“BİRAN ÖNCE E- RUHSAT’A GEÇİN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“BİRAN ÖNCE E- RUHSAT’A GEÇİN”


 

Yeni Yapı Ruhsatı Standartlarının tıraşlanmasının ardından sahte mühendislik ve mimarlık uyarısı yapan TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, sorunların önüne geçmek için bir an önce elektronik ruhsat uygulamasına geçilmesi çağrısında bulundu.

Mehmet Nabi Batuk

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren TS 8737Nol’lu Yeni Yapı Ruhsatı Form Standartları’na tepkiler gelmeye devam ediyor. Söz konusu yeni uygulamada yapı ruhsatlandırma işlemlerinde Proje müellifleri ile şantiye şefi mühendis, mimarların ve yapı denetçilerin imzalarının yer aldığı bölümler kaldırıldığını belirten TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, düzenlemenin bir an önce geri çekilmesini istedi. TMMOB Üyesi oda bileşenleri adına hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan İL Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO)  Başkanı Seyfettin Atar, yeni düzenlemenin sahte mühendisliğin önünü açacağı uyarısında bulundu. Ayrıca hem kamusal hem de mesleki alanda ciddi sorunları da artacağını ifade eden Atar, “Meslektaşlarımızın hizmet ürettiği ve isimlerinin yazılı olduğu bir belge olan yapı ruhsatının, bilgileri dışında oluşturulmasını kabul etmiyoruz” dedi. 

“TÜM KAMU KURULUŞLARINI HUKUKİ SORUMLULUKLAR ALTINDA BIRAKACAKTIR”
Yeni düzenleme ile mimar ve mühendislerinin yapı üretim süreçlerinden koparılmak istendiğini kaydeden Atar, “Sahteciliğin önü açılmakta ve proje müelliflerinin onay ve imzalarının alınmasına bağlanamaz. Ayrıca mühendis ve mimarların mesleki hak ve yetki kullanmaları bürokratik bir mekanizma ve işlemlerin uzamasının nedeni olarak gösterilemez. Ruhsat alma süreçlerinin, projelerin sahipleri mimar ve mühendislerin bilgisi ve onayı dışında tamamlanması planlanmaktadır. Proje müelliflerinin imzaları alınmadan hazırlanacak yapı ruhsatlarında, ruhsat eki projelerinin ve proje tadilatlarının denetimlerinin hangi yolla yapılacağı anlaşılmamakla birlikte, bu durumun hukuki ve mesleki sorumluluğu uygulamayı yapan belediyeler ve ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarını hukuki sorumluluklar altında bırakacaktır” şeklinde konuştu.

“MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK HİZMETLERİ ORTADAN KALDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR”
Ruhsat standartlarının değiştirilme amacının mimar ve mühendislerinin mesleki haklarının gasp edilmesi olduğunu kaydeden Atar, şunları söyledi: “Mühendislik ve mimarlık hizmetlerinde sahte imza kullanılmasının önü açılıyor. Ruhsat düzenleme süreçleri, projeyi yapan mühendis ve mimarın bilgisi dışında tamamlanmak istenmektedir. Ruhsatların en temel eki olan proje tadilatı yapılması sürecinde teknik düzeyde karşılaşılacak sorunlar ilgili idareyi de yeni hukuksal durumla karşıya bırakacaktır. Bu uygulamayı aynı zamanda imar affı sürecinde dışlanması planlanan mühendislik ve mimarlık hizmetlerinin bir gerekçesi olarak görüyoruz. Ayrıca ülke toprakları inşaat sektörünün bir arazisi olarak görülerek, inşaat yapım süreciyle birlikte yürütülmesi gereken mühendislik ve mimarlık hizmetleri ortadan kaldırılmaya çalışılıyor” diye konuştu. 

“E RUHSAT UYGULAMASINA BİRAN EVVEL GEÇİLMESİ GEREKİYOR”
Müteahhitlerin belediyelere teslim ettikleri projelerdeki isimlerin gerçek olup olmadığı, büro sahiplerinin mühendis, mimar olup olmadıklarının tespit edilmesi bundan sonra imkânsız hale geleceği uyarısı yapan Atar, “Bundan sonra imkânsız hale gelecek ve bu konuda sahtecilik yaygınlaşacaktır. Bakanlığın yaptığı bu değişiklik zincirleme olarak birçok sorunun doğmasına neden olacaktır. Meslektaşlarımız hak ve yetkilerini kaybedecek, sorunlu ve denetimsiz projeler üretilecek, sahte mimar ve mühendisler ile işlemler yapılacak, sağlıksız ve güvenliksiz yapılara yurttaşlarımız mecbur bırakılacak ve bunun bedeli can ve mal güvenliğinin riske girmesi ile ödenecektir. Bu nedenle yapı ruhsatlarında bulunması gereken mühendis ve mimarların ıslak imzalarının kaldırılarak devre dışı bırakılması yerine, mühendis ve mimarların ruhsatlarda imzalarının bulunması uygulaması mutlaka sürdürülmelidir. Ayrıca, elektronik imza kullanılarak bürokrasiyi azaltmanın bir sonraki aşaması olan E ruhsat uygulamasına biran evvel geçilmesi gerektiğini meslektaşlarımızın ve halkımızın bilgisine saygıyla duyuruyoruz” şeklinde konuştu       



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA