MERSİN SERBEST BÖLGESİ’NDE İSTİHDAM VE FİRMA SAYISI AZALDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN SERBEST BÖLGESİ’NDE İSTİHDAM VE FİRMA SAYISI AZALDI!


 

Mersin Serbest Bölgesi’nde istihdam ve firma sayısı gerilerken, işlem hacmi toparlanma gösterdi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) her ay düzenli olarak yayınladığı Aylık Göstergeler Raporu’nun Mayıs ayı sayısında, Mersin Serbest Bölgesi’nin 5 aylık performansı gün yüzüne çıktı.

İSTİHDAM GERİLEDİ
Rapora göre; Mersin Serbest Bölgesi’nde yaratılan istihdamda 2018’in ilk ayındaki hızlı artış, Mart ayı sonuna kadar yavaşlayarak devam etti. Nisan ve Mayıs aylarında ise istihdamda azalış gözlendi. Mayıs 2018’de istihdamda gözlenen söz konusu azalışta; vasıflı ve vasıfsız isçi sayısındaki daralma etkili oldu. Bölgede 2018 Mayıs ayı sonu itibariyle yaratılan istihdam; vasıfsız isçi sayısındaki büyümenin etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5’lik artışla 8 bin 813 kişiye ulaşıldı. 

FİRMA SAYISI YÜZDE 4 AZALDI
Bölgede yer alan firma sayısında da 2018’in ilk ayından itibaren Mayıs ayı sonuna kadar azalış trendi devam etti. 2018’in Mayıs ayı sonu itibariyle firma sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4’lük azalışla 438’e geriledi.
Firmaların faaliyet ruhsatları da 2017 yılı Mayıs ayı sonuna göre etkisiyle yüzde 1,4’lük sınırlı azalışla 691’e geriledi. Söz konusu azalışta özellikle “alım satım” faaliyet konusundaki gerileme etkili oldu.

YURTDIŞINDAN BÖLGEYE YAPILAN YATIRIM YÜZDE 21 AZALDI
Bölgedeki yatırım harcamalarında da 2017’nin son çeyreğindeki artış trendi; 2018’in Ocak ayında yavaşlayarak devam etti. Şubat-Nisan dönemindeki dalgalı seyir; Mayıs ayında yerini hızlı artışa bırakarak son 13 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. 
2018’in Ocak-Mayıs döneminde yurtdışından bölgeye yapılan demirbaş yatırımlarındaki daralmanın etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21’lik azalışla 11,1 milyon dolara geriledi.

İŞLEM HACMİ MAYIS’TA TOPARLANDI
Bölgedeki ticaret hacminde ise önceki iki yılın Ocak-Mayıs döneminde gözlenen daralma, yıllık bazda 2018’de yerini yüzde 16’lık artışa bırakarak yaklaşık 1,4 milyar dolara ulaştı.  Söz konusu gelişmede sanayi grubunda “işlenmiş petrol ürünleri” ile “sanayi mamulleri” alt gruplarında hem bölgeye girişler, hem de bölgeden çıkışlarda gözlenen artışın katkısı oldu. 
Yılın 5 aylık döneminde bölgedeki ticaret haminin geçen yılın üzerinde gerçekleşmesinde hem Türkiye’den bölgeye, hem de bölgeden Türkiye’ye gerçekleştirilen ticaret hami ile bölgeden Avrupa’ya, Asya’dan bölgeye yapılan ticaret hacmi artısı etkili oldu. 
Bölgedeki ticaret hacmi aylık bazda 2018’in ilk ayına azalışla girmiş, Şubat ayında toparlanıp, Mart ayında yükselişe geçerken Nisan ayında sert bir düşüş yaşanmıştı. 
Mayıs ayında ise bu azalış yerini yüzde 17’lik artışa bıraktı. 
Mayıs 2018’de bölgedeki ticaret hacmi hem bölgeye giriş hem de bölgeden çıkısı yapılan
“meyveler” ile “işlenmiş petrol ürünleri” ürün gruplarındaki artışın etkisiyle geçen yıla göre yüzde 17’lik büyümeyle yaklaşık 301 milyon dolara ulaştı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA