ANTMEN’DEN HAYVANLARI KORUMAK İÇİN KANUN TEKLİFİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ANTMEN’DEN HAYVANLARI KORUMAK İÇİN KANUN TEKLİFİ


 

Türkiye’de hayvanlara yönelik artan şiddete tepkiler çığ gibi büyürken CHP Milletvekili Alpay Antmen, hayvanları korumak için kanun teklifi verdi.

Haber Merkezi

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5199 sayılı hayvan hakları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi .
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verilen teklifin genel gerekçesinde, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında hayvanları öldürme yahut zarar verme fiillerinin suç olarak nitelendiği denilebilecek tek hükmün 151. Maddede belirtildiğini aktaran Antmen, “Bahse konu yasa ise oldukça yetersizdir ve caydırıcılığı bulunmamaktadır. Kamuoyunda da sıkça konuyla ilgili şiddet görüntüleri yayılmakta ve tüm toplum hayvanlara yapılan kötü muamele ve cezasızlık nedeniyle tepki göstermektedir. Konu sadece siyaset kurumunun çözebileceği ancak siyaset üzeri bir meseledir. 
Öncelikle sadece sahipli hayvanlara zarar verme fiili ceza kanunu kapsamında tutulmuştur. Oysa tüm hayvanların da hakları olduğunun bilinciyle hareket edilmesi gerekir. 

“TÜRKİYE’DE SON 1 YILDA; 1 MİLYAR 156 MİLYON 407 BİN 473 HAYVANIN YAŞAM HAKKI GASPI OLDU”
Basından, raporlardan, takiplerimiz ve konuyla ilgili demokratik kitle örgütlerinin açıklamalarına göre son 1 yılda Türkiye’de; 1 milyar 156 milyon 407 bin 473 hayvanın yaşam hakkı gaspı oldu.
1 milyar 106 milyon 235 bin 358’ini küçücük kafeslerde yaşamaya mahkûm edilen ve çok kısa bir süre zarfında, kaçınılmaz bir son olarak kesimhaneye gönderilen tavuk ve hindilerin yaşam hakkı ihlâli yaşandı. 
8 milyon 216 bin 506 hayvana işkence yapıldı. 
Türkiye’de keyif için son 1 yılda 9982 hayvan avlandı. 
Hayvanlara yönelik kötü muamele, işkence ve öldürme gerekçesiyle sadece ve sadece 229 şahsa idari para cezası uygulandı” dedi.

HAYVAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ VAR
Uluslararası hukuki düzenlemelere bakıldığında Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin öne çıktığını bildiren Milletvekili Antmen, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Hayvan Hakları Bildirgesi, 15 Ekim 1978 tarihinde Paris’in UNESCO evinde ilan edilen ve 14 maddeden oluşan bir metindir. İlgili bildirgede haklarını savunamayan hayvanlara da birtakım haklar tanınmıştır. Özellikle 2 düzenlemenin nazarı itibare alınması oldukça önemlidir; 
‘Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan, öbür hayvanları yok edemez’.
‘Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur’.
Dünyadaki düzenlemelere bakıldığında ise Birleşik Krallık’ta Hayvan hakları, Ceza Kanunu’nda düzenlenmiş ve hayvan haklarına aykırı muameleler suç sayılmıştır. Fransa’da da, benzer şekilde hayvan hakları ile ilgili düzenlemeler Ceza Kanununda yer almış, hayvan haklarına aykırı muameleler suç addedilmiştir. 

SUÇ SAYILMALI
Dolayısıyla ülkemizde 5199 Sayılı Hayvan Haklarını Koruma Kanunu ile hayvan haklarının korunması hedeflenmişse de; hiçbir neden olmaksızın hayvanları öldürme yahut hayvanlara zarar verme fiilinin Türk Ceza Kanunu kapsamında suç sayılması oldukça önemlidir. Dünyada ve uluslararası düzenlemeler ışığında bunun bir gereklilik olduğu aşikardır. 
Cezalandırmanın temel hedeflerinden birinin de caydırıcılık olduğu göz önüne alınarak; hayvanları öldüren yahut hayvanlara zarar veren kimselere hapis cezası öngörülmüştür. Bir diğer değişiklik önerisi ise hayvanların ‘mal’ değil ‘hisli varlıklar’ olduğunun yasal olarak düzenlenmesini içermektedir. 
Hayvanlara şiddetin önlenmesi ve şiddet gösterenlerin gereken cezaya çarptırılmasını hangi görüş, düşünce, inanç ya da grup olursa olsun tüm toplumsal katmanların ortak beklentisidir. 
5199 sayılı ‘Hayvanları Koruma Kanunu”nun başlığı “Hayvan Hakları Kanunu’ olarak değiştirilerek hayvanların hisli varlıklar olduklarını ve doğuştan gelen hakları olduğu belirtilmiştir. 
5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 151. Maddesinin 2. fıkrasının değiştirilerek; haklı bir neden olmaksızın hayvanları öldüren veya zarar veren kişilerin hapis cezası ile cezalandırılması hedeflenmiştir. Metindeki zarar; öldürme, şiddet, yaralama, tecavüz, vurma ve her ne suretle olursa olsun hayvana zarar vermedir. 
Kazanç, eğlence ve deney için hayvanların suiistimal edilmemesi, öldürülmemesi amaçlanmıştır”. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA