“AKIL TUTULMASI YAŞIYORUZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“AKIL TUTULMASI YAŞIYORUZ”


 

Hükümetin 4 yıllık tüm üniversite mezunlarına idari hâkim olabilme yolu açmasına sert tepki gösteren Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Her geçen gün darbe alan, körelen hukuk sistemimiz karşısında akıl tutulması yaşıyoruz” dedi.

Mehmet Nabi Batuk

OHAL kapsamında çıkarılan son 703 sayılı KHK’nın 136/a maddesi ile idari hâkim olabilme şartlarında değişikliğe gidilmesine Mersin Barosu’ndan sert tepki geldi. Yeni düzenleme ile hakim olmak için iş ve hukuk fakültesi mezunu olma şartı kaldırılırken, 4 yıllık lisans eğitimi yapan herhangi bir fakülteden mezun olanlara da idari hâkim olabile yetkisinin verildi. Düzenleme ile hiç hukuk dersi verilmeyen bölümlerden mezun olanların bile hakim olabilmesinin önünün açıldığını ifade eden Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, bu durumun kabul edilemez olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bu karar, anayasa ihlalidir ve hukuka aykırı bir uygulamadır. Bu düzenleme, Türkiye’de zaten yerlerde sürünmekte olan hukuka yeni bir darbe indirmiştir. Bu düzenleme, toplumun gittikçe kaybolmakta olan hukuka ve yargıya olan güven duygusunu da önemli ölçüde zedeleyecektir. Hayatında hukuk okumamış olan, örneğin orman fakültesi ya da veteriner fakültesini bitirmiş bir kişi tarafından yargılandığını gören sıradan bir vatandaş, o hâkimden isabetli ve inandırıcı bir kararın çıkacağına ne dereceye kadar inanacaktır. Bunu düşünmek gerekir.”

“HİÇ HUKUK OKUMAMIŞ KİŞİLERE MESLEĞİMİZE GİRMENİN KAPISI AÇILDI”

Ayrıca söz konusu KHK'nın 136/a madde/fıkrasına göre; Bakanlığın ihtiyaç duyacağı diğer alanlarda en az dört yıllık üniversite mezunlarını idari yargı sınavına sokma yetkisini tanındığını söyleyen Yeşilboğaz, “Hâkimlik, çok esaslı bir hukuk bilgi ve nosyonunu gerekli kılan kutsal bir meslektir. Hâkimlik, adaleti çok adil bir şekilde ve hassasiyetle dağıtma işidir. Bugüne kadar ki mevzuatımız, hâkim olabilmek için hukuk fakültesini bitirmiş olmayı bile yeterli görmeyip, mesleki bilgi ve yeterliliğini ölçmek için mezunlarını sınava tabi tutuyorsa, hiç hukuk okumamış kişilere bu mesleğe girmenin kapısını nasıl açar?” diye sordu.

“VATANDAŞA DA OLUMSUZ YANSIMALARI OLACAKTIR”

Kararnamedeki yöntemle yapılacak alımlar, uygulamada tereddütlere, yanlışlara ve isabetsiz kararların çıkmasına neden olacağı uyarısı yapan Yeşilboğaz, “Bu değişiklik yerel mahkeme ile üst derece mahkemeler arasında gelgitlere ve yargılamaların uzamasına, hak ve hukukun tecellisinde gecikmelere, dava dosyalarının gittikçe birikmesine, iş hacminde aşırı artışa yol açacağı bir gerçektir. Elbette ki, bunun biz avukatlara ve davanın taraflarına, yani vatandaşa da olumsuz yansımaları olacaktır. Bu uygulama ile mülkün temelini oluşturan adalet, büyük yara alacaktır. Her geçen gün darbe alan, körelen hukuk sistemimiz karşısında akıl tutulması yaşıyoruz!

“KHK’LAR HUKUK SİSTEMİMİZİ BOZMAKTADIR”

“Hukuk adalet içindir, insan içindir, vicdan içindir! Uygar toplumlar, uygar hukuk düzenine sahiptir. Devleti ayakta tutan; hukuk sistemi, adalet terazisi ve toplumsal barıştır” diyen Yeşilboğaz, KHK uygulamalarına Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleri üzerinden yüklenerek şunları söyledi: “KHK’lar hukuk sistemimizi, Meclis'in kanun yapma özelliğini ve toplumun ortak adalet duygusunu gün geçtikçe bozmaktadır ve toplumumuza, ülkemize ileride asla telafisi olmayan sonuçlara sebebiyet verecektir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 5 Kasım 1925 tarihinde Ankara Hukuk Mektebi’nin açılışında yapmış olduğu konuşmasında, hukukçulara vermiş olduğu önemi dile getirmiştir. Atatürk, toplumları yönetenlerin ve devlet ilkelerine yön verenlerin hukukçular olduğunu belirtmiş; eskimiş, sistemsiz ve kendini yenileme olanağından yoksun hukuk ve bunun uygulayıcılarının, Osmanlı Devleti’ni gerileten baş nedenler olduğunu açıkça belirtmiştir. Atatürk o günkü konuşmasında, Hukuk Mektebi'nin amacı; yalnız uzman veya bilim adamı yetiştirmek değil, devrim hukukunu uygulayan, yorumlayan ve yayan hukukçuları yurda salmaktır. Ancak böylece modern hayat koşullarına tüm ulusun alışması mümkündür” demiştir.”

“YASAL ENGELLERİN KALDIRILMAMASINI TALEP EDİYORUZ”

KHK’nın bir an önce geri çekilmesini talep eden Yeşilboğaz, şu cümlelerle sözlerini noktaladı. Ülkemizde adaletin hızlı ve doğru bir şekilde dağıtılması, adalet işlerinin hızlı bir şekilde yürümesi için bu kararnameden geri adım atılmasını; hukuk fakültesi dışında başka fakültelerden mezun olanların idari hâkim olmasının önündeki yasal engellerin kaldırılmamasını talep ediyoruz. Mersin Barosu olarak, hukuk devletini katletmenize, Anayasa’yı yok saymanıza karşı her zaman “hak, hukuk, adalet” diyeceğiz.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA