SKANDAL SAKLANDI MI? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SKANDAL SAKLANDI MI?


 

İstanbul’da gebe 392 çocuk skandalını meclise taşıyan CHP’li Başarır: “Yaşanan bu skandal, toplumun bu konuda daha duyarlı olması adına neden önceden kamuoyuyla paylaşılmamıştır?” sorusuna yanıt istedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2017 yılı boyunca 348'inin gebeliği kesinleşmiş 392 çocuk gebeliği vakasını Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Başarır Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yazılı olarak yanıtlaması istemi ile verdiği önergesinde; “Basına yansıyan haberlerde gebeliği kesinleştirilen 348 hastadan 1'inin 13 yaşında, 14'ünün 14 yaşında, 36'sının 15 yaşında, 95'inin 16 yaşında ve 203'ünün 17 yaşında olduğu, çocukların çoğunluğunun Suriyeli olduğu,16 yaş altı 50 gebe çocuktan sadece 21'i için bildirimde bulunulduğuna ilişkin tarih kaydı bulunduğu, bu çocuklardan 49'unun Suriyeli birinin Türk vatandaşı olduğu belirtilmiştir. Söz konusu hastalardan 159 adedinin adli vaka bildirimi yapıldığı yönünde Hastane Bilgi Yönetim Sistemi kayıtlarında tarih görülmesine karşılık tutanak ya da herhangi bir bildirim formu düzenlenmediği,  18 yaş altı gebe çocuklardan sadece cinsel istismar tespitli 17 hastanın polise telefonla bildirildiği, polis noktası kayıt defterinde 9 hastanın küçük yaşta doğum bildirimi kaydına rastlandığı da edinilen bilgiler içerisindedir” açıklamalarına yer vererek aşağıdaki soruların yanıtlanmasını istedi.

HASTANE EN SON NE ZAMAN DENETLENDİ?

Başarır; “Bu çerçevede; Bakanlığınızca, skandalın gerçekleştiği İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde denetim en son ne zaman yapılmıştır? Söz konusu hastane denetimleri 2015 yılından itibaren hangi sıklıkla yapılmıştır? Yapılan denetimlerin sonuçları ne olmuştur? 2015,2016 ve 2017 yılları için Bağcılar Eğitim Ve araştırma Hastanesi’nden 18 yaş altı doğum yapan kaç çocuk, hangi tarihlerde adli mercilere bildirilmiştir? Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2017 yılı için gebeliği kesinleşen 348 çocuktan kaçı doğum yapmıştır? İçlerinde kürtaj olan var mıdır? Varsa kaç kişidir? Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çok sayıda gebe çocuk vakası olmasının gerekçeleri nelerdir? Diğer hastanelerde de çocuk gebe vakası yüksek sayıda mıdır? Söz konusu hastane bu tip müdahaleler için özellikle mi seçilmiştir? Yaşanan bu skandal, toplumun bu konuda daha duyarlı olması adına neden önceden kamuoyuyla paylaşılmamıştır? Olayın basına yansıması neden beklenilmiştir? 

RAKAMLAR DÜŞÜK MÜ TUTULUYOR?

Bakanlığınızca kamuoyu tepkisiyle karşılaşılmaması için bu tür verilerin adli makamlara bildirilirken düşük tutulması konusunda daha önceden hastane yönetimlerine yazılı ya da sözlü bir uyarı yapılmış mıdır? İller bazında, her yıl ayrı ayrı belirtilmek üzere son 5 yılda, 18 yaş altı doğum yapan kaç çocuk vardır? Benzeri skandallarla karşılaşılmaması için Milli Eğitim Bakanlığı ya da diğer bakanlıklarla bu zamana kadar yapılmış bir ortak çalışma var mıdır? Yoksa konu ile ilgili bir çalışma yapılmasını düşünüyor musunuz? 18 yaş altı çocuklarda gebeliğin önlenmesi için ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz? Gebe çocukların ileride yaşayacağı travmaları en asgari seviyeye indirmek için aileleri ile herhangi bir çalışma yürütülmüş müdür? Yürütülmüşse hangi çalışmalar yapılmıştır? Yürütülmemişse gerekçeleri nelerdir?” sorularına yanıt istedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA