SOKAK MÜZİSYENLERİ BEYAZ PERDEDE | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SOKAK MÜZİSYENLERİ BEYAZ PERDEDE


 

Mersin sokaklarında çok dilli müzik yapan gruplar ‘Mersin Sokak Müzisyenleri’ adlı belgeselle beyaz perdeye aktarılacak.

GİZEM EKİCİ

Mersin sokaklarında müzik yaparak sanatlarını icra eden müzisyenlerin belgeseli çekildi. 9 Haziran’da gösterime girecek belgeselle ilgili gazetemize bilgi veren belgesel yönetmeni Ali Osman Abalı, belgesel ile sokak müziğini anlatmaya çalıştıklarını söyledi. 

Belgeselin yaklaşık 2 yıllık bir emeğin eseri olduğunu aktaran Abalı, Mersin’de çalışma yürüten 6 grupla söyleşi yaptıklarını söyledi. Son zamanlarda özellikle gençlerin sokak müziğine ilgilerinin arttığını belirten Abalı, “10 yıl önce Mersin’de müzik yapan bir iki grup vardı ve sadece Forum AVM çevresinde müzik yapıyorlardı. Son yıllarda ise kentin çeşitli noktalarında, kalabalık caddelerde, sahilde çeşitli gruplar müzik yapıyor. Müzikler Türkçe, Kürtçe, Arapça, Ermeci gibi çok dilli çok kültürlü yapılıyor. Bunun bir belge altında toplanması gerektiğini düşündüm. 1 yıllık araştırma yaptıktan sonra çalışmalara koyulduk Kültür sanat bakımından Türkiye’nin mozaik kentlerinden biri olan Mersin’imiz, Kilikya döneminden bu yana çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Diller bakımından oldukça zengin olan kentimiz, sokakta sanat yaparak kendini ifade etmek isteyen kültürlere kucak açıyor. Biz de kentimizin ve sokak sanatçılarının tanıtımı için hazırladığımız belgeselde; şarkılar türküler söyleyen sokak müzisyenlerini konu aldık. Belgeselimiz çeşitli dil ve kültürlerin buluşmasını göstermeyi amaç edinmekte. Sokak müzisyenlerinin köşe başlarında her türlü zorluklarla, her yaştan insana hitap ettiğini aktardık. Ayrıca vurgulamaya çalıştığımız hususlar; sokakta sanat yapmanın zor ve eğlenceli araflarını anlatmaya çalıştık. Toplamda beş grup ve bir kişiyle görüştük. Performanslarını alıp söyleşiler yaptık. Mersinin kültürel alt yapısını anlatan havadan ve yerden görüntülerle destekledik. İngilizce alt yazı ekleyerek belgeselimiz dünyaya tanıtmak istiyoruz. Sokak müziği yapmak isteyen gençlerin aklındaki soru işaretlerini gidermeye çalıştık” dedi.

“SOKAK MÜZİĞİ KENT MOZAİĞİNİ YANSITIYOR”
Kent yöneticilerinin sokak müziğine hazır olmadığını dile getiren Abalı, “Sadece Mersin değil Türkiye buna hazır değil. Dünyanın çeşitli ülkelerinde sokak müziği bambaşka bir şekilde yaşanıyor. Alternatif sanat olarak görülüyor. Mersin kozmopolitik bir kent. Çeşitli etnik kültürler, diller var. O mozaiği, sokak müziği yansıtıyor. Hiç Kürtçe bilmeyen bir kişi Kürtçe şarkı söyleyen grubun önünde halay çekebiliyor. Arapça bilmeyen bir kişi Arapça çalan bir grubun önünde alkış çalabiliyor. Hem kent hem de sokak müzisyenleri buna hazırlanıyor. Arkadaşlarımızın müziklerini yapabilecekleri uygun bir yer yok. Cadde üzerinde arabaların gürültüsünün altında müzik yapıyorlar. Ya da zabıta gelip gürültü yapıyorsunuz diyerek engelleyebiliyor. Bir seyyar satıcı gözüyle bakıyorlar. Kent idarecileri buna alışık değil. Birkaç belediye yeni yeni alışıyor. İnsanlar şehrin gürültüsünü, stresini sokak müziği ile atabiliyor. İnsanları sakinleştiriyor” diye konuştu. 
Belgeselin ilk gösterimi 9 Haziran Cumartesi günü saat. 19.00’da Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şubesi’nde ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA