MİMARLARDAN İMAR AFFI UYARISI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MİMARLARDAN İMAR AFFI UYARISI!


 

Yürürlüğe giren imar affına Mersin’den tepki geldi. Mimarlar Odası Şube Sekreteri Ünal Şahin, hükümetin söz konusu uygulama ile sadece para toplama stratejisi yürüttüğünü kaydederek, “Mevcut imar sorunlarını kabullenmekten başka bir şeye yaramıyor” yorumunda bulundu.

Mehmet Nabi Batuk

Mimarlar Odası Mersin Şubesi Genel Sekreteri Ünal Şahin hükümetin ilan ettiği imar affı ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. İmar Affı’nın önceki dönemlerde; imar barışı gibi isimlerle ilan edildiğini hatırlatan Şahin, geçmiş dönemde yaşananların kent ve imar sorunları ile ilgili olarak hiç iyi sonuçlar doğurmadığını kaydetti. Hükümetin söz konusu uygulama ile para toplamaktan öteye gidemeyeceğini ifade eden Şahin Mersin’de yaşayan kent sakinlerine seslenerek şunları söyledi: “Bu af yasasına para vereceklerine gelsinler ilgili meslek odaları ile birlikte onların yaşam alanlarını daha yaşanabilir ve sağlam hale getirmek için uğraşalım. Biz Mimarlar Odası Mersin Şubesi olarak vatandaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda özveride bulunmaya ve çalışmaya her zaman için hazırız.”   

“KENTİN ÇAĞDAŞLAŞMASI VE GELİŞİMİ ÖNÜNDE BİR ENGELDİR”

Türkiye’de önceki dönemlerde ilan edilen imar affı uygulamalarının hiçbir işe yaramadığını ifade eden Şahin, “Bu aflar ilan edildikten sonra kentin çağdaşlaşması ve kentin gelişimi önünde bir engel olmaktan öteye gitmiyor. Dolayısıyla bu aflar zamanı geldiği zaman kentsel gereksinim, kentsel arterler ve yeni yapılaşma süreci neyi gerektiriyorsa o şekilde olacaktır. Çünkü bu faktörlerin durdurulamaz bir gelişim süreci vardır.  Örneğin Mersin’de şuanda 1 / 5 binlik planda birçok arter açılmış, birçok yeni yol güzergâhları, konut alanları belirlenmiş. Turizm alanları ticari alanlara dönmüş. Yeşil alanlara dönmüş bazı bölgeler mevcuttur. Tüm bunların hepsi kentsel çağdaşlaşmanın sonrasında değişecek şeylerdir. Yani siz yaşanabilir niteliği olmayan bir mekânı alıp kentsel dönüşüm sürecine koyduğunuz zaman kentsel kirliliğin ve çirkinliğinin devamını sağlamak adına bu affı veriyorsunuz” dedi.

HÜKÜMET SADECE HIZLI BİR ŞEKİLDE PARA TOPLAMA STRATEJİSİ YÜRÜTÜYOR

Hükümetin imar affı uygulaması ile hızlı bir şekilde vatandaştan para toplama stratejisi yürütmeye çalıştığını kaydeden Şahin, önemli uyarılar yaparak şöyle konuştu: “Zaten konuyu Maliye Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sevk etmişler. Başvurular E – Devlet üzerinden gerçekleşecek. Başvuru neticesinde insanlar benim bir tane evim var. Onun için ilgili ada ve parselde bir beyanda bulunacak. Bu beyanın doğru olup olmayacağı sorumlular sistem üzerinde inceleyecekler. Yanlış ise gerekli cezai muideleri verilecek. Örneğin bir insanımız bir arsanın içerisine ev yapmış ve bunu yaparken çekme mesafelerine, yüksekliğe, kat sayısına uymamış. Böyle bir evi biz bu düzenleme gereği affediyoruz. Şimdi vatandaşın kendi arsası içinde yaptığı usulsüzlük zaten nitelikli bir şey değildir. İleride belediye başkanı derse ki ben buranın kentsel gelişim açısından iyi olmadığını ve niteliksiz olduğunu kentimizin gelişmesini engellediğini dolayısıyla buranın kamulaştırarak yıkacağım derse bunun önünde hiçbir engel kalmayacak. İster onu affet, ister onun parasını al, sadece insanların kaygı ve korkularından faydalanarak hızlı bir şekilde para toplama stratejisi yürütüyorlar. Bu vatandaşın hiçbir faydasına olmayan bir süreçtir.”

“VATANDAŞ İLERİDE VERDİĞİ PARANIN ÜZERİNE SOĞUK SU İÇEBİLİR”

İmar affı kapsamından yararlanan bir binanın izinlerinin ‘insan sağlığına aykırıdır' başlığında yayımlanacak bir KHK ile iptal edilebileceğini ifade eden Şahin “Bu yapılar uygunsuz şekilde yapılmışsa, insan sağlığına çağdaşlaşmaya, kentlerin önünü tıkamaya engel olacağı için ilgili bakanlık süreci tamamen iptal ediyoruz diyebilir. Bunun için imar affındaki ilgili bölümler devreye girecek ve o insanların verdiği o harç paralarının üzerine insanlar soğuk bir su içecek. Çünkü biz bu konularda devletin aldığı paraları geri ödediğine hiç rastlamadık. Bunun için ilgili vatandaşlarımız para öderlerse bunun üzerine soğu su içmeleri yaşanacak daha büyük bir olasılık” diye konuştu.

“SEL AFETİNE NEDEN OLAN YAPILARI KABULLENMİŞ OLUYORUZ”

Söz konusu af yasası ile kentlerdeki imar sorunlarının kabullenmiş hale geleceğini ifade eden Şahin sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Bu af yasası ile aynı zamanda kentlerdeki mevcut sorunları kabullenmiş hale gelmiş olacağız. Örneğin Mersin’in yaşadığı sel felaketinin neden olduğu niteliksiz imarsız yapıları devlet olarak meşrulaştırmak istiyoruz. Devlet burada bizim biraz paraya ihtiyacımız var siz bana parayı verin be sizin bu usulsüzlüklerinizi ileride ölseniz bile umurumuzda değil diyor. Devletin umurunda olan tek şey şuanda belirlenen parayı toplayabilmektir. Bu yeni imar affı çalışması bu kadar net bir olaydır. İnsanların bakması gereken pencere budur.” 

“AFFA PARA YATIRACAĞINIZA BİNALARINIZI YAŞANILIR HALE GETİRİN”

Denetimsiz, kent ve çevre sorunlarına neden olan hatalı yapılaşma konusunda ilgili bürokratlara söylenecek hiçbir şeylerinin olmadığını ifade eden Şahin, ancak vatandaşlara uyarılarda bulunarak;  “İlgili bürokratlar şuan ki erkin hükümetin yarattığı memurlardır. Bu konuda herhangi bir yorum yapma keyfiyetleri bulunmamaktadır. Çünkü kanunla aslında her şey bellidir. Bu yüzden insanlara tavsiyem böyle bir uygulamaya tenezzül etmemeleridir. Eğer başlarını sokacak bir evleri varsa bu evi mümkün olduğunca sağlamlaştırmalarıdır. Bilimsel metotlarla hareket eden meslek odalarından, mimarlardan ve mühendislerden yardım alsınlar. Bu af yasasına para vereceklerine gelsinler meslek odaları ile birlikte yaşam alanlarını daha yaşanabilir ve sağlam bir hale getirmek için uğraşalım. Biz Mimarlar Odası Mersin Şubesi olarak vatandaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda özveride bulunmaya ve çalışmaya her zaman hazırız”.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA