’de iflas etme noktasına gelen çiftçiye Mezitli Belediyesi el uzattı. Üreticiler bayram boyunca ürünlerini Mezitli’nin her noktasında kendileri satabilecek.

Yaklaşık 150 bin ton şeftali üretiminin yapıldığı Mezitli’de üretici ürününün para etmemesi nedeniyle iflas noktasına geldi. Bahçelerini kesmeye başlayan çiftçiye Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’dan bayram hediyesi geldi. Mezitli Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, bahçede 70 kuruşa, meyve suyuna ise 25-30 kuruşa satılmasına karşın pazarda 3,5-4 TL, Marketlerde 5-6 TL’den tüketiciye ulaşan şeftaliyi çiftçiler bayram boyunca Mezitli’nin her noktasında kendileri satabilecek. Türkiye’nin şeftali deposu olan Mezitli’de üretici kan ağlıyor. İlaç, mazot gibi girdilerin aşırı yüksek olmasına karşın tüccar tarafından maliyetinin çok altında satın alınması çiftçiyi iflas noktasına getirdi. Tepeköy, Sarılar, Fındıkpınarı, Zeybekler, Kocayer Mahallelerin de içerisinde bulunduğu şeftali üretimin yoğun olduğu bölgelerde bazı çiftçiler bahçedeki şeftali ağaçlarını kesmeye başladı.

“ŞEFTALİ ÜRETİCİSİ İSYANDA”

Çiftçiden 70-80 kuruşa alınan şeftali ise tüketiciye gelene kadar fiyatını 7 kat üzerine çıkıyor. Pazarda 3,5-4 TL, Marketlerde 5-6 TL’den tüketiciye ulaşan şeftalide asıl karı aracıların aldığını ifade eden üreticiler, “Mersin’de şeftali üreticileri yıl boyunca emek verip ürettiğimiz ürünleri meyve suyu sektörüne 25 kuruşa satmak zorunda kalıyoruz. Kesildikten sonra hemen piyasaya sürülmek zorunda olduğumuz için komisyoncu fiyatı elinden geldiğince aşağıya çekiyor. Bu durum zaten maliyetinin altında sattığımız için zararımızın büyümesine neden oluyor. Meyve sektöründe faaliyet yürüten firmalar şeftaliyi maliyetinin üçte birine alıyor. Kilosunu 25 kuruşa sattığınız şeftaliyi zararına da olsa toplamak zorundayız. Dalında bırakmak daha az maliyetli ama bu da hastalıklara sebep oluyor. Banka borçlarımız her geçen gün artıyor. Daha fazla zarara girmemek adına ağaçlarımızı kesmeye başladık” dediler.

“BAŞKAN TARHAN HEP YANIMIZDA DURDU, DESTEK VERDİ”

Konu hakkında açıklama yapan Şeftali Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Çelik ise, devletin üreticiye destek olması gerektiğine vurgu yaparak, “Mezitli Belediye Başkanımız Neşet Tarhan, dışında kimseyi yanımızda bulamıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin yasa gereği üreticiye destek olması gerekiyor ama kaç aydır kendisinden randevu dahi alamadık. Sağ olsun Mezitli Belediye Başkanımız kısıtlı bütçesine rağmen bizim için projeler üretmeye çalışıyor. Şimdi de çiftçinin komisyoncuya karşı elini güçlendirecek soğuk hava deposu için çalışma başlattı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“BU DURUM BENİ DERİNDEN YARALIYOR”

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’dan zor durumdaki çiftçiye bir bayram hediyesi geldi. Başkan Tarhan, çiftçiler bayram boyunca Mezitli’nin istedikleri yerinde şeftaliyi araçlarında kendilerinin tüketiciye doğrudan satabileceği müjdesini verdi. Pazar ve marketlerde karşılaştığı vatandaşların şeftaliyi kilo yerine tane ile alamaya başlamasının kendisini derinden yaraladığını ifade eden Başkan Tarhan, “Vatandaşımızın poşetinde çocukları beslenebilsin diye tane ile şeftali alabilmesi beni derinden yaraladı. Yine kırsal kesimde ziyaret ettiğimiz üretici de ürününü satamamaktan dert yanıyordu. Bu acıklı duruma son verebilmek ve bir nebzede olsa çiftçimizin yarasını sarabilmek adına bir projeye imza attık. Şeftali üreticimiz önümüzdeki haftadan başlayarak kamyonetleri ve araçları ile Mezitli’nin diledikleri yerinde doğrudan tüketiciye ulaştırabilecekler. Biz bu konuda kendilerine gereken kolaylığı sağlayacağız” dedi.

“KADIN ÜRETİCİ PAZARLARIMIZ TÜM TÜRKİYE’DE UYGULANMALI”

Üreticinin hak ettiği kazancı sağlarken tüketicinin de ürünü daha ucuza alabilmesi için Kadın Üretici Pazarlarını faaliyete geçirdiklerini hatırlatan Başkan Tarhan, yaptığı açıklamada “Ülkemizde üreticinin hak ettiğini kazanarak üretime devam edebilmesi için devlet olarak desteklenmesi gerekiyor. Kadın Üretici Pazarımızda olduğu gibi bir sistem tüm Türkiye’de uygulamaya geçilmeli” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA