BARO TAMAM! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BARO TAMAM!


 

Mersin Barosu’nda AKP’den adaylık için istifa eden Ali Er’in yerine Önce Baro Platformu adayı Avukat Bilgin Yeşilboğaz Baro Başkanlığı’na seçildi.

MEHMET NABİ BATUK/SONER AYDIN

Mersin Barosu’nda seçimler yenilendi. Seçimin ardından Önce Baro Platformu’nun adayı Avukat Bilgin Yeşilboğaz Mersin Barosu'nun yeni Yönetim Kurulu  Başkanı oldu. Baro eski başkanı Ali Er’in istifasının üzerine Genel Kurulda Er’den boşalan koltuğa vekaleten oturan Avukat Gazi Özdemir ile Önce Baro Platformu adayı avukat Bilgin Yeşilboğaz yarıştı. Seçimin galibi 784 oy alan Yeşilboğaz olurken, Özdemir ancak 581 oy alabildi. 

TANSİYON YÜKSELDİ!
Mersin Barosu eski başkanı Ali Er’in milletvekilliği adaylığı için istifa etmesinin ardından, baro olağanüstü genel kurulunu sonunda topladı. Avukatlar Bilgin Yeşilboğaz ile Gazi Özdemir’in yarıştığı genel kurul toplantısı Gökdelen İş Merkezi’nde yer alan ek hizmet binasında gerçekleştirilirken, hazirun cetveli saat 10.00’da üye imzaya açıldı. Ancak saat 11:30 sıralarında, baronun mevcut yönetim kurulu üyeleri kongre için yeterli çoğunluğun sağlanamadığını öne sürerek; kongrenin iptali için hazirun cetveli listesini geri çekti. Bu sırada eski başkan Ali Er ve birçok avukat toplantı salonunun fotoğraflarını çekmesi dikkat çekti. Hazirun cetvelinin geri çekilmesinin ardından tansiyon bir anda yükselirken; birçok avukat kendi aralarında sözlü tartışmaya girdi. Bu sırada kongreye katılmak için gelen avukatlar imzalarını atamazken sıra oluşmaya başladı. 

ESKİ BAŞKAN ALİ ER SALONU TERK ETTİ
Daha sonra birçok avukat kongrenin iptal edilmesi durumunda yargı yoluna gideceklerini yönetim kurulunun tutumunun mevzuata aykırı olduğunu beyan ederek hazirun cetvelinin yeniden imzaya açılmasını talep etti. Avukatların tepkisinin artması üzerine baro yönetim kurulu, hazirun cetvelini yeniden imzaya açtı. İmzaların yeniden başlamasından kısa bir süre sonra toplantı için yeterli imza sayısına ulaşılarak; kongreye geçildi. Toplantı divan üyelerinin seçimi ile başlarken; divan başkanlığına Halit Akın, başkan yardımcılığına Fatma Demircioğlu, divan üyeliklerine Burcu Düzen Gürler, Berki Ferdi Erdemir seçildi. Daha sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile hayatını kaybetmiş avukatlar onuruna saygı duruşunda bulunulurken, hemen akabinde İstiklal Marşı okundu. Divan Başkanı Halit Akın toplantıda ilk konuşmayı Mersin Barosu eski Başkanı avukat Ali Er’e vermek istedi. Bir süre anons eden Akın, Ali Er’in kongre salonunu terk etmesi nedeniyle aday konuşmalarına geçti. Burada yapılan kura çekimi sonucu Mersin Barosu Başkan Vekili Gazi Özdemir ilk olarak avukatlara hitap etti. 

ÖZDEMİR: “HİÇBİR SİYASİ PLATFORM, KURUM, KURULUŞ VE KİŞİ VE KİŞİLERLE HAREKET ETMEDİM”
Konuşmasında Ekim ayında gerçekleştirilecek olağan genel kurulda da baro başkanlığına aday olacağını duyuran Özdemir, hiçbir platform, siyasi parti ile çalışmadığını ifade ederek şöyle konuştu. “Hiçbir siyasi platform, kurum, kuruluş ve kişi ve kişilerle hareket etmediğimi, kimsenin vesayeti altında olmadığımı siz değerli meslektaşlarımla önemle ifade ederim. Yürütmenin haksız ve hukuka aykırı uygulamalarında yurttaşların çözüm olarak başvurduğu avukatlık mesleği aynı zamanda güçlüyü koruma eğilimi gösteren sistemin fren kuvvetidir. Sistemin sürekli olarak sorunlu yüzü ile muhatap olan ve bunu düzeltmeye çalışan mesleğimiz bu haliyle doğal bir muhalefet görevi üstlenmektedir. Bu nedenledir ki Avukatlık Kanunu barolara mesleki bir örgüt olmasının yanında hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunma ve koruma görevi vermiştir. Mersin Barosu Başkan’ı olmam halinde hukukun üstünlüğünü insan haklarını savunmak korumak adına siyaset için değil, avukat ve yurttaş için baro başkanı olacağıma, saygın avukat ve etkili baro için çalışan, herkes için adalet ve hukuk isteyen, herkes için demokrasi isteyen, yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını savunan bir baro başkanı olacağıma söz veriyorum” diye konuştu.

“MESLEK ONURU VE SAYGINLIĞI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”
Önce Baro Platformu’nun Mersin Barosu Başkan Adayı avukat Bilgin Yeşilboğaz ise baroların en temel görevinin meslek onuru ve saygınlığı için mücadele etmek olduğunu kaydetti. Bu mücadeleye anlam ve değer katacak olan şeyin ise hukukun üstünlüğü ve insan haklarını savunmak ve korumak olduğunu söyleyen Yeşilboğaz, “Her geçen gün ağırlaşan ekonomik ve politik koşullarla, giderek savunmanın varlığına yönelen tehditlerle başa çıkmanın yolunun, avukat ortak paydasında birleşerek, dayanışarak, birlikte mücadele etmekten geçtiğine inanıyoruz. Mesleğimizin günlük ve güncel sorunlarına bilerek ve isteyerek çözüm getirilmediğini, Avukatların ekonomik darboğaza mahkûm edilerek susturulmaya ve yaşam standartlarının düşürülmeye çalışıldığı koşullarda, bütün demokratik protesto yöntemleri de dâhil olmak üzere, daha aktif bir mücadele verilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“ÇALIŞMA ALANLARIMIZ YOK EDİLMEYE ÇALIŞILMAKTADIR”
Özellikle OHAL döneminde avukatlık mesleğine yönelik saldırıların her geçen gün arttığını kaydeden Yeşilboğaz, “Meslek sorunlarımız her geçen gün çığ gibi büyümektedir. Her yıl Baromuza 300’ e yakın meslektaşımız katılmakta, iş sahaları daralırken avukat sayımız hızla artmaktadır. Bir an önce, başta staja kabulde sınav olmak üzere mesleğe kabulde etkin ve güçlü bir irade ortaya konulmalı, bunun için de daha Hukuk Fakültelerine girişte önlemin alınması gerekmektedir. ‘Hiç bir şey olamazsam avukat olurum’ zihniyetinden kurtulmak gerekiyor. Baro mevcudumuz 2.000 e ulaşmıştır. Halen 200 civarında stajyer avukatımız staj eğitimini sürdürmektedir. CMK ve uzlaşma ile bitirilen ceza avukatlığından sonra Adli yardım ve Arabuluculuk ile de çalışma alanlarımız yok edilmeye çalışılmaktadır. Şu an Avukatlarımızın büyük çoğunluğu CMK ve Adli yardım nöbet listesinde olup Adli yardımda ortalama 1,5 yılda bir görev gelmektedir. Sadece CMK ve Adli yardımdan gelecek ödemelere muhtaç kalmak istemiyoruz. Hali hazırda Adli Yardımda ödemeler dahi yapılmamaktadır.

“ADLİYEDE AYRIMCILIK VE ENGELLEMELERLE KARŞILAŞIYORUZ”
“Adliye içerisinde üvey evlat muamelesi gördüğümüz yeter” diyen Yeşilboğaz, avukatların mahkemelerde yaşadığı sorunlardan bahsederek şunları söyledi: “Halen bazı mahkemelerin koridoruna girişlerde kimlik kontrolleriyle, Adliye giriş çıkış kapılarında, kullanılan asansörlerde ayrımcılık ve engellemelerle karşılaşıyoruz. Birlikte üretmek ve birlikte yönetmek ve bulunduğumuz her alanda herkesi karar alma süreçlerine katmak için, CMK ve adli yardım dağıtımında eşitlik ve şeffaflık ilkesi gözetilerek sistemin yeniden düzenlenmesi ve alınan görevlere ilişkin ücretlerin adil ve zamanında ödenmesini sağlamak için, ayrıca CMK ve Adli yardımdan genç meslektaşlarımızın daha fazla görev almasına yönelik çalışmalar yapmak için, Mersin Baro Dergisinin yeniden yayınlanması için, Mersin Barosu’nun kadın, çocuk, çevre, hayvan hakları gibi konularda daha duyarlı ve çözüm üretici olması, Türkiye’de ses getirecek diğer barolara örnek olacak projeler gerçekleştirmek için başkan adayıyım.”

“UYGULAYAN, YERİNE GETİREN, DAİMA KARAR VERENDEN DAHA KUVVETLİDİR”
Avukatlara özellikle ek iş kolu olarak, Avrupa Birliği Proje yazma eğitimleri verileceğini söyleyen Yeşilboğaz, sözlerine Mustafa Kemal Atatürk’ün “Her şey kanun yapmaktan ibaret değildir. Aksine her şey o kanunları uygulamak ve uygulattırmaktan ibarettir. Uygulayan, yerine getiren, daima karar verenden daha kuvvetlidir” sözleriyle son verdi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA