“SEYYAR SANDIK HİZMETİ SAĞLANABİLİRDİ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“SEYYAR SANDIK HİZMETİ SAĞLANABİLİRDİ”


 

Sığınma evinde kalan ve şiddetten kaçan yaklaşık 12 bin kadın’ın 24 Haziran genel seçimlerinde güvenlik sağlanamadığı gerekçesi ile oy kullanamamasına tepki gösteren Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz “Seyyar sandık hizmeti sağlanabilirdi” yorumunda bulundu.

Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz yayımladığı yazılı açıklamada, kadına yönelik şiddetin önüne geçilemeyerek gün geçtikçe daha da arttığını bu durumun Türkiye’de utanç verici bir tabloya neden olduğunu kaydetti. Sığınma evlerinde kalan şiddet mağduru 12 bin kadının gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması nedeniyle oy kullanmamasına tepki gösteren Yeşilboğaz, “Şiddete uğrayan kadınların güvenliğinin sağlanamadığı gerekçesiyle, Anayasa ile kedisine verilmiş olan seçme hakkını kullanamaması, daha da utanç verici bir tablodur. Bu yıl uygulamaya konulan seyyar sandık uygulaması, şiddet mağduru kadınlarımız için de rahatlıkla kullanılabilirdi. Eşit vatandaşlık ilkesine aykırıdır. Bu ayıp bize yeter. 24 Haziran’da yapılan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi demokratik değildir” değerlendirmesinde bulundu.

ŞİDDET MAĞDURU KADINLAR ANAYASAL HAKKINI KULLANAMADI

Anayasa’nın “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz” yazılı 10’uncu maddesini hatırlatan Yeşilboğaz, “Anayasanın 67. maddesinde ise; vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak, seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasî parti içinde siyasî faaliyette bulunma ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir. On sekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir” hükmü yer almaktadır” cümlelerini kullandı.

“SEYYAR SANDIK HİZMETİ SAĞLANABİLİRDİ”

Şiddet mağduru kadınların 6284 sayılı kanuna göre, kimlik bilgilerinin değiştirilmesini ya da gizlenmesini talep edebileceğini belirten Bilgin Yeşilboğaz, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Sığınma evleri, Ailenin Koruması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’ne (ŞÖNİM) bağlıdır. Bu merkezler de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı. Burada kalan kadınların adresleri ŞÖNİM olarak gösterilebilir ve oy kullanabilirler. Ya da; engelli ve yaşlı vatandaşların oylarını kullanabilmeleri için YSK tarafından bu yıl uygulamaya konulan seyyar sandık hizmeti, şiddet mağduru kadınlar için de rahatlıkla kullanılabilirdi.  YSK, yerel yönetimler, bakanlık, sığınma evleri birlikte hareket ederek bu soruna çözüm üretebilir, şiddet mağduru kadınların oy kullanma haklarını sağlayabilirlerdi.”

“DEVLET ŞİDDET MAĞDURU KADINLARI KORUMAKLA YÜKÜMLÜDÜR”

Avrupa ülkelerinde konuyla ilgili yapılan çalışmaları da örnek olarak gösteren Yeşilboğaz, “Orada şiddet mağduru kadınlar için sığınma evleri adres olarak gösterilmiş, ya da kimlik bilgileri verilmeden topluca oy kullanma merkezlerine götürülerek oy kullanmaktadırlar. Şiddet mağduru kadının Anayasal hakları elinden alınamaz, ayrıştırılamaz. Bu uygulama Anayasa’nın eşit vatandaşlık ilkesine aykırıdır. Devlet şiddet mağduru kadınları korumakla yükümlüdür. Bu ayıp bize yeter” diye belirtti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA