“1 MİLYON ÇOCUK MAĞDUR OLDU” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“1 MİLYON ÇOCUK MAĞDUR OLDU”


 

Liseye geçiş sınavı sonrası değerlendirme yapan Eğitim-İş Şube Başkanı Boyar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile bir gecede kaldırılan TEOG sonrası yerine getirilen sistemin de çocukları heba ettiğini savundu.

Türkiye liseye geçiş sınavının sonuçlarına kilitlenmişken Eğitim-İş Sendikası’ndan, sistemin yarattığı mağduriyetin giderilmesi için çağrı geldi. Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Sendikası Mersin Şube Başkanı Hakan Boyar yaptığı yazılı açıklama ile liseye geçiş sürecini değerlendirdi. Okullar açıldıktan sonra veliler ve çocukların liseye geçiş için hazırlık yaptığı bir dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, TEOG sisteminin kaldırılması gerektiğini söylediğini anımsatan Boyar, bu cümleyi emir telakki eden Milli Eğitim Bakanlığı bürokratlarının da hemen harekete geçtiğini hatırlattı. “Eğitim İş olarak; zamansız yapılacak değişikliğin öğrenciler üzerinde olumsuz etki yaratacağı bu nedenle en azından bu yıl için ertelenmesi  gerektiğini sürekli vurguladık” diyen Boyar, bakanlık bürokratları dahi sistem değişikliğini içlerine sindiremediklerini yanlış olacağını bire bir yapılan tüm görüşmelerde ifade ettikleri halde değişiklikte ısrar edildiğini vurguladı.

“SINAVDAN ÇIKAN ÖĞRENCİLER BÜYÜK BİR ŞOK YAŞADILAR”

Soru sayısından süreye kadar hiçbir hazırlığı olmayan bakanlık bürokratları ve sözde uzmanların oluşturmaya çalıştığı yeni sistemin daha hazırlık aşamasında iken bir çok değişikliğe uğradığını dile getiren Hakan Boyar, “Daha az öğrenci sınava girsin daha az öğrenci stres yaşasın diye kurgulanan sisteme 1.2 milyon öğrencinin 1 milyonu başvurdu. Aylarca süren ve birçok değişikliğe uğrayan yeni sınav sistemi ile ilgili gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra sınav gerçekleştirildi. Sınavdan çıkan öğrenciler büyük bir şok yaşadılar en çok da tam sayfayı dolduracak şekilde oluşturulan matematik soruları öğrencilerin sınav motivasyonunu alt üst etti.

Bir de bu şekildeki uzun soruların çocuk çağdaki öğrencilerin 1,5 dakikada çözmesini bekleyen yanlış bir anlayış söz konusu.Öğrencilere stres yaşatmayalım diye kurgulanan sistem öğrencilere bugün kabus yaşatmıştır. Okulların tamamını nitelikli okul yapmakla mükellef olanlar okulları nitelikli ve niteliksiz diye ayrıştırmakla kalmamış maalesef bu sistemle 12-13 yaşındaki çocuklarımızı da ayrıştırmıştır. Akıldan ve bilimden uzak eğitim sisteminin sonuçlarından korkanlar, sınav sorularını kurgularken bazı derslerde soruları basite indirgeyerek başarısızlığı kamufle etmeye çalıştıkları sorulardan anlaşılmaktadır. Başta matematik olmak üzere bir çok ders ve soruları, öğrencileri eleme adına zorlaştıran anlayış ders kitapları ya da müfredatla sadece alfabesinin aynı olması noktasında ortak paydası olan sorular türetmiştir” diye konuştu.

1.1 MİLYON ÖĞRENCİNİN AKIBETİ BELİRSİZ

Başkan Boyar ayrıca bütün bunlar yetmezmiş gibi görüntüde 126 bin fakat gerçekte 50 bin bile olmayan öğrencilerin isteyerek tercih edecekleri kontenjanın dışında kalan 1.1 milyon öğrencinin akıbetinin de belirsiz olduğuna dikkat çekti. Okulların kapanmasına henüz birkaç gün kalmışken halen geleceğini belirleyemeyen, izleyeceği yolu bilmeyen bir sistemin kabul edilemeyeceğini aktaran Hakan Boyar, iktidar eliyle çocukların bugününü ve geleceğini perişan edebilecek başka bir sistem ve anlayışın bulunamayacağını belirtti. “Bir çok yöntem gördük ama bugüne kadar özellikle başarılı çocuklarımızın sınavdan ağlayarak çıktığı bir yöntem ilk kez icat edildi” diyen Boyar, “Bu sistem hükümetin hayali olan özel okuldan başka bir şeye hizmet etmeyecektir. Çocuklarımızın çalınan geleceklerinin de akan gözyaşlarının da hesabı er ya da geç sorulacaktır” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA