ORGANİK TARIMA DÖNMELİYİZ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ORGANİK TARIMA DÖNMELİYİZ!


 

Mersin’de organik tarımı masaya yatıran uzmanlar, kişi başına 1.66 dönüm ekilebilir arazide organik bitkisel tarım yapılmasının Türkiye’yi doyurmaya yeteceğini açıkladı.

GİZEM EKİCİ

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi’nce, “Tarımsal Üretimde Alternatif Üretim Modellemeleri Üzerine Organik Tarım ve Uygulanabilir Modelleme Olanakları” masaya yatırıldı.
Odadan yapılan açıklamaya göre; Bilgi Üniversitesi'nde üretim planlaması üzerine dersler veren endüstri mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Yonca Demir ile aynı üniversiteden Bulut Aslan'ın hazırladığı 'Organik Tarım Türkiye'yi besler' başlıklı çalışmanın ayrıntıları sunumlar eşliğinde kamuoyuyla paylaşıldı.

'ORGANİK TARIM TÜRKİYE'Yİ BESLER' PROJESİ İÇİN MERSİN PİLOT İL OLABİLİR 
Etkinliğin Açılış konuşmasında ÇMO Mersin Şube Başkanı Sinan Can, ekolojik kentler ve ekolojik tarımın her geçen gün sağlıklı ve huzurlu bir yaşam için daha çok önem kazandığına dikkat çekti. “Alternatif üretim ve yaşam modellemelerini üretmek ve bu kavramları hayata geçirmek elzem olmaktadır” diyen Can, “Örneğin günümüzde kent denildiğinde, nüfus çokluğu, yoğunlaşma, hızlı yaşam-hızlı tüketim, üretim ve tüketim hırsı,  ekolojik tahribat, iş bölümü gibi kavramlar akla gelmektedir. Oluşan bu sıradan sığ anlayışları canlıları ve yurttaşları alternatifi olmayan bir yaşam oluşturmaya sürüklemektedir. Günümüzde ‘Sürdürülebilir Kentler’ kavramları yoğun tartışma konusuyken alternatif tarımsal üretim modellerinin gelişmesi son derece önem arz etmektedir. Bu noktada Dr. Yonca Demir ve Bulut Aslan hocamızın bir mühendislik modellemesiyle oluşturduğu 'Organik Tarım Türkiye'yi besler' Matematiksel Model, Veriler ve Sonuçlar adlı bilimsel çalışma bu sığ yaşam anlayışlarının ötesinde insanlarımızı sağlıklı ve huzurlu bir doğaya sevk edeceğine inanıyorum. Ayrıca yapılan modelleme çalışmalarının Mersin’de pilot ölçekli gerçekleştirilebilecek bir bilimsel projenin de altyapısını oluşturabileceğini düşünüyorum” dedi.

“KİŞİ BAŞINA 1.66 DÖNÜM EKİLEBİLİR ARAZİDE ORGANİK BİTKİSEL TARIM YAPILMASI TÜRKİYE'Yİ DOYURMAYA YETİYOR”
Organik tarımın Türkiye'yi besleyip beslemeyeceği konusunu anlamak için geliştirdikleri matematiksel modelden elde edilen sonuçları da paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Yonca Demir ise,  sunumunda şu görüşlere yer verdi; “Türkiye 81 ilde 106 ürün üretebilir. Türkiye nüfusunun tamamını sadece bitkisel organik ürünlerden oluşan bir menü ile beslemek mümkün. Türkiye'de ekilebilir alanların yüzde 54'ü yani 127 milyon 515 bin dönümlük alan bu iş için yeterli. Bu durumda kişi başına 1.66 dönüm ekilebilir arazide organik bitkisel tarım yapılması Türkiye'yi doyurmaya yetiyor.
Organik tarlalarda yüzde 28 daha fazla organik karbon ve daha fazla azot bulundu. Organik tarım yapılan topraklarda erozyona karşı direnç daha yüksek. Toprağın yoğun yağışta su tutma ve daha sonra bu suyu saklama kapasitesi daha yüksek. Kurak dönemlerde daha az sulama gerektirir, bitki stresi daha az görülür, verim daha yüksek olur.
Türkiye hem hayvansal hem bitkisel üretimi organik yaptığı durumda nüfusunu doyurabilecek kadar üretim yapabiliyor ayrıca komşularına destek verecek kadar üretim fazlası da oluyor. Yapılması gereken, mevcut konvansiyonel tarım alanlarını organik tarıma dönüştürmektir. Bunun için ekilebilir alanlar yeterli ve orman alanlarının tarıma açılmasına da gerek yoktur. Başlangıçta organik tarımda ürün verimi düşük görünebilir ama birçok çalışma zamanla toprağın kendine geldiğini, çiftçinin deneyim kazandığını ve üretim miktarının arttığını gösteriyor”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA