“ÖNLEM ALINMAZSA, CEZALAR YETERLİ OLMAZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ÖNLEM ALINMAZSA, CEZALAR YETERLİ OLMAZ”


 

Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Islah edici önlemler alınmazsa, cezalar yeterli olmaz. Biz elimizi taşın altına koyduk. Sadece elimizi tutsunlar” dedi.

Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, TRT Çukurova Radyosu’nda yayınlanan Akdeniz’den Toroslarlar’a programının canlı yayın konuğu olarak, çocuk hakları ile çocuk istismarı konularında velilere ve çocuklara tavsiyelerde bulunarak, Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nin çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Barodan yapılan açıklamaya göre, Mersin Barosu’nun, halkın yaşadığı sorunları en iyi bilen, en büyük örgüt olduğunu belirten Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Toplum için yararlı olabilecek her türlü politikayı yapmaya hazırız. Amacımız, toplumu muasır medeniyet seviyesine çıkarmaktır.  İnsanlara yaşama tutunabilmeleri için bir umut verirseniz, kanuna aykırı eylemler azalır. Ayrıca, ıslah edici önlemler alınmazsa,  cezalar yeterli olmaz.  Biz elimizi taşın altına koyduk. Sadece elimizi tutsunlar. Çok önem verdiğimiz Kadın Hakları, Çocuk Hakları, İnsan Hakları ve Hayvan Hakları Merkezlerimiz topluma dönük yüzümüzdür ve bunları çok daha aktif hale gelecektir. Ekim ayından itibaren bu projelerimizin hepsi uygulamaya girecek. Mersin ve Türkiye bizi görecek” dedi.

“SADECE ÇOCUKLARI DEĞİL, VELİLERİ DE EĞİTİYORUZ”

Mersin Barosu’na yeni başkan olduğunu 25 yıllık meslek hayatı boyunca Mersin Barosu’nun tüm eğitimine yönelik kurullarında aktif olarak görev aldığını söyleyen Baro Bşk. Bilgin Yeşilboğaz, “2012 yılında Mersin Barosu yönetim kuruluna seçildik. İyi bir ekiple geldik ve baromuzda birçok şeyin değişmesine karar verdik. Çocuk hakları, kadın hakları, insan hakları, hayvan hakları, çevre hakları, avukat hakları gibi bütün komisyonlarımızı daha geniş kapsamlı çalışmalar yapabilecek merkeze dönüştürdük. Çocuk Hakları Merkezimiz, bizim için çok önemli bir yer teşkil ediyor. Avukatlarımız çocuklara ve velilere çocuk hakları ile çocuk istismarı konularından önemli bilinçlendirme çalışmaları yaptı. Birçok kamu kuruluşları ile protokol imzalayarak el birliği ile farkındalık çalışmaları yapmaya başladık. Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezimiz tarafından hayata geçirilen proje kapsamında ilk olarak, ‘Düşlerime Dokunma’ ve daha sonra da ‘Sihirli Küre’ adlı tiyatro oyunları avukatlarımız tarafından sahnelenerek, çocuklarımıza haklarını ve cinsel istismardan korunma yollarını en iyi şekilde eğlenceli bir dille öğrenmeleri sağlanmıştır. Çocuklara farkındalık yaratacak cümleleri kurduğunuz zaman çocuk sorgulamaya başlıyor. Bu ciddi anlamda olumlu bir dönüşümdür. Sadece çocukları değil, velileri de eğitmiş oluyoruz” şeklinde konuştu.

Çocuklara yönelik tacizler ve ölümler ile ilgili haberlerin Türkiye gündeminin en üst sırasında yer aldığını ifade eden Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Islah edici önlemler alınmazsa cezalar asla yeterli olmaz. Yapılan eylemlerin basit bir suç olarak algılanması en büyük hatayı getirir. Bu konuyu geniş çaplı ele almak gerekiyor. Sadece hukuki boyutu ile ele alırsak, asla bir sonuca varamayız. Siyasal, ekonomik ve toplumsal ve sosyal yönü vardır. Tüm uzmanlar tarafında incelenmesi gerekiyor. Toplumda bir cinnet ve korku hali var. Toplumdaki güven duygusu kayboldu. Biz çocukların eğitimine bu nedenle çok önem veriyoruz. Eğitim çocuktan başlar ve temeli eğitmek zorundayız” ifadesini kullandı.

“VELİLER ÇOCUĞUYLA GÜVEN İLİŞKİSİ KURMAK ZORUNDA”

Çocukların istismardan korunması konusunda velilere tavsiyelerde bulunan Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Veliler çocuklarını, çocuk olarak görmemeli, birey olarak görmelidir. Çocuklarına ne gibi hak ve yükümlülüklerinin olduğunu öğretmeleri gerekiyor. Okullarda eğitim veriliyor ama eğitim temelde ailede başlar. Çocuğa ilk eğitimi aile vermek zorunda. Cinsel eğitimi de vermek zorunda, başkasının kendi vücuduna dokunmamasını, yabancı kişilerle görüşmemesini de öğretmeli. Çocuk bir birey olarak ne yapması gerektiğini anlaması gerekiyor. Veliler çocuklarıyla iletişimi iyi kurarsa, yaşadığı en kötü bir olayı anında anlatır. Veliler çocuğuyla güven ilişkisini kurmak zorunda. Klasik bir anne baba modundan çıkıp, eğitmen ve arkadaş modeli olmak zorundalar. Bu ilişkiyi kurduğunuz zaman çocuk her zaman size açık olur” diye konuştu.

“ÇOCUK HAKLARI MERKEZİMİZ HER ZAMAN YANINIZDA”

Çocuklara da tavsiyelerde bulunan Baro Bşk. Bilgin Yeşilboğaz, yaşadıkları tüm olumsuzlukları aileleriyle paylaşmaları gerektiğini söyleyerek, “Çocuklarımız, kendi bedenlerinin kendilerine ait olduğunu bilmeleri, kendi haklarının farkında olmaları gerekiyor. Kendilerinin hakları olduğu kadar, başkasının da hakkının olduğunun bilincine varması gerekiyor. Anne ve baba çocuğuna karşı ortak bir dil bulmalıdır. Çocukla velisi arasında güven duygusu gelişmemiş ise, çocuklar yaşamış oldukları sorunları mutlaka okullarındaki rehberlik öğretmenleri ile paylaşmalıdır. Baromuzun çocuk hakları merkezine gelebilirler, veliler her zaman müracaatta bulunabilirler” dedi.

İnsanların kanuna aykırı eylemleri umutsuz oldukları ve iyi bir çocukluk geçirmedikleri için yaptıklarını ifade eden Baro Bşk. Bilgin Yeşilboğaz, “İnsanlarda umut yok. İnsanlara yaşama tutunabilmeleri için bir umut verirseniz, bu tür fiiller azalır. Çocuklar bizim geleceğimiz, temelimizdir. Temelimizi doğru atmazsak, yarın çok bozuk bir nesille karşı karşıya geleceğiz. Sosyal politikalarla toplumu bir arada tutunacak bir hale getirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

“ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK, SADECE ELİMİZİ TUTUN”

Konuşmasında Mersin Barosu’nun, halkın yaşadığı sorunları en iyi bilen, en büyük örgüt olduğunu belirten Baro Bşk. Bilgin Yeşilboğaz, “Barolar halkın sorunları ile ilgileniyor. Sorunun temelde ne olduğunu biliyoruz. Kimseye kapalı değiliz. Toplum için yararlı olabilecek her türlü çalışmayı yapmaya hazırız. Bu toplum bizim. Avukatlık ve barolar para kazanma mesleği değildir. Amacımız, toplumu muasır medeniyet seviyesine çıkarmaktır. Elimizi taşın altına koyduk. Sadece elimizi tutsunlar. Bu konuda Mersin Barosu olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Avukatlık Kanunu’nun bize verdiği yetkilere göre, baroların sadece kendine yönelik çalışmaları olmaz, topluma yönelik çalışmaları da vardır. Çok önem verdiğimiz Kadın Hakları, Çocuk Hakları, İnsan Hakları ve Hayvan Hakları Merkezlerimiz topluma dönük yüzümüzdür ve çok daha aktif hale getireceğiz. Zorunlu görürsek, başka merkezler de kurabiliriz. Ekim ayından itibaren bu projelerimizin hepsi uygulamaya girecek. Mersin ve Türkiye bizi görecek.

Okulların tatil sürecinde Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nde görevli olan gönüllü avukatları eğitime tabi tutacaklarını söyleyen Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Önce kendimizi donatacağız. Aynı zamanda farkındalık çalışmalarımızı da sürdüreceğiz. Bu yaz tatilinde ikisini bir arada yapacağız. Okulların açılmasıyla çok daha farklı projeler gerçekleştireceğiz. Daha eğitimli, daha donanımlı bir kadro ile geleceğiz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA