“DENEYİMSİZ ELEMAN ARANIYOR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“DENEYİMSİZ ELEMAN ARANIYOR”


 

Türkiye’de her 5 gençten birinin işsiz olduğuna dikkat çeken GİDERİK Başkanı Serkan Özada, işverenlere; “Deneyimsiz personelden korkmayın” çağrısı yaparak “Öyle bir azmi ve öğrenme isteği vardır ki firmanın gelecek hayaline ulaşmasına yardımcı olur” dedi.

Mersin Girişimci İnsan Kaynakları Derneği (GİDERİK) Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Özada yayımladığı yazılı açıklamada işsizlik istatistiklerini ve iş dünyasındaki personel ihtiyacını değerlendirdi. “Bugün firmaların iş ilanlarına baktığımızda en basit iş ilanlarından tutun da en nitelikli iş ilanlarına kadar adaylardan neredeyse Superman olmaları bekleniyor” diyen Özada, “Peki iş ilanlarında bu kadar yüksek kriterler neden var?” sorusunu yanıtladı. 2017 yılında TUİK tarafından açıklanan raporda işsizlik oranının yüzde 10,9 , 15-24 yaş aralığında yer alan genç işsizlik oranı ise yüzde 20,8 olarak açıklandığını hatırlatan Özada, “Yani her 5 gençten biri işsiz. Yani bunun anlamı açık iş pozisyonundan daha çok başvuru yapmaya hazır aday var. Ülkemizde son yıllarda üniversiteleşme oranının da yükselmesi ile firmalar iş ilanlarını hazırlarken kendilerine zaman-maliyet-verimlilik bakımından en faydalı olabilecek adaya yönelmelerinin kendileri açısından son derece doğal olduğunu düşünmekte. Kriterler açısından baktığımızda yaş, eğitim, iş ile hiç ilgisi olmasa da yabancı dil, deneyim gibi kriterlerle adayları daha CV başvuruları aşamasında firmaların elediğini görüyoruz” dedi. 

“DOĞRU BİR ADAY BU SÜREÇLERİ 3 AY GİBİ BİR ZAMANDA FIRSATA ÇEVİRİR”
Özellikle deneyim kriteri konusunda işverenlerin oturup düşünmesi gerektiği önerisinde bulunan Özada, “Deneyim, zaman boyutu ile daha çok bağdaştırılıyor; bir işte 3 yıl çalışmış olmak ve o süreç içinde sadece verilen işi yapmış ama iş süreçlerine olumlu katkısı olmamış, değer katamamış bir çalışan deneyimli çalışan statüsüne terfi edebilir mi? Tabi zaman süreci önemli sonuçta iş hayatının içinde geçirilmiş bir süreç. Firmayı tanıma, işi tanıma, işe yardımcı makine ve teçhizatlara ulaşma, müşteri ilişkileri, ast üst ilişkisi gibi birçok avantaj sağlasa da bugün yeni mezun doğru bir adayın bu süreçleri 3 ay gibi bir zamanda fırsata çevireceğini düşünüyorum. Gerçek deneyim bence iş süreçlerine, çalıştığı yere anlam katan, belki çalıştığı süreç içinde birçok yanlışı yaparak sorunlar karşısında en doğru çözümleri bulma ve geliştirme süreci” diye konuştu.

“ÜNİVERSİTE HAYATI BOYUNCA YARATTIĞI DEĞERLERE BAKILIYOR”
 İş arayan yeni mezun gençlere tavsiyelerde bulunan Özada, “Yeni mezunların cvlerinde kendi bilgi ve niteliklerini eksiksizce ifade etmeleri gerekiyor. İşe alım uzmanları için yeni mezunların not ortalaması, okulu, hobileri birçok noktada ipucu verirken; staj, kulüp üyelikleri, sosyal sorumluluk projeleri, gönüllü projeler, part time çalışmalar, ödüller asıl değerlendirme noktalarını oluşturuyor. Hatta birçok işe alım uzmanı iyi bir üniversiteden mezun olmak yerine, üniversite hayatı boyunca yarattığı değerleri daha önemli olarak görmektedir. CV hazırlanırken işte bu hususları atlamak kişinin kariyer yolculuğunda doğru bir başlangıç yapamamasını getirebiliyor” şeklinde konuştu. 

“ONLARIN ÖĞRENME İSTEĞİ FİRMANIN GELECEK HAYALİNE ULAŞMASINA YARDIMCI OLUR”
İşverenlere ise “Deneyimsiz aday; değersiz, verimsiz bir aday değildir” uyarısı yapan Özada sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı: “Bir kere iş hayatına yeni atılacak aday kendisini ispat etmek ister; ailesine, çevresine, işyerine ve kendini gerçekleştirme sürecinde kendisine. Kişinin isteği, tutkusu, öğrenme motivasyonunu içine alan azim kavramına önem veren firmaların personel seçimleri konusunda daha başarılı olduklarını görüyoruz. Tabi bunun karşısında çoğu deneyimli çalışanların kendisine konfor alanı oluşturarak yaratıcılık, azim, değer yaratma, inisiyatif alma konularında artık daha sınırlı hareket ettiğine de şahit olabiliyoruz. Burada firmaların basmakalıp bir deneyim kriterinden çok firmanın DNA’sı ile adayın hayalleri arasında ki uyumu ortaya koyacak seçme kriterlerine yer vermeleri büyük önem taşıyor. Yeni mezun adayın belki iş hayatı ile ilgili bir deneyimi yoktur, bunu 3 ay gibi bir sürede fırsata çevirebilir ama öyle bir azmi öyle bir öğrenme isteği vardır ki firmanın gelecek hayaline ulaşmasına yardımcı olur.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA