‘KANLI AY’ TUTULMASI HAYRAN BIRAKTI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘KANLI AY’ TUTULMASI HAYRAN BIRAKTI


 

21. yüzyılın en uzun Kanlı Ay tutulması Mersin’de ilgiyle izlendi. Kanlı ay tutulması, Erdemli ve Anamur ilçelerinde kendisini daha net bir şekilde gösterdi.

SERKAN TULTAK
Dünya'nın Güneş ile Ay arasına girmesi ile oluşan 21. yüzyılın en uzun "kanlı ay" tutulması Mersin’de ilgiyle takip edildi. 27 Haziran gecesi 20.13’te başlayan tutulma, sabaha karşı 02.30’da sona erdi. Tutulmanın maksimum gerçekleştiği 22.30 – 01.13 saatleri arasında Ay tamamen karardı. Ayın doğu kısmının karanlık kaldığı ve ilerleyen saatlerde yüzeyin tamamına yakınını kapladığı tutulma, uzun süre izleyenlere bir doğa harikası sundu. İlk defa ayın bu şekilde tutulmasını izleyen çocuklarda bu doğa olayını heyecanla izledi. Bu arada tutulma Erdemli ilçesinin tarihi ve turistik Kızkalesi Mahallesi'nde de görüldü. Mahalledeki turizm tesislerinde yerli ve yabancı turistler ayı görmek için kumsala akın ederek, anın keyfini yaşadı.
KANLI AY TUTULMASI NEDEN VE NASIL GERÇEKLEŞİR?
Dünya'nın Güneş ve Ay'ın arasına girdiği tutulma esnasında yerkürenin gölgesi, 1 saat 43 dakikalık bir zaman dilimi süresince gezegenin tek uydusu olan Ay'ın görünen yüzünü komple kapladı. Bu sebepten ötürü Ay, tutulma hadisesi gerçekleştiği sırada tam olarak kaybolmadığı için “Kanlı Ay” şeklinde isimlendirilen koyu kızıl bir renge sahip oldu. Tüm bunların yanı sıra sadece Ay'ın Dolunay evresinde ve Ay Tutulması esnasında meydana gelen Kanlı Ay Tutulması; Dünya’dan yansıyan Güneş ışınlarının Ay’ın üzerine düşmesinin akabinde Ay'ın kızıl bir görünüm elde ettiği bir gökyüzü olayı olarak açıklanmaktadır. Aynı zamanda, Güneşin kızıl – turuncu renkli ışınları için Dünya’nın atmosferinin son derece şeffaf bir yapıda bulunması ve bu ışınların tutulma sırasında Ay’ın yüzeyine oldukça etkili bir şekilde yansımasına sebebiyet verdiği için Kanlı Ay Tutulması meydana gelmektedir.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA