SODA İŞÇİSİNE GREV YASAĞI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SODA İŞÇİSİNE GREV YASAĞI!


 

Mersin’de bulunan Soda Sanayi A.Ş. işçileri greve çıktı. 980 işçinin çalıştığı fabrikadaki grev 527 işçinin katılımı ile sabaha karşı Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklandı. Hükümetin grev yasağını tanımayan işçiler fabrika içerisinde direnişe geçti.

Gün boyu süren görüşmelerde sendikanın 740 liralık zam teklifine karşı, işveren 435 lira önerdi, Görüşmelerden sonuç çıkmayınca işçiler üretimi durdurdu. İşveren ise noter kanalıyla tutanak tutturtarak, İş Mahkemesi’nin yolunu tuttu. 

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’in Akdeniz İlçesi Kazanlı Mahallesi’nde bulunan Soda Sanayi A.Ş'ye bağlı iş yerine Petrol İş Sendikası tarafından grev yazısı asıldı. Sendika ile Soda Sanayi A.Ş arasında başlayan görüşmelerden sonuç alınamayınca fabrikadaki toplam 980 işçiden 527’si fabrika kapısında eyleme geçti. Ancak grev kararı Bakanlar Kurulu tarafından “milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü” gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelendi. Fabrika önünde halaylar çekip, sloganlar atan işçiler, buradaki eylemlerine son vererek fabrikaya girdi. Direnişe fabrika içerisinde devam eden işçiler, üretimi durdurma kararı aldı. Gün boyunca eylemde olan işçilere, Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, TÜMTİS Mersin Şube Başkanı Savaş Gürkan, Kristal-İş Mersin Şube Başkanı İbrahim Bulut ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisi destek verdi.

“GREVLERİMİZ HER YERDE YASAKLANIYOR”
Grev kararı alan işçilere destek vermek ve görüşmeleri yürütmek adına kente gelen Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, işçilerin anayasal hakkı olan grev hakkını gibi kullanmaya devam edeceğini söyledi. Her yerde grevlerinin engellendiğini hatırlatan Yaşar, “Greve hakkımız gasp ediliyor. Elbette buna sessiz kalacak değiliz. Hala vakit geçmiş değil. Gelin bu yanlıştan dönün terk ettiğiniz masaya geri dönün. Şimdi yönetici arkadaşlarımız ile bir değerlendirme yapacağız. Şimdilik şu kadarını söyleyeyim eğer işveren tarafından masaya dönüş olmazsa bizim de işe dönüşümüz olmaz” dedi.

“GREV KARARIMIZIN ARKASINDAYIZ”
Greve çıkan işçilerden İsmail Canatan, “Yıllardır düşük ücretlerle geçinmeye çalıştıklarını söyleyerek bizleri açlığa mahkum eden ve bir adım ileri gitmemizi istemeyen işverene karşı el ele vererek direnmeye geldik. Bu grevi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bu engellerin hepsini aşıp geçeceğiz. Davamızın sonuna kadar arkasındayız. Yılmayacağız, yıldırmalara karşı duracağız. Grev yasaklandı ama biz grev hakkımızı kullanacağız. Yasalar yasakları emretse de biz o emirleri dinlemeyeceğiz. Kararımızın arkasındayız” dedi. Grev yasağını işçilerin ekmeklerine vurulan darbe olarak niteleyen işçi Asaf Güçlü ise “Yasal süreçte elimizden gelen bütün mücadeleyi vermiş bulunmaktayız. İşverenle karşılıklı müzakereleri sağlayamadığımız için gece 00.00'dan bu yana greve çıkmış bulunmaktayız. Sabah resmi gazetede yayımlanan genelgeyle grev yasağı kararı olduğunu öğrendik. Biz grevimizi gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Yaşasın işçi dayanışması, yaşasın emekçiler” dedi. İşverenin teklif ettiği miktarın işçileri kölece yaşamaya sürüklemekten başka bir anlama gelmediğini ifade eden Güçlü, “Bundan sonrasını süreç belirleyecek. Umarım her şey işçi için, emekçi için iyi olur. Onun için burada direniyoruz, ekmeğimiz için buradayız. Emeğimizin mücadelesini verip hakkımız olanı almak istiyoruz” dedi.

“DÜŞÜK ÜCRETİ KABUL ETMEYECEĞİZ”
Petrol-İş Genel Mali Sekreteri Turgut Düşova da “8 maddede anlaşamadık. İşveren maaşa 390 brüt veriyor. Biz 740 istedik. İşverenlerin dün tavrı değişti. ‘Makul bir şey söyleyin, yoksa bizim bir şeyimiz yok’ demeye başladılar. Bu kadar zamandır müzakere edilen toplu iş sözleşmesinde bir anda tavırları değişti. Biz kendilerine de söyledik, ‘Kesip attığınıza göre grev yasağına güveniyorsunuz’ dedik. Ama görüyorsunuz işçi kararlı ve düşük ücret dayatmasını kabul etmeyecek” ifadelerini kullandı.

“GREV 60 GÜN SÜREYLE ERTELENDİ”
Toplu iş sözleşmesi uyuşmazlıkla sonuçlanan Petrol-İş üyesi Soda Kromsan işçileri 12 Nisan Perşembe günü grev ilanını işyerlerine asmıştı. 23 Mayıs 00:00 itibarıyla greve çıkan Soda Krom işçilerinin grevi Bakanlar Kurulu tarafından yasaklandı. Soda Sanayi Anonim Şirketine bağlı bazı iş yerlerinde aldığı grev kararı "milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü" gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelendi. Bakanlar Kurulunun grevin ertelenmesine ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Soda Sanayi Anonim Şirketine bağlı Mersin ve Adana'da kurulu üç ayrı iş yerinde Petrol-İş Sendikası tarafından alınmış olan grev kararının "milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü" belirtilerek, 60 gün süreyle ertelenmesi kararlaştırıldı. Söz konusu karar, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmeleri Kanunu'nun 63'üncü maddesine göre, 17 Mayıs'ta Bakanlar Kurulu tarafından verildi.

İŞÇİLER MÜCADELEDE KARARLI
Öte yandan gün boyu sendika ile işveren arasında süren görüşmelerden sonuç çıkmadı. Sendikanın 740 liralık zam teklifine karşı en son 435 liraya kadar çıkan işveren temsilcileri, sonuç alamayınca, üretimin durduğunu Noter kanalı ile tespit ettirerek İş Mahkemesi’nin yolunu tuttu. İşçilerin talepleri kabul edilinceye kadar eylemlerini sürdürecekleri bildirilirken, işveren temsilcilerinin nasıl bir yol izleyeceği merak konusu oldu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA