Haber Merkezi
CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, TBMM gündeminde söz alarak, köy statüsünden mahalle statüsüne dönüştürülen yerleşim birimlerinin sorunlarını ve taleplerini gündeme getirdi.
Türkiye’de toplam 50 bin 292 muhtar bulunduğunu, bunların sadece 674’ünün kadın olduğunu belirten Kuyucuoğlu, Mersin genelindeki 807 muhtardan da sadece 7’sinin kadın olduğunu kaydetti.
Kuyucuoğlu, “Muhtarlarımız, yerel seçimlerde kadın muhtar adayı sayısının artırılması için daha kadın odaklı politikalar geliştirilmesini talep etmektedir” dedi.
“ELEKTRİK VE SU FATURALARI ARTACAK”
Mersin’deki tüm muhtarlarla görüştüklerini ve sorunlarını not ettiklerini belirten Kuyucuoğlu, “Muhtarlarımız ülkemizin içinde bulunduğu durum ve gelecekle ilgili kaygılarının yanı sıra yerel ve özelde yaşanan sorunları da gündeme getirdi. Büyükşehir Belediyeleri Yasası’nın uygulanmasıyla birlikte köylerin büyük kısmı Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı mahalle statüsüne alınmıştır. Köylerin mahalleye dönüşmesi, toplumsal ve ekonomik olarak farklı yaşam biçimlerine sahip, geçimi daha çok tarım ve hayvancılığa dayalı olan köyleri ve köylüleri olumsuz etkilemektedir. Meralar Büyükşehir Belediyeleri Kanunu kapsamında belediyelere aktarılmıştır. Köylerde elektrik ve su faturaları daha da artacaktır. Özellikle geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan çiftçinin su faturasının artmasıyla, zaten kötü olan durumu daha da kötü hale gelecektir. Sorunların çözümü bağlamında belediyelerden gerekli hizmet akışı sağlanamamıştır. Bu bağlamda Büyükşehir Belediyeleri Yasası’ndaki köy tüzel kişiliğinin mahalleye dönüştürülmesi maddesinin ya kaldırılmasını ya da köylerin haklarının korunması sağlanarak yeniden düzenlenmesini talep ediyorlar” diye konuştu.
ORKÖY YARDIMLARI KAPSAMINA ALINMALI
Köylerde sık sık elektrik kesintisi yaşandığını, cep telefonuyla iletişim kurmakta zorlanıldığını belirten Kuyucuoğlu, “Muhtarlarımız tarıma yönelik desteklemelerin artırılması için çalışmaların hızlandırılmasını istiyorlar. Tohum, gübre, mazot fiyatlarının düşürülmesi ve desteklerin artırılması için çalışmalar yapılmasını istiyorlar. 2-B orman arazileriyle ilgili çalışmaların yanlış yapılmasından dolayı yaşanan mağduriyetlerin bir an önce giderilmesini bekliyorlar. Sulama Birliklerinin kapatılması engellenmeli, Sulama Birlikleri Yasası yeniden düzenlenmeli ve sadece zarar eden birlikler kapatılmalı görüşündeler. Büyükşehir Belediyeleri Yasası gereğince mahalle olan köyler, Orman Köyleri Dayanışma Vakfı’ndan yardım alamıyorlar. Bu durumun düzeltilmesi ve Orköy kapsamına alınmasını istiyorlar. Muhtarlar Bağ-Kur borcu nedeniyle sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor. Her bir muhtarın 10 bin ila 20 bin TL arasında Bağ-Kur prim borcu var. Muhtarlar bu borcun ya devlet tarafından ödenmesini ya da yapılandırılarak taksitlendirilmesini istemektedir. Böylece sağlık hizmetlerinden faydalanabilecekler” ifadelerini kullandı.
“DEVLETİN KANUNU MERSİN’E AYRI MI İŞLİYOR”
Tarsuslu muhtarların ‘Devletin verdiği destekleri en son Tarsus almaktadır. Devletin kanunu Mersin’e ayrı mı işliyor’ diye sorduğunu kaydeden Kuyucuoğlu, “ Tarsus’ta yapımına 4 yıl önce başlanan Karaevli göleti inşaatı ilerlememiş olup bu durum tarımı olumsuz etkilemektedir. Erdemli’den Çeşmeli’ye kadar olan alanın sulamasını yapacak Aksıfat barajının yapımı 4 yıldır beklemektedir, bir an evvel yapılmasını istiyorlar” dedi.
5 BİNLİK PLAN DAYATILIYOR
Milletvekili Kuyucuoğlu, “Mersin’in merkez ilçeleri olan Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli ilçelerinde uygulanmak istenen 1/5 binlik plan daha önce muhtarlarla tartışılmalı ve halka anlatılmalıydı diyorlar. Bu planın insanlarda kaygı uyandırdığını, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve halka anlatılıp onay alınması, birlikte tartışılması yerine dayatıldığını düşünüyorlar. Sayın Genel Başkanımız ve biz muhtarlarımıza nutuk atmıyoruz, onların önce sorunlarını dinleyip sonra çözüm yolu bulmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.