“KENT İÇİN DAHA AKTİF GÖREVLER ALACAĞIZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“KENT İÇİN DAHA AKTİF GÖREVLER ALACAĞIZ”


 

Örgütlenmesini güçlendiren İçmimarlar Odası İl Temsilcisi Burçin Köksal, kentle ilgili aktif görevler almaya hazır olduklarını açıkladı. Ayrıca mesleki haklarının engellendiğini ifade eden Köksal, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin de derhal revize edilmesi çağrısı yaptı.

Mehmet Nabi Batuk

TMMOB’a bağlı İç Mimarlar Odası Mersin İl Temsilcisi Kemal Burçin Köksal, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın açıklamasında, 2 buçuk yıldır sürdürdükleri örgütlenme çalışmalarını anlattı. Çevre Mühendisleri Odası Şube Başkanı Sinan Can’ın da destek verdiği açıklamada İç Mimarlar Odası İl Temsilciliğinin her geçen gün yeni üyelerle büyüyerek aktif bir oda haline geldiğini ifade eden Köksal, 89 üyelerinin bulunduğu bilgisini verdi. İç mimarın öneminin her geçen gün artmakta olduğuna dikkat çeken Köksal, ancak içmimarların mesleki hakları ile ilgili olarak hala kamusal sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldıklarını anlattı. İçmimarların eser ve mesleki denetim haklarının Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’ndeki eksikler nedeniyle engellendiğini söyleyen Köksal, “60 bin içmimar olarak siyaset kurumlarına sesleniyoruz: Meslek haklarımıza, eser haklarımıza saygılı olunmasını, bir an önce gerekli düzenlemeleri yapılmasını ve bu sorunun çözülmesini istiyor, yılmadan usanmadan konunun takipçisi olacağımızı kamuoyu önünde önemle belirtiyoruz” açıklaması yaptı.

“ESER VE MESLEKİ DENETİM HAKKIMIZ ENGELLENMEKTEDİR”
Türkiye ve KKTC’de bulunan yaklaşık 60 bin civarındaki içmimarın en büyük sorununun temel mesleki ve insan haklarının ihlal edilmesi olduğunu kaydeden Köksal, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Madde 27’yi örnek göstererek şunları söyledi: “Mevcut uygulamalarda iç mimarlar ürettikleri, sanat eseri olan projelerini, resmiyete dökebilmek için kamu yetkililerince, eser haklarının farklı meslek gruplarına devredilmesiyle işlem yapabilmektedirler. Ruhsat föylerinin proje müellifleri bölümünde yer verildiğinde ‘Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’ nedeniyle eserin oluşturulması sırasındaki, mesleki denetim hakları engellenmektedir. Bu engelleme sonucunda kontrolsüz ve çarpık kentleşmenin önü tamamen açılmaktadır.”

“PLANLI ALANLAR TİP İMAR YÖNETMELİĞİ DERHAL REVİZE EDİLMELİ”
İçmimarların eser üretme ve üretilişini denetleme hakkı üzerindeki kısıtlamalara neden olan ‘Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin’ zaman kaybetmeden revize edilmesi gerektiğini vurgulayan Köksal, “Ülkemiz Avrupa Birliği uyum anlaşmalarına imza atmıştır. Bu anlaşma gereği meslek mensuplarının üye ülkelerde, mesleklerini icra etme hakkı vardır. Avrupa’da son derece geniş yetkilere sahip olan iç mimarlar, ülkemizde mesleklerini icra etmek için ‘eser haklarını devredecek mi?’ bu durum ülkemiz açısından ciddi bir prestij kaybı oluşturmayacak mıdır?” sorusunu sordu. 

“KAMUDAKİ MESLEKİ TAASSUBLAR ÜLKEMİZE ZARAR VERİYOR”
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin revize edilememesinin en büyük nedeninin kamu kurumlarındaki meslek oligarşisi olduğun altını çizen Köksal, “Ülkemiz kamu kurumlarındaki gruplaşma, kamu yararı yerine mesleki taassubu üstün tutma yaklaşımlarından dolayı ciddi zarar görmektedir. Biz diyoruz ki kamu kurumlarında lobi kurmamış meslek mensuplarının, ülkemiz vatandaşının da insan hakkının ve meslek haklarının, korunması hakkı vardır. Devletimizin her ülke vatandaşının da insan hakkının ve meslek haklarının korunması hakkı vardır. 60 bin içmimar olarak siyaset kurumlarına sesleniyoruz: Meslek haklarımıza, eser haklarımıza saygılı olunmasını, bir an önce gerekli düzenlemeleri yapılmasını ve bu sorunun çözülmesini istiyor, yılmadan usanmadan konunun takipçisi olacağımızı kamuoyu önünde önemle belirtiyoruz. Ayrıca şehrimizin dinamikleri konusunda diğer odalarımız ile beraber artık daha aktif bir rol oynayacağımızı dile getirmek isteriz” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA