MERSİN LİMANI’NDA GERİLEME! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN LİMANI’NDA GERİLEME!


 

Mersin Limanı Başkanlığı’nın, elleçlenen yük miktarı ile Türkiye genelindeki liman başkanlıkları içerisinde 5’inci sıradaki yeri, 2018’de 6’ıncı sıraya geriledi.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) her ay düzenli olarak yayınladığı Aylık Göstergeler Raporu’nun Mayıs ayı sayısında, Mersin Limanı’nın ilk 5 ayına ışık tutuldu. Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen yük trafiğinin Ocak-Mayıs dönemine göre son 3 yıldır artış eğiliminde olduğu belirlendi. 2018’in Ocak-Mayıs döneminde yük trafiği artış hızının, geçen yıla göre yavaşlamasında ihraç edilen yükler etkili olurken, Mayıs 2018’de ise yük trafiği geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19’luk artışla 3,2 milyon tona yükseldi. Bu yükselişte; başta ithal edilen yükler olmak üzere ihraç edilen yüklerdeki artışın payı oldu. 2017’nin 5 aylık döneminde Mersin Liman Başkanlığı’nın elleçlenen yük miktarı ile Türkiye genelindeki liman başkanlıkları içerisinde 5’inci sıradaki yeri, 2018’de 6. sıraya geriledi.

DAHİLİ TAŞIMACILIK DÜŞÜŞTE, TRANSİT TAŞIMACILIK ARTIŞTA

Mersin Liman Başkanlığı bazında ihraç edilen yüklerin 2018’de artış hızı, geçen yıla göre yavaşlayarak 5,9 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu gelişmede “gıda maddeleri ve hayvan yemleri” yük grubunda geçen yılki azalışın 2018’de hızını yükselterek devam etmesinin yanı sıra; “gübreler” yük grubunda ise artışın yön değiştirmesi etkili oldu. İthal edilen yüklerde ise geçen yılın Ocak-Mayıs dönemindeki durağan yapı, “petrol ürünleri” yük grubundaki önemli artışın etkisiyle 2018’de yıllık bazda yerini yüzde 2’lik artışa bırakması ile yaklaşık 8 milyon tona yükseldi. Dâhili taşımacılık yükleri geçen yılın yüzde 13 altında kalarak 527 bin ton seviyesinde gerçekleşti. Transit taşımacılık yükleri ise belirgin artışla 31 bin tona yükseldi. Hem dahili taşımacılıkta söz konusu daralmada; hem de transit taşımacılık yüklerindeki artışta “makineler, tasıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler” yük grubu etkili oldu. 

MERSİN LİMANI’NA UĞRAYAN GEMİ SAYISI ARTTI

Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen konteyner miktarı ise Ocak-Mayıs dönemi bazında son iki yıldır kaydettiği artışı sürdürdü. 2018’in söz konusu döneminde konteyner trafiğinin geçen yıla göre yüzde 9’luk artışla 678 bin 55 TEU’ya ulaşmasında hem yükleme hem de boşaltma yükleri etkili oldu. 2017 yılı Ocak-Mayıs döneminde Mersin Limanı elleçlenen konteyner miktarına göre Türkiye’deki konteyner limanları içerisinde 2. sıradaki yerini, 2018 yılında da korudu. Yılın 5 aylık döneminde Mersin liman tesislerine operasyon için uğrayan gemi sayısı geçen yıla göre yüzde 1,3 artarak bin 853’e yükseldi. Türkiye genelinde limanlara uğrayan gemi sayısına göre Mersin, geçen yıla göre bir sıra gerileyerek 2018’in belirtilen döneminde 4’üncü sırada yer aldı.

RO-RO TAŞIMACILIĞINDA MERSİN-MAGUSA HATTI ÖNE ÇIKIYOR

Uluslararası taşıma hatlarına göre Mersin’deki Ro-Ro istatistikleri incelendiğinde; Ro-Ro gemileriyle tır-treyler-vagon taşımalarının; Mersin-Trieste ve Mersin-Magusa hatlarında yoğunlaştığı görüldü. Türkiye genelinde Avrupa hattında taşınan toplam araç sayısı ile Mersin-Trieste hattı yüzde 9,0’luk payla 5’inci sırada yer alırken; Akdeniz hattında ise Mersin-Magusa hattı yüzde 41,9’luk payla ilk sırada geldi. Yurtdışı bağlantılı otomobil-araç elleçlemesinde ise liman tesislerinde gelen giden araç trafiğine göre; Mersin Uluslararası Limanı yüzde 0,5’lik payla Türkiye genelinde 8. sırada yer alırken; onu 9.sırada Taşucu Belediye Limanı; 10. sırada da Taşucu TDI Limanı takip etti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA