“GAZETECİLİK ‘MEŞGALE’ DEĞİL CİDDİ BİR MESLEK!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“GAZETECİLİK ‘MEŞGALE’ DEĞİL CİDDİ BİR MESLEK!”


 

“Çukurova Genç İletişimciler Kongresi”nde konuşan Korkmaz Alemdar, gazeteciliğin bir meşgale değil, ciddi bir meslek olduğunu vurguladı.

Haber Merkezi 

Çukurova Üniversitesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen “Çukurova Genç İletişimciler Kongresi” tamamlandı. Dünya Basın Özgürlüğü Günü olan 3 Mayıs ve 4 Mayıs’ta gerçekleşen kongreye Mersin başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından 21 farklı üniversiteden katılım sağlandı. 66 bildirinin ele alındığı kongrenin onur konuğu ise Prof. Dr. Korkmaz Alemdar oldu. 
Alemdar; düşünce özgürlüğüne yönelik saldırıların arttığına dikkat çekerek, küresel çapta düşünce özgürlüğünün ihlal edildiğini ve ülkemizde bunun başlıca kaynaklarının iktidar-sermaye ilişkisi olduğunu söyledi. Konuşmasında basın emekçilerinin sendikasız, güvencesiz çalıştığını ve haberlerinin sansüre uğrayarak ve etik değerlerden yoksun bırakıldığını, bunun temelinde siyasal baskının olduğunu ifade etti.

ÖĞRENCİLERİN EMEĞİ KONGREYE DÖNÜŞTÜ
İlk kez düzenlenen kongrenin başkanı Doç. Dr. İlker Özdemir ise öğrencilerinin isteği ve coşkusu ile bu yolculuğa çıktıklarını ifade etti. Öncelikle benzer kongreleri gözlemlediklerini dile getiren Özdemir, çok sayıda kongre ve sempozyum olmasına rağmen bunların devamlılığının sağlanmadığını ve bir çoğunun kongre turizmi ya da başka bir deyişle ticari amaçlarla gerçekleştiğini gördüklerini söyledi. Ancak, eğitim öğretim yılı başında Ankara’da iki yılda bir gerçekleştirilen ODTÜ Sosyal Bilimler Kongresi’nin nitelikli olduğunu belirten Özdemir, ÇÜ‘deki Genç İletişimciler Kongresi’ni düzenleme komitesindeki öğrenciler katıldıklarını ve öğrencilerin işleyişi gözlemlemeleri ve deneyim sahibi olmaları sağlandığını dile getirdi. Özdemir son olarak Kongrenin gelenekselleşmesini arzu ettiklerini söyledi.

GENÇ İLETİŞİMCİLERDEN KAPSAMLI SUNUMLAR
Toplamda 20 oturumda gerçekleşen kongrede farklı üniversitelerden gelen öğrenciler birbirinden önemli konular hakkında sunum yaptılar. 2 gün boyunca katılımcılar sinema ve belgesel, kişilerarası iletişim ve sosyal medya, televizyon ve şiddet başlığı altında diziler, kent, kimlik ve iletişim, hak haberciliği ve yerel basın, mülteci haberlerinin incelenmesi, film türleri ve film analizi, toplumsal cinsiyet, önyargı ve cinsiyetçilik, yeni medya, siyasal iletişim ve medya, digital çağda denetim ve sansür, gazetecilik, medya ortamında bir etik sorun olarak yalan konularında sunumlar gerçekleştirdiler.

MERSİN ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİNDEN YOĞUN İLGİ 
Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin de yer aldığı kongreye İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü Başkanı Doçent Doktor Aslıhan Ardıç Çobaner, Doktor Öğretim Üyesi Berna Arslan ve araştırma görevlisi Fatih Şahan’da kongreye katılarak öğrencilerine destek verdiler. İletişim Fakültesi 4.sınıf öğrencileri Pınar Kızıltaş “Mersin Yerel Medyasında Hak Haberciliği Üzerine Bir İnceleme”, İbrahim Aydemir “Mersin Yerel Medyasında Mülteci Haberlerinin İncelenmesi”, Barış Önal, Gonca Demirtaş ve M. Khalid Tahiry ise “Yerel Basında Haber İçerikleri ve Temel Sorunlar: Mersin İli Örneği” adlı çalışmalarıyla kongrede “Hak Haberciliği ve Yerel Basın” başlıklı oturumda yer aldılar. Kongrede Samiye Aybar, Leyla Balta ve Hizbullah Ekinci ise “Toplumsal Cinsiyet Rolleri Bağlamında Çocuk Dergileri” adlı çalışması ile “Toplumsal Cinsiyet ve Çocuk” başlıklı oturuma katıldılar. 
Kongreye lisans öğrencilerinin yanı sıra yüksek lisans öğrencilerinden de ilgi yoğundu. Mersin Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencileri Cem Anılan, Burcu Güler ve Özlem Değirmenci “Belgesel Sinemada Essay Film: Sans Soleil Filmi Örneği” adlı çalışması ile “Sinema ve Belgesel” başlıklı oturumda, Özüm Ahnaz Çetiner ise “Kültür Endüstrisi ve Selfie Fenomen” adlı çalışması ile “Kişilerarası İletişim ve Sosyal Medya” başlıklı oturuma katıldılar. Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans öğrencileri Alp Şahin Çiçeklioğlu ve Fatma Beyza Canaslan ise “Yeni Medya Ortamında Bir Etik Sorun Olarak Yalan Haber: Zeytin Dalı Harekatına İlişkin Yeni Medya Ortamlarında Yayılan Yalan Haberlerin İncelenmesi” adlı çalışması ile “Gazetecilik” başlıklı oturumda yer aldılar. 
Kongrede katılımcılara katılım belgesi takdim edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA