KİLO ALMA TEHLİKESİ YAZIN DA SÜRÜYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KİLO ALMA TEHLİKESİ YAZIN DA SÜRÜYOR


 

Diyetisyenler, kilo alma riskinin kış aylarında olduğu gibi yazın da sürdüğünü belirtiyor. Özellikle içecekler ve dondurmadaki kalorilere dikkat çeken diyetisyenler kilo aldırmayan alternatifler sunuyor.

Kışın günlerin kısa olması, akşamları çoğunlukla kapalı mekanlarda geçirilen zamanlarda abur cuburları çok tüketilmesi ve hareketsizlik kilo almaya yol açarken, yaz aylarında farklı ancak yine fazla kiloyla sonuçlanan bir risk ortaya çıkıyor: Asitli/gazlı içecekler, meyve suları ve dondurma tüketiminin artması… Medical Park Tarsus Hastanesi’nden Diyetisyen Özge Akar Özyaman, kilo alma riskinin yaz aylarında da önemsenmesi gerektiğini söyledi.

YÜKSEK KALORİ İÇERİYOR

Diyetisyen Özyaman, “Yaz aylarında sıcak hava nedeniyle vücudun su ihtiyacı artar. Bu ihtiyaç asitli/gazlı içecekler, limonata ya da meyve suyu yoluyla giderilirse beraberinde fazla kilo riski de gelir. Çünkü bu içecekler yüksek kalori içerirler. Diğer yandan yazın çok tüketilen dondurma da yüksek kalorili bir gıdadır. Dolayısıyla bunları tüketirken dikkatli olmak gerekir” dedi. Özge Akar Özyaman, yaz sıcaklarında deniz ve havuz kenarında geçirilen dakikaların da şekerli içecek ve dondurma tüketimi açısından riski artırdığını belirtti.

HALSİZLİK OLUŞABİLİR

Diyetisyen Özge Akar Özyaman, yaz aylarında beslenmeyle ilgili şu bilgileri de verdi: “Yaz aylarının başlamasıyla birlikte hava sıcaklığı ve nem oranı artmakta, metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcak havalarda vücudun en önemli ihtiyacı sudur. Siz terlemediğinizi düşünseniz de hava sıcaklığı ve nem yüzünden deri, solunum, idrar ve dışkı ile normalden fazla su kaybı olur. Bu kayıp elektrolit kaybı ile beraber, tansiyon dengesizliği, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk yapabilir. Bu nedenle su ihtiyacının giderilmesi önemlidir.”

SU TÜKETİMİ ARTIRILMALI

Kadınların yaz aylarında günde ortalama en az 2 litre, erkeklerin ise 2,5 litre suya ihtiyacı olduğunu kaydeden Özyaman, “Ancak egzersiz yapıldığında, her yarım saat için 1-2 bardak daha su tüketilmesi gerekmektedir. Susamayı beklemeden su tüketilmeli, mutlaka düzenli su içilmeli. Su içmek zor geliyorsa suyun içine bir-iki damla meyve suyu veya taze meyve parçaları, nane ve limon eklenebilir. Ayrıca soğuk bitki çayları, şekersiz olarak meyvenin kendiyle pişmiş kompostolar, limonata, ayran, kefir ve soda doğru seçimlerdir” diye konuştu.

DÜŞÜK KALORİLİ YAZ TARİFLERİ

Diyetisyen Özge Akar Özyaman, yaza özel düşük kalorili bazı tarifler de verdi:

LİMONLU DİYET DONDURMA

Malzeme: 2 kase yoğurt, 3 yemek kaşığı tatlandırıcı, 1 paket vanilya, 1 limon kabuğu rendesi, 1 yemek kaşığı limon suyu,

Yapılışı: Bütün malzemeleri derin bir kapta çırpın. Karışımı, içine çubuk koyduğunuz buz kalıplarına dökün. 3-4 saat buzlukta bekletin. Servise hazırdır.

ŞEKERSİZ KAKAOLU DONDURMA

Malzeme: 2 adet muz, 2 yemek kaşığı kakao, 1 su bardağı süt.

Yapılışı: Muzları 1-2 cm. kalınlığında halkalar halinde doğrayın. Derin dondurucuda 30-35 dakika bekletin. Buz haline gelen muzu, kakaoyu ve sütü blender yardımıyla iyice çırpın. Bir kaseye alın. Yumuşak severseniz işlem bitince yiyin. Daha katı seviyorsanız 20 dakika derin dondurucuda beklettikten sonra tüketin.

ŞEFTALİLİ BUZLU ÇAY

Malzeme: 1 litre su, 2 adet büyük boy şeftali, 2 adet yeşil çay, 1 adet limon.

Yapılışı: Tüm malzemeleri karıştırın. 30 dakika beklettikten sonra ve buzları karıştırıp servis yapın.

MEYVELİ SODA

Malzeme: 1 porsiyon meyve (şeftali ve karpuz önerilir), 1 limon, 1 avuç maydanoz, 1 şişe sade maden suyu.

Yapılışı: Malzemeleri katı meyve sıkacağından geçirip suyunu çıkardıktan sonra maden suyuyla karıştırıp içebilirsiniz.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA