“SANAYİ SİTESİ’NE BÜYÜKŞEHİR ENGEL OLDU!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“SANAYİ SİTESİ’NE BÜYÜKŞEHİR ENGEL OLDU!”


 

ESOB Başkanı Dinçer, 6 bin esnafa hizmet vermesi planlanan yeni sanayi sitesinin Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından engellendiğini öne sürdü.

GİZEM EKİCİ

Mersin’de 629 üyeli, çatısı altında 69 odayı barındıran Mersin Esnaf Odaları Birliği’nde (ESOB) genel kurul heyecanı yaşandı. Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen 23. Olağan Genel Kurul’a çok sayıda oda başkanı ve üyenin yanı sıra siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan genel kurulun açılış konuşmasını gerçekleştiren birlik başkanı Talat Dinçer, hükümete ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne yüklendi. 

“SANAYİ ALANI, KONUT ALANI OLARAK İŞARETLENDİ!”
Mersin’de en büyük sorunların başında sanayi sitesi geldiğini ve bu sorunu gidermek adına kurmak istedikleri sanayi sitesinin Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından engellendiğini savunan Dinçer, “Modern ve büyük bir sanayi sitesi için çok çaba gösterdik. 10 yıllık bir mücadele verdik. Bu mücadelede çalmadığımız kapı kalmadı. Sonunda Şehir Hastanesi’nin yanında 2 bin dönümlük bir alanı belirledik. Kooperatif dahi kurduk. 2 bin dönüm yeri tarım alanından sanayi alanına dönüştürdük. Büyükşehir meclisinden geçirtip yerimizi garanti edecektik. Ancak Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde görev alan meclis üyeleri baktıklar ki orada çok fazla rant oluşacak hemen son meclis toplantısında orayı konut alanına çevirdiler. Şimdi bana ‘sanayi alanı yap’ diyorlar. Şimdi de biz yapmıyoruz. Yapın o zaman. Yer belirleyin, siteyi yapın biz de esnafımızı oraya taşıyalım. Amacımız bu şehri kurtarmaktı. Belediyelerin yapacağı işlemi biz yapalım dedik. Yeri kendimiz yapıyoruz, inşaatı kendimiz yapıyoruz, 6 bin iş yerini oraya götüreceğiz. Bu çok büyük bir potansiyel. Bizim Küçük Sanayi Sitesi’nin potansiyeli 500 işyeri, biz 6 bin işyeri yapacağız. Bir şehir kuracağız. Meslek eğitim okulu içinde olacaktı, teknoloji merkezleri içerisinde olacaktı, şovrumlarımız içinde olacaktı. 6 meslek dalında çalışma yaptık, esnaf hazır ama maalesef bize bir yer gösterilmediği için bu sanayi sitelerini kuramadık. Çok eksiğimiz var. Sanayi sitesi olmayan ilçelerimiz var” diye konuştu.

“ESNAFIN ÖMRÜ 1 YIL”
Mersin’de yılda 5 bin esnafın kepenk kapattığını, 6 bin iş yerinin açıldığını ancak açılan iş yerlerinin yüzde 30’unun ömrünün 1 yıldan az olduğunu kaydeden Dinçer, “Esnafımız çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Esnafımız borcu borçla kapatarak günü kurtarmanın çabasında. Yılda 5 bin civarında esnafımız kepenk kapatıyor. 6 bin iş yeri ise açılıyor. Ama çarpıcı olan ise, 5 bin esnafımız kepenk kapatırken yüzde 30’u 1 yılını tamamlayamamış. Yüzde 98’ ise 5 yılı göremiyor. Dolayısıyla açılan iş yerlerimizin sadece yüzde 2’si ayakta durabiliyor. Her şeyden önce bu ülkenin kuralsızlıktan kurtulması lazım. Bu ülkede herkes her işi yapıyor. Esnaf sanatkarın bir kalitesi olması lazım. Ustalık belgesi olmadan iş yerinin açılmaması lazım. Bugün en küçük iş yeri 60 bin liradan aşağı açılamaz. Kaybolan milli servete yazık. Kapanan iş yeri sayısı her yıl artarak devam ediyor. Bu durumdan kurtulmak için Kalkınma Bakanlığı’na bir proje sunduk. Bir Esnaf Danışma Merkezi kuralım istedik. İnsanlar işyeri açmadan önce bu merkezlere gitsinler, bilgi alsınlar, danışsınlar dedik. Projeyi Kalkınma Bakanlığı’na sunduk. İnşaat kısmını destekleyemeyiz dedi ama projeyi doğru anlatırsak o sorunu da çözeriz. Kuracağımız merkezle birlikte kaybolan milli servetin önüne geçmeyi hedefliyoruz” dedi.

“KAYITDIŞILIKLA MÜCADELE SÜRÜYOR”
Mersin’de artan göçle birlikte kayıt dışılıkla ilgili ciddi sıkıntılar yaşadıklarının altın ı çizen Dinçer şöyle konuştu: “6 kişilik ekip belirledik. Bizim kayıtlı esnafımızın hakkını çalan, hiçbir yükümlülüğü olmadan haksız rekabet yaratan gerek yerli gerekse göçle gelen yabancıların açtığı işyerleri ile ilgili denetimler devam ediyor. Kayıt dışını kayıt altına almadığımız sürece bu sorunları çözemeyiz.  Türkiye’de bir ilk olan esnaf denetleme mekanizmasını biz kurduk. Bu işleri takip eden hukuk servisimiz var.” 
Konuşmaların arından tek liste halinde gidilen genel kurulda mevcut başkan Talat Dinçer tüm üyelerin oylarını alarak yeniden başkanlık koltuğuna oturdu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA