GÖZLER KARAYOLLARI’NDA | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GÖZLER KARAYOLLARI’NDA


 

CHP eski Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, son olarak 3 kişiye mezar olan ‘Kanlı Viraj Yolu için 2004’te rehabilitasyon kapsamına alınan güzergahta yanlış politikalar nedeniyle yol yapımının geciktiğini savundu.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’in Toroslar İlçesine bağlı Arslanköy Mahallesi Kemer mevkiinde bulunan ve halk arasında 'Kanlı Viraj' olarak adlandırılan yol can almaya devam ediyor. 16 Ağustos 2008 tarihinde 2 kişinin hayatını kaybettiği 4 kişinin de yaralandığı traktör kazası ile gündeme gelen Kanlı Viraj o dönemde 38 yaşındaki Durdu Uysal ile 9 yaşındaki oğlu Kurtuluş Uysal’a mezar olmuştu. Ancak ileriki dönemlerde ölümlü kazalar bu kazayla sınırlı kalmadı. 3 Eylül 2003 tarihinde tarım işçilerini taşıyan servis, virajı alamayarak önce bariyerlere çarptı sonra takla atarak tarlaya uçtu. Servis aracındaki işçiler sağa sola savrulurken, kazada Z. K. olay yerinde can verdi, 26 tarım işçisi de yaralandı. Kazanın ardından yapılan soruşturmada servis sürücüsü A.Z’nin ehliyetinin olmadığı ortaya çıktı. Bölgede son olarak geçtiğimiz hafta başında yaşanan son kazada yine tarım işçilerini taşıyan servis aracı kontrolden çıkarak devrildi. Kazada olay yerinde Suriye uyruklu tarım işçileri 26 yaşındaki Ferhat Beşar, 16 yaşındaki Mizgin Şahin ile Şirin Davud feci şekilde hayatını kaybetti. 

2004 YILINDAN BERİDİR PROJE ÇALIŞMALARINI BİTİREMEDİLER
Son yaşanan kaza ile gözler yine Gözne Yolundaki Kanlı Viraja çevrilirken, günlük ortalama 3 bin 728 aracın geçtiği 21 kilometrelik yolun yapımına 2017 yılında bitirilmek üzere 2004 yılında başlandığı ortaya çıktı. 2015 yılına kadar yolun ancak 2 kilometresini tamamlayabilen ekipler, kalan 19 kilometrelik yoldaki platform genişliğinin 18,60 metrekareye çıkarılması için proje çalışmalarına başladı. Ölümlü kazalar yaşanmasına rağmen proje çalışmasını tamamlayamayınca, işlemler tamamlanmak üzere bu seferde 2018 yılına ertelendi. Sık sık ölümlü kazanın yaşandığı yolun 14 yılda tamamlanması kent kamuoyunun tepkisini çekerken Kanlı Viraj’ın rehabilitasyon projesi kapsamına alındığı ve proje çalışmasının tamamlanamadığı gerekçesiyle çivi dahi çakılamadı.

BÜYÜKŞEHİR GÖREV ALMALI
Geçtiğimiz dönem CHP Mersin milletvekillerinden olan ve görev süresinde TBMM Ulaştırma Komisyonu Üyeliği yapan Serdal Kuyucuoğlu, yoldaki güvenlik eksikliklerine dikkat çekti. Yaşanan kazaların önüne geçebilecek önlemleri almayan ilgili Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü’nün ihmalinin bulunduğu kaydeden Kuyucuoğlu, “Oradaki kulpların ve virajların sahip olduğu açıların daha kullanılır hale getirilmesi lazım. Ayrıca keskin virajların yolcuların güvenliği için azaltılması lazım. Çok dik rampaların makul sevilere indirilmesi lazım. Ayrıca sürücü hatalarının önüne geçecek tüm uyarı ve ikaz levhalarının ve sistemlerinin inşa edilmesi lazım. Güvenlik güçlerinin trafik akışında gerekli kontrolleri yaparak yol güvenliğinin daha da arttırılması lazım” önerilerinde bulundu.

“SÜRÜCÜ HATALARI AZALTILABİR”
Sözlerinin devamında kanlı viraj bölgesindeki yaşanan kazaların sürücü hatası sonucu fren boşalmasından meydana geldiğine dikkat çeken Kuyucuoğlu, ancak uygun trafik işareti ve yönlendirmelerle bu kazaların önüne geçilebileceğini ifade etti. “Yolun tehlike oranına göre önceden uygun tedbirlerin alınması lazım” diyen Kuyucuoğlu “Gerçekten araçların balatalarının ısınıp frenleri işlevsiz hale getiren bu etkenlerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesi lazım. Bunu bizim söylememize gerek yok bu saydığım faktörlerin hepsi Karayollarının nizamiyelerinde olan şeyler. Bir yolun nasıl ve ne şekilde olması gerektiği ve şoförlerin ne şekilde ikaz edilmesi gerektiğini gayet iyi biliyorlar. Bu yüzden sürücülerinde kendi tedbirlerini almasını sağlayacak ikaz sistemini de  bir an önce yola entegre etmesi lazım” dedi. 

YOL ALTYAPISI 1985 STANDARDINA GÖRE YAPILDI
Kanlı Viraj ve benzeri tehlikeli bölgelerde gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığı sürece ölümlü kazaların yaşanmaya devam edeceği uyarısı yapan Kuyucuoğlu, “Bu yollar 1985 yılında inşa edilen yollardır. O yılda doğan bir çocuk günümüzde 30 yaşını geçti, hala biz bu yolları bitiremedik. Söz konusu çalışmaları bu haliyle başarı olarak görmek mümkünde değildir. Projelerde faklı nedenlerden kaynaklı olarak bir gecikme olabilir ama bu kadar da uzatılması normalde doğruda değildir. Ayrıca Mersin – Antalya yolunda da Kanlı Viraj gibi çok tehlikeli bölgeler var. Yetkililerin en azından bu tehlikeli bölgelerde zaman kaybetmeden bir an önce uygulamaya başlaması lazım. Çünkü Mersin’in arterlerinde özellikle yaz dönemlerinde çok ciddi bir trafik var” 

“HEDEFLERİ HER YIL DEĞİŞTİRİYORLAR”
Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin, hükümetin yanlış politikaları nedeniyle hızlı çalışma yürütemediğini söyleyen Kuyucuoğlu, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Yollar için bir hedef koyuyorlar ama bu hedefleri her yıl değiştiriyorlar. Bu durum özellikle acil yatırımlar için çok yanlış. Çünkü ne zaman hangi yatırıma ne kadar para ayrılması gerektiği ve ne kadar yatırım yapılması gerektiğini hükümetin bilmesi gerekiyor. Bu çalışmalarda birde mevcut yolların iyileştirme projeleri var. Kanlı Virajın da bağlı bulunduğu Arslanköy yolu da iyileştirme bölgelerinden bir tanesi. Söz konusu bu yolar 1985’de yapılmıştır. Yani yıllar önce hayvanlarla gidilen köy yollarıdır. Daha sonra motorlu araçların kullanılması ile biraz geliştirildi ama öyle bırakıldı. Bu yüzden araçlardaki gelişime paralel olarak yollarında aynı oranda geliştirilmesi lazım.” 

“VAAT ETTİKLERİNİZİ ZAMANINDA YAPIN”
Mersin’deki birçok bölgede devam eden yol projelerinin taahhüt edilen zamanda bitirilemediğini ve bu durumun tehlikeli yolların yeniden düzenlenmesine en gel olduğunu savunan Kuyucuoğlu, “Hükümetin hazırlanan yatırım programlarına uyması lazım. Siz bir inşaata başlarsanız, bu inşaatın bitiş programına da uymanız gerekiyor. Hükümet şu tarihte bitireceğiz deyip, vaat edilen tarihten 5 – 10 sene daha uzatırsa bu iş doğru olmaz. Ayrıca siz insanlara doğru bilgi de vermiyorsunuz. Çünkü siz 2016 yılında başka bir şey diyorsunuz 2017’de başka, 2018’de başka. Bundan sonra vatandaşa doğruları söylemelisiniz ve vaat ettiklerinizi zamanında yapacaksınız” şeklinde konuştu.

“HÜKÜMET KENDİ KENDİNİ YALANLAMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY YAPMIYOR”
Sözlerinin son bölümünde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yol medeniyettir, yol gelişmedir, yol büyümedir. Türkiye’nin son 15 yılda gerçekleştirdiği büyük kalkınma hamlesinin temel altyapısı ulaşımdır” sözleri üzerinden hükümete yüklenen  Kuyucuoğlu şöyle konuştu: “Türkiye’deki en büyük sorun devletin yaptığı yanlış yatırımlar nedeniyle çalışmaların yavaşlaması. Burada hükümetin yolları 4 yılda tamamlamak gibi bir iddiası var. Bu yol yapımı çalışmaları eskisi gibi uzun yıllar sürmüyor. Ancak 2016 yılındaki programa baktığımızda Mersin Antalya yoluna başlama tarihi 1985 olmasına rağmen planlama bitiş tarihi ise 2018’dir. Biz şuan 2018’in 7’inci ayındayız ama bu yol hala yapılıyor. Ama bu yolun biteceğini bize 2016 yılında söylediler. Burada en az 40 kilometre hala yapılmamış yol var. Daha sonra Tarsus Turizm Bölgesi yolu projesine baktığımızda başlama tarihi 2011, bitiş tarihi ise 2016 olarak görülüyor. Ancak bu yolda henüz bitmedi. Burada hükümet kendi kendini yalanlamaktan başka bir şey yapmıyor. Hükümetin bu uygulamaları ciddiyetten uzaktır. Bu çalışmalara artık gerçekçi olarak bakmak lazım.”

“YETKİSİ YOK AMA BÜYÜKŞEHİR GÖREV ALMALI”
Sözlerinin son bölümünde Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de konuya yabancı kaldığını ifade eden Kuyucuoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin tehlikeli yollarda sorumluluğunun bulunmadığını ancak yapılabilecek birçok çalışmaya yardım edebileceğini ifade etti. Kuyucuoğlu, “Çünkü bu konuda belediyelerinde yapacağı şeyler vardır. Yolun sorumluğu KGM’dedir ama en azından o tehlikeli bölgeler rehabilite edilinceye kadar gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması konusunda KGM ile irtibata geçmesi lazımdı. Çünkü orada hepimizin parçası olan insanlar ölüyor. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi’nin benim sınırlarımdadır ama beni ilgilendirmiyor diyemez. O yüzden bu gibi konularda müdahil olması lazım” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA