PERAKENDE SEKTÖRÜNE KÜMELENME ÇAĞRISI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

PERAKENDE SEKTÖRÜNE KÜMELENME ÇAĞRISI


 

Son dönemlerde özellikle ulusal ve uluslararası firmalar ile rekabette daha fazla zorlanan perakende sektör temsilcilerine çözüm olarak kümelenme gösterildi.

Prof. Dr. konunun Türkiye’de yanlış anlaşıldığını vurgulayarak, “Kümelenmek ortak yatırım demek değildir. Rekabet edin ama işbirliği de yapın” çağrısında bulundu.

Perakende sektörü sorunlarına kümelenme ile çözüm arama hedefinde. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) öncülüğünde bir araya gelen perakendeciler, önümüzdeki süreçte kümelenme noktasında neler yapılabileceklerini tartıştı. 
MTSO’dan yapılan açıklamaya göre; Oda Projeler Müdürlüğü Avrupa İşletmeler Ağı kapsamında düzenlenen toplantıda perakende sektör temsilcileri sorunlarına çözüm aradı. Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, sektör temsilcilerine kümelenmenin önemini ve kümelenme ile hangi kazanımları elde edebileceklerini anlattı. Önümüzdeki süreçte teknoloji üretemeyen firmaların küresel ekonomi içinde yok olacağını vurgulayan Güvenç, bugün dünyada kümelenmenin yaygın olduğu ülkelerin teknoloji üretmedeki başarısına dikkat çekti. Kümelenme noktasında istenen performansı gösteremeyen yerel perakende sektör temsilcilerinin cirolarının artmasına rağmen karlıklarının her geçen gün azaldığını, şube sayısının azaldığını dile getiren Güvenç, “Sektör giderek daha çok batağa sürükleniyor. Bu bataktan birlikte hareket ederek çıkılabilir” diye konuştu. 

“KÜMELENME SİZİ TÜM RİSKLERDEN KORUR”
Yerel perakende sektörünün birbiri ile rakip olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, “Siz ulusal ve uluslar arası firmalarla rakipsiniz. Birbirinizi rakip görüp çekişirseniz asıl rakiplerinizin yolunu açarsınız” diye konuştu. 
Kümelenmenin firmaları tüm ekonomik risklerden koruyacağını da vurgulayan Güvenç, irili ufaklı krizlerde çok büyük darbeler almak yerine firmaların kümelenme sayesinde sarsılsa dahi yıkılmayacaklarını ifade etti. “Şu anda yolumuzun etrafında onlarca mayın var. Biz o mayınlara basmadan birlikte yürüyüp güçlü bir perakende sektörüne doğru yol alacağız” diyen Güvenç, şunları söyledi: “Küme demek akıllı endüstriyel eko sistem demektir. Her sektörün kendi eko sistemi var. Diğer sektörlerin olduğu gibi perakende sektörünün de hastalıklı bir eko sistemi var. Bu da üreticinin para kazanamamasına, tüketicinin de ucuza ürün alamamasına neden oluyor. Çalışan sayınızı artıramıyorsunuz, karlılıklarınız istediğiniz gibi değil. Bunun sebebi sizin de eko sisteminizin hastalıklı olması. Kümelenme, bu hastalıklı eko sistemi tedavi ediyor ve bunu da bilimsel akılla yapıyor.” 

“HEDEF FİRMALARI ÖNCE YAŞATMAK, SONRA GELECEĞE HAZIRLAMAK”
İyi bir kümelenme için önce doğru planlama yapılması gerektiğini kaydeden Güvenç, “Perakende sektörü çok geniş kapsamlı. Tekstilciden, mobilyacıya, otomobilciden, gıdacıya çok çeşitli sektörü bünyesinde barındırıyor. Bu nedenle doğru sonuç için öncelikle doğru alt sektörler belirlenmeli” dedi. Kümelenme mantığında hiçbir firmanın kaybetmemesi gerektiğini dile getiren Güvenç, bu planlamanın üyelerin tümünü olumlu etkileyecek kararlar alınması adına önemli olduğunu anlattı. Kümelenmede sürecin önemine de değinen Güvenç, doğru kişileri bir araya getirdikten sonra sorunların doğru tespit edilmesi ve doğru bir sıralama ile planlanıp çözülmesi gerektiğini söyledi.
“Asıl hedef, firmalarınızı yaşatarak tedavi etmek ve geleceğe hazırlamak” diyen Güvenç,  kümelenme ile teknoloji kullanımının artırılacağını, bilginin paylaşılacağını bildirdi. Üniversitelerle temasın artırılacağını da kaydeden Güvenç, “Yüksek Lisans, doktora tezlerinin sizin sorunlarınızın üzerine yapılmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.  Toplu hareket etmenin gücünü yaşayacaklarını da vurgulayan Güvenç, “Akıllı hareket edeceğiz. Bizim siyasetle işimiz yok. Derdimiz Mersin ekonomisinin dünyada söz sahibi olması. Bu hedef çerçevesinde bir araya gelip sorunlarımızın çözümü adına ilgili tüm kurumları ziyaret edeceğiz” dedi.
Toplantı, sektör temsilcilerinin sorunlarını dile getirmesi ile sona erdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA