ÇERKESLER ‘BÜYÜK SÜRGÜNÜ’ UNUTMADI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇERKESLER ‘BÜYÜK SÜRGÜNÜ’ UNUTMADI


 

Mersin’de yaşayan Kafkas kökenli vatandaşlar Büyük Çerkes Sürgünü’nün 154. yılında atalarını anarak, kültürlerini yaşatmak için sunulan imkanların geliştirilmesini istedi.

HEDİYE EROĞLU

Vatansız kalmayı en iyi bilen olarak, Anadolu’ya sıkı sıkı sarılan ve kanının son damlasına kadar bu ülkenin bağımsızlığı için mücadele etmekten çekinmeyen Kafkas kökenli vatandaşlar, atalarının maruz kaldığı büyük felaketi unutmadı. 
Mersin’de faaliyet gösteren Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nce, 21 Mayıs 1864 tarihinde gerçekleşen ‘Büyük Çerkes Sürgünü’nde yaşamını yitiren Çerkesler için anma programı düzenlendi. Program kapsamında dernek binası önünde iftar yemeği verildi. 
Derneğin geleneksel iftar yemeği ile birlikte organize edilen programa Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın yanı sıra birçok dernek üyesi ve Mersin’de yaşayan Kafkas kökenli Çerkesler ile Kafkas kökenli Suriyeli mülteciler katıldı.

“KAFKASYA’DA; TARİHİN GÖRDÜĞÜ EN KÖTÜ SOYKIRIM YAŞANDI”
Programda, yıllar önce Çerkes sürgününde yitirilenler saygıyla anılırken, sürgünün tarihsel geçmişi konusunda da değerlendirmeler yapıldı. Saygı duruşu ve Kuranı Kerim tilaveti ile başlayan etkinlikte konuşan Mersin Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Şevket Şamil Koç, Çerkes sürgününe gelinceye kadarki süreç konusunda tarihsel bilgiler verdi. Dönemin Çarlık Rusya’sının Kafkasyalı Çerkesler ile girdiği yaklaşık 100 yıllık savaşı kazanmasının ardından Çerkesler’in Kafkasya’daki varlığını tehlikeli görmesinden dolayı sürgün gibi insanlık dışı bir uygulamayı hayata geçirmeye karar verdiğini anlatan Koç, Kafkasyalı Çerkes halklarının tarihin gördüğü en kötü soykırım ile karşı karşıya kaldığını ifade etti.
Çarlık yönetiminin Çerkesleri Kafkasya’dan atmak için her türlü girişimde bulunduğunu aktaran Koç, Çerkesler’in dönemin Osmanlı topraklarına sürülmesi ile oldukça acılı geçecek bir yolculuğunun başladığını kaydetti. Anavatanlarından sürülen milyonlarca Çerkes’in yarısından fazlasının sürgün sırasında yitirildiğini belirten Koç, yaşananların üzerinde çok uzun yıllar geçmesine rağmen unutmayacaklarını ve gelecek nesillere de unutturmayacaklarını belirterek, “Çerkesleri anavatanlarından çıkarabilirsiniz ancak ana vatanlarını kalplerinden çıkaramazsınız” dedi.
Gecede bir konuşma yapan Başkan Tuna ise, Çerkesler’in oldukça sorunlu bir tarihsel süreçten geçmesine rağmen asla pes etmediklerini anlatarak, Anadolu’nun kendi içinde birçok farklı kültürü barındırdığına dikkat çekerek, bu farklılıkları zenginlik olarak gördüklerini kaydetti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA