“LGS İLE ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİM ÖZGÜRLÜĞÜ ENGELLENMİŞTİR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“LGS İLE ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİM ÖZGÜRLÜĞÜ ENGELLENMİŞTİR”


 

LGS ile; eğitim özgürlüğü, bireyin geleceğini belirleme hakkı, geleceğe dönük olarak mesleğini seçme hakkının engellendiğini savunan Eğitim – İş Şube Başkanı Boyar, “Fırsat ve imkan eşitliğine dayalı sınavsız bir geçiş öngören modele geçilmelidir” çağrısı yaptı.

Milyonlarca öğrencinin merakla beklediği Liseye Geçiş Sınav yani LGS sınav sonucu açıklanırken, eğitimcilerin sisteme tepkisi sürüyor. Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Etim-İş) Mersin Şubesi Başkanı Hakan Boyar, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “LGS ile çocuklarımızın eğitim özgürlüğü engellenmiştir” uyarısı yaptı.

“KILAVUZU BAKANLIĞIN KENDİ YÖNETİCİLERİ VE UZMANLAR BİLE ANLAYAMADI”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın LGS’ye ilişkin yayımladığı tercih kılavuzunun, öğrencilerin istemedikleri okullara yerleştirileceği, birçok ailenin çocuklarını meslek ya da imam hatip lisesi ya da özel okullara göndermek zorunda kalacağı yönündeki kaygıları haklı çıkardığını belirten Boyar, “Bakanlığın kendi yöneticilerinin ve uzmanlarının bile anlayamadığı kılavuza göre, öğrencilere yerel yerleştirme tercihlerinde beş, sınavla yerleştirme tercihlerinde beş, sınavla öğrenci alan pansiyonlu okullar tercihinde beş olmak üzere 15 tercih hakkı tanındı. Öğrenciler, bir okul türünden en fazla 3 tercih yapabilecekken ve 5 tercih sayısını ulaşmak isteyen öğrenciler bu listeye meslek lisesi veya imam hatip lisesi eklemek zorunda kalacaktır.

LGS’YE GİRMEYEN NE YAPACAK?

LGS’ye girmeyen öğrenciler için tercih grubu ikiye düşecek. Öğrenciler ilk olarak ‘Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar’ ekranından tercih yapacak. Kayıt alanından beş tercihte bulunabilecek öğrenciler, ilk üç tercihlerini adreslerine en yakın okullardan yapabilecek. Öğrenciler, aynı okul türünden en fazla üç okul seçebilecek. Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini tamamlayan öğrenciler, istemeleri halinde sınavla öğrenci alan okullar arasından en fazla beş, pansiyonlu okullar arasından en fazla beş okul olmak üzere toplamda 15 okul tercihinde bulunacak. Sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme belirlenen kontenjanlar, puan üstünlüğü ve tercihler doğrultusunda yapılacak. Puan eşitliği durumunda ise öğrencinin ortaöğretim başarı puanı, yaşı ve okula devam durumu dikkate alınacak” dedi.

AMAÇ İMAM HATİPLERİ KALKINDIRMAK

MEB’in, öğrencileri ve velileri istemedikleri okul türüne mahkum bıraktığını savunan Boyar, “Daha önce bakan düzeyinde ‘hiçbir öğrenci istemediği okul türüne gitmeyecek’ diye demeçler verilirken, uygulamada iki türde tercihe zorlama yapmak insanları aldatmaktır. Burada amaç, başarısızlığı ve tercih edilmezliği tescilli imam hatipleri kalkındırmak, çocuklarımızı zorla bu okullara yönlendirmek ve bunu tercih etmeyenleri de kaderi ile baş başa bırakıp ya açık lise ya da özel okula zorlamaktır.

“EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ YOK EDİLMİŞTİR”

LGS ile; Eğitim özgürlüğü, bireyin geleceğini belirleme hakkı, geleceğe dönük olarak mesleğini seçme hakkı engellenmiştir. Bilimsel, laik ve akademik eğitim görme özgürlüğü ortadan kaldırılmıştır. Eğitimde fırsat eşitliği yok edilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı LGS gibi adil olmayan sınav sistemi yerine, fırsat ve imkan eşitliğine dayalı sınavsız bir geçiş öngören modele geçmelidir. Eğitim-İş olarak, LGS tercih ve yerleştirme işlemlerinde haksızlığa uğrayan çocuklarımızın da velilerimizin de her anlamda yanlarında olacağımızı belirtmek isteriz” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA