TEKSTİL İŞÇİSİNE İŞ SAĞLIĞI SEMİNERİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TEKSTİL İŞÇİSİNE İŞ SAĞLIĞI SEMİNERİ


 

Dev-Tekstil Çukurova Temsilciliği tarafından İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği semineri düzenlendi. Seminerin ilk gününde Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen işçileri iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı uyardı.

GİZEM EKİCİ

Dev-Tekstil Çukurova Temsilciliği, işçi sağlığı ve iş güvenliğine dikkat çekmek, farkındalık yaratmak için başlattıkları seminer dizisinin ilkini sendika temsilciliğimizde gerçekleştirdi. Seminerin ilk gününde Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen bir sunum gerçekleştirdi. Antmen, çalışanların önemli bir kısmının iş kazası, meslek hastalığı nedenleriyle hayatını kaybettiğini ya da sakat kaldığını söyledi. 

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE 4 YILDA 12 BİN İŞ KAZASI YAŞANDI
Slayt eşliğinde yaptığı sunumuna işçi sağlığı ve işçi güvenliğinin neden önemli olduğuna dikkat çekerek başlayan Tabip Odası Başkanı Antmen, çeşitli örnekler vererek önlem alınan yerlerde bu tehlikelerin ortadan kalkabildiğini, işçilerin can güvenliğinin korunabildiğini söyledi. Meslek hastalıklarına da ayrı bir başlık altında değinen Antmen, bu hastalıkların çalışma koşullarından kaynaklı nasıl ortaya çıktığını, hangi sağlık problemleri yarattığını ifade etti. Tekstil işkoluna özel olarak değinen Antmen, “Tekstil sektöründeki dünya çapındaki yoğun rekabet ve çalışma ortamındaki olumsuz şartlar iş kazaları ve meslek hastalıklarını beraberinde getirmektedir” dedi. SGK kayıtlarının tekstil iş koluna dair sadece 2014 yılına dair verileri olduğunu, başka bir araştırmasının olmadığını belirterek buna göre toplam 221 bin 366 iş kazasının 12 bin128’inin tekstil ürünleri imalatı sektöründe meydana geldiğini belirtti. Tekstil iş kolundaki hammaddelere de değinen Antmen, bunların işçi sağlığı ve güvenliğine olumsuz etkilerini aktararak, “Tekstil sektörünün kendine özgü sağlık ve güvenlik riskleri bulunmaktadır” diyerek nelerin işçi sağlığını riske attığını anlattı. 

SEKTÖRDE ÇALIŞANLAR CİDDİ SAĞLIK PROBLEMLERİ YAŞIYOR
Çalışma koşullarının işçilerdeki psikolojik etkilerinin ciddi sağlık problemlerine yol açtığına dikkat çeken Antmen, “Çalışma temposunun yüksek olması, çalışma temposunun sık sık değişmesi veya sık tekrarlanan hareketlerle çalışmalar, talebin hızlı değişimine bağlı gece postalarında vardiyalı çalışma düzenine geçişler, fazla çalışma ya da fazla sürelerle çalışmalar, çalışanlar üzerinde stres kaynağı oluşturmakta ve bu durumlar zamanla psikolojik sorunlar oluşturarak, uyku bozuklukları, sinirlilik, iletişim sorunları, davranış bozuklukları, çalışanlar arası ya da idare ile ilgili problemler, dikkat eksikliği, iş kazalarına eğilim, bağışıklık sistemi zafiyetine bağlı enfeksiyon artışları, kas krampları ve ağrılar, yüksek tansiyon, ritim bozuklukları yapabilir.” dedi. Tekstilde kullanılan kimyasal maddelerin yol açtığı ciddi sağlık problemlerine dikkat çeken Antmen, çalışma koşullarının uygunsuzluğundan kaynaklı kas iskelet sistemi hastalıklarına da değindi. Tekstil iş kolunda yaşanan ciddi sağlık sorunlarını ayrıntılı bir sunumla anlatan Antmen, işçileri “Hastalık oluştuktan sonra yapılacak tedavi kişinin sağlığını tam olarak geri getiremeyebilir” diyerek uyardı. Dr. Mehmet Antmen alınması gereken önlemler konusunda işçileri uyararak bitirdiği sunumunun ardından özellikle Mersin Serbest Bölge’de yaşanan ciddi sağlık problemleri dile getirildi. İşçilere maske verilmemesi, serbest bölgede bir sağlık kuruluşunun olmaması, kötü hijyen koşulları, sıcaklığa bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıklar, denetimsizlik gibi şikayetler sunuldu. Sadece daha iyi bir ücret için değil, sağlıklı ve insan gibi yaşamak içinde sendikal örgütlenme güçlendirme çağrısıyla İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği semineri sona erdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA