“AYRIMA NEDEN OLACAK” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“AYRIMA NEDEN OLACAK”


 

Sağlık çalışanlarının çalışma şartlarını da içeren torba yasa görüşmeleri TBMM’de devam ediyor. Görüşmeleri değerlendiren SES Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt, ilgili düzenlemelerin sağlık çalışanlarının taleplerini karşılamadığını ifade ederek çalışanlar arasında ayrıma neden olacağı uyarısı yaptı.

Mehmet Nabi Batuk

Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri TBMM’de devam ediyor. Söz konusu yasa değişikliği paketinde yer alan fiili hizmet süresi zammı, emeklilik ücretindeki artış ve sağlık turizminin yer aldığı maddelerle ilgili basın açıklaması gerçekleştiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi, ilgili düzenlemelerin sağlık çalışanlarının genelini kapsamadığını ve çalışanlar arasında ayrıma neden olacağı uyarısı yaptı. Yıllardır mücadele ettikleri Fiili hizmet süresi zammı maddelerinin torba yasaya dahil edilmesini olumlu bulduklarını söyleyen SES Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt, “Öncelikle belirtmeliyiz ki emekçilerin özlük hakları böyle torba yasalara sığmaz. Torba yasada yer alan düzenlemeler sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin taleplerini karşılamamaktadır” yorumunda bulundu.

“DÜZENLEMELER TÜM EMEKÇİLERİ KAPSAMALIDIR”

Torba yasadaki Fiili Hizmet Süresi Zammı ile ilgili düzenlemeleri değerlendiren Bozkurt, düzenlemeden sadece 1219 sayılı yasa kapsamında çalışan personelin faydalanabileceğini ifade ederek duruma tepki gösterdi. “Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin tümünü kapsamalıdır” önerisinde bulunan Bozkurt sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Geçmiş çalışma sürelerini de kapsamamaktadır. Her yıla 60 gün sınırlaması getirilmiştir. Ve fiili çalışma süresini kapsamaktadır. Özellikli birim ayrımı bulunmamaktadır. Önerimiz 10 yılı aşkındır yoğun olarak dillendirdiğimiz ve 2014 yılında sağlık emek ve meslek örgütlerinin ortak bir yasa tasarısına dönüşen talebimiz nettir. Sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan tüm emekçileri kapsamalıdır. Geçmiş çalışma sürelerini kapsamalıdır.”

“PERFORMANS UYGULAMASINDAN VAZGEÇİLMELİDİR”

Fiili hizmet süresinin de çalışma yeri ve yoğunluğuna bağlı olarak 180 ile 60 gün arasında düzenlenmesini ve fiili hizmetten yararlanmada fiilen çalışma şartının kaldırılmasını talep ettiklerini belirten Bozkurt, “Torba yasa önerisinde sadece hekimlere yönelik emeklilik maaşlarına bir artış önerilmektedir. Bu yaklaşım, emekçiler arasında ayrıma neden olmaktadır. Çalışma barışını zedeleyen bu önerinin sakıncalar doğuracağı aşikârdır. Önerimiz çalışma yaşamını olumsuz etkileyen performans uygulamasından vazgeçilmelidir. Emekçiler arasında ayrımcılık yaratmadan tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine ödenen sabit ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır” dedi.

“EK ÖDEMELER TÜM EMEKÇİLERİ KAPSAMALI”

Söz konusu torba yasada uluslararası sağlık hizmetlerinin döner sermaye gelirlerinin yarısının hekimler ve diş hekimlerine dağıtılacağı önerildiğini ifade eden Bozkurt, sendikalarının sağlık turizmi anlayışına karşı olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Çünkü bir ülkede bulunan tüm insanlar (göçmen, turist, vatandaş) aynı sağlık hizmetlerinden faydalanmalıdır. Bu tür ayrımlar sağlık hizmetlerinin bütünlük ilkesini bozmaktadır. Bu itirazımızla birlikte; önerimiz gelirden kaynaklı dağıtılacak ek ödemelerin tüm emekçileri kapsayacak şekilde dağıtılması gerekir.”

“TALEPLERİMİZİN ÇARPITILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Sözlerinin son bölümünde seçimler öncesinde AKP iktidarının sağlık alanında verdiği vaatlere uyma çağrısı yapan Bozkurt, özellikle sağlıkta şiddetinde gündeme alınmasını gerektiğini ifade etti. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin can yakmaya devam ettiğini belirten Bozkurt, “Buna ilişkin çözümler üretmesini ve yine sağlık emek ve meslek örgütlerinin hazırlayıp mecliste grubu bulunan partilere ilettiği şiddet yasa tasarısı önerimizin de bu düzenlemelerle birlikte ele alınmasını istiyoruz. Bu talepler tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin hakkıdır. Geçmişten bu güne bu haklı talepler için birlikte mücadele yürüttük. Birlikte haklarımızı kazandık. Kazanılanlar birilerinin lütfü değil mücadelemizin sonucunda elde edilmiş haklardır. Hep birlikte bu haklı taleplerimiz için mücadeleye devam edeceğiz. Taleplerimizin çarpıtılmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA