KIZKALESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ YAZ SEZONUNA HAZIR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KIZKALESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ YAZ SEZONUNA HAZIR


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, Mersin’in daha temiz sahillere kavuşabilmesi için başlattığı çalışmalar kapsamında Kızkalesi Mahallesi mevcut atıksu arıtma tesisi rehabilitasyonu ve kapasite artırımı çalışmalarını tamamladı.

MESKİ’den yapılan açıklamaya göre; Kızkalesi mahallesinde yaklaşık 9 milyon 640 bin sözleşme bedeline sahip olan mevcut atıksu arıtma tesisi rehabilitasyonu ve kapasite artırma çalışması, dünyanın gelişmiş ülkelerinde uygulanan proses, makine ve ekipman teçhizatına sahip modern bir anlayışla hayata geçirildi.

ARTIK ŞARTLARA UYGUN DEŞARJ YAPILACAK
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, rehabilite edilerek kapasitesi artırılan atıksu arıtma tesisi sayesinde yerleşim yerinden toplanan atıksuların arıtılarak doğaya geri kazandırılması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında Kızkalesi Merkez evsel atıksularının arıtılması ve AB Şehir Atıksuyu Direktifi ile Türk Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği ve Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği’nde belirtilen şartlara uygun olarak deşarj edilmesinin sağlandığını ifade etti.
Başkan Kocamaz, "Atıksu arıtma tesisinin mevcut kapasitesi yetmediği için kapasite artırımına gidilerek arıtma tesisinin 1000 metre küp gün olan kapasitesi sekiz katına çıkarılarak, 7 bin 920 metre küp gün olacak şekilde artırdık. Tesisi yaklaşık 40 bin kişilik nüfusa hizmet edebilecek şekilde dizayn ve rehabilite ettik. Ayrıca mevcut terfi merkezi ekipmanları revizesi, ön arıtma, kum tutucu üniteleri ve kesikli biyolojik reaktör sistemi ile biyolojik arıtma tesisi inşaatı çalışmalarını tamamladık" dedi.
Arıtma Tesisi alanının yetersiz olması dolayısıyla Türkiye’de yalnızca dört ilde kurulu ve en ileri atıksu arıtma teknolojisine sahip olan Membran Biyo-Reaktör sistemine göre yenilendiğinin altını çizen Başkan Kocamaz: “2018 yılı turizm sezonundan önce tamamlanan Kızkalesi Atıksu Arıtma Tesisi'nde; yeni ön arıtma-kum ve yağ tutucu ünitesi, Dengeleme-De-Ox Tankı, Anoksik Tank ve MBR (Membran Biyolojik Reaktör) sistemi ile biyolojik arıtma dizaynı ve ilave tesislerin yanı sıra uzun yıllar kullanıldıkları için ömrünü tamamlayan elektronik mekanik tesislerin yenileme çalışmalarını da gerçekleştirdik. Tesisin kapasitesinin sekiz (8) kat artmasını sağladık” diye konuştu.

‘TAŞUCU ATIKSU ARITMA TESİSİ YAPIMINA BAŞLANILACAK’
Ayrıca, Kumkuyu-Limonlu Atıksu Arıtma ve Mezitli Atıksu Arıtma tesislerinde çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Başkan Kocamaz, Anamur, Bozyazı ve Mut Atıksu Arıtma tesislerinin yapımını tamamlayarak vatandaşların hizmetine sunduklarını, ayrıca rehabilitasyon, kapasite artımı çalışmaları tamamlanan Kargıpınarı, Ataken ile Kızkalesi  atıksu arıtma tesisleri ile yaklaşık 575 bin kişilik nüfusa hizmet vereceklerini söyledi.
Mezitli'deki arıtma tesisinin tamamlanmasıyla derin deniz deşarjı ile entegre bir yapıyla çalışacağı bilgisini veren Kocamaz, bu sayede denizin temizlemesine ihtiyaç duyulmayacağını ifade etti. Kocamaz, "Bunun yanı sıra Taşucu Mahallesi ile ilgili olarak ise Taşucu Atıksu Arıtma Tesisinin 27 Nisan 2018 tarihinde sözleşmesi imzalandı ve kısa süre içerisinde yer teslimi yapılarak çalışmalara başlanılacak. Aydıncık ilçesine ait 28 bin 600 kişi nüfusa hizmet edecek olan atıksu arıtma tesisinin ile Tömük ve Arpaçbahşiş mahallelerinin evsel atıksularının arıtılacağı, 120 bin kişi nüfusa hizmet verecek 20 bin metre küp gün kapasiteli Tömük atıksu arıtma tesisi ihale hazırlık çalışmaları da devam ediyor" diye konuştu.
Başkan Kocamaz, “Atık su deşarj kalitesi açısından Türkiye’deki örneklerinden daha ileride ve iddialı Atıksu Arıtma Tesislerine sahibiz. Mevcut tesislerimiz, devir aldığımız ve kapasitelerini artırarak ekipmanlarını yenilediğimiz ve inşaatını tamamladığımız Atıksu Arıtma Tesisleri ile Mersin sahillerini temizleyerek Mavi Bayraklı plajlarımızın sayısını artıracağız.” şeklinde konuştu.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA