ESNAF İSYANIN EŞİĞİNDE! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ESNAF İSYANIN EŞİĞİNDE!


 

Akdeniz ilçesindeki merkez çarşı esnafı, bölgedeki iki otoparkın kapatılması ile isyan noktasına geldi! Büyükşehir Belediyesi’ne seslenen çarşı esnafı “Otopark sorununu çözün” çağrısı yaptı.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’in Akdeniz İlçesi’nde yer alan yüzlerce yıllık tarihi merkez çarşısı otopark sorunu nedeniyle deyim yerindeyse kan ağlıyor. Emniyet müdürlüğüne bağlı trafik ekiplerinin araç trafiğini azaltmak için denetim ve cezai işlemlerini arttırdığı tarihi çarşıda otoparklar gelen talebi karşılamakta güçlük yaşıyor.  Son olarak Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin Eski küçük çarşı civarında bulunan özel şahsa ait iki otoparkı kapatmasıyla isyanın eşiğine gelen çarşı esnafı, otopark sorunu nedeniyle insanların artık çarşıya uğramaz hale geldiğini söyledi. Dükkânlarına mal indirirken, alışveriş yapan müşterilerin araçlarına defalarca trafik cezası kesildiğini ifade eden çarşı esnafı, bölgedeki diğer otoparklarında krizi fırsata çevirerek fiyat tarifelerine zam yaptığını belirtti. Eleştirilerin odağındaki Büyükşehir Belediyesi yetkililerine “otopark sorununu çözün” çağrısında bulunan çarşı esnafı her geçen gün daha çok kan kaybettiklerini ifade etti. 

“KİRALARIMIZI ÖDEMEKTE GÜÇLÜK YAŞIYORUZ”
Geçtiğimiz ay Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılan Küçük Çarşı’da 46 yıldır esnaflık yapan, ancak yıkım işlemlerinin ardından dükkânını taşıyan esnaflardan biri olan Sabri Duruk isimli vatandaş “İnsanlar artık Silifke Caddesi’ne alışveriş yapmaya gelemiyorlar. Burada geçmişte yaşadığımız otopark sorunu, mevcut otoparkların kapatılması ile daha da büyüdü. Önceki yıllarda insanlarımız araçlarını otoparka bırakıp gelip bizden rahat bir şekilde alışveriş yapabiliyordu. Ama şimdi insanlar gelip rahatça alışverişlerini yapamıyor. Caddelere arabalarını koysalar trafik cezası yiyorlar, arabaları çekiliyor. Bu durum biz çarşı esnafı için büyük bir sıkıntı ve büyük bir dert. Çoğu müşterimizi kaybettik. Silifke Caddesi esnafları olarak bu otopark konusunun artık Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden bir çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Çünkü biz bu durumdan hem maddi hemde manevi olarak büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Kira ve vergi ödemelerimizde sıkıntılar yaşıyoruz. Bu yüzden acilen bu otopark sorununa bir çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.

“MÜŞTERİLERİMİZ ARTIK DÜKKÂNLARIMIZA UĞRAMAZ OLDU”
Yaklaşık bir yıldır Silifke Caddesi’nde kozmetik ürünleri satarak geçimini sağlayan Esnaf Erdal Çakıcı, otoparkların kapanmasıyla işlerinin çok düştüğünü ifade etti. Esnaf Çakıcı, “Şuanda sıcaklar başlamasına rağmen işlerimiz çok sıkıntılı gidiyor. Bizim müşterilerimizin yüzde 90’nı alışverişe kendi araçları ile geliyorlardı. Eskiden zaten araçlarını koyacak otopark bulmakta zorluk yaşıyorlardı. Şimdi araçlarını caddeye park etmek zorunda kalan müşterilerimize sık sık trafik cezası kesiliyor. Mevcut iki otoparkın Büyükşehir Belediyesi tarafından kapatılınca müşterilerimiz artık dükkânlarımıza uğramaz oldu. Artık mağazalarımıza uğramadan transit olarak geçiyorlar. Ama eskiden dükkânlarımızın karşısında büyük bir otopark vardı. Müşterilerimiz arabalarını oraya park ediyorlardı. Otoparktan çıkınca gelip bizden ihtiyaçlarını karşılıyorlardı. Ama şimdi öyle bir şey kalmadı. İşlerimiz azalınca kendi ödemelerimizde bile sıkıntılar yaşıyoruz. Bu otopark sorununun bir an önce çözülmesini istiyoruz” diye konuştu. 

“FIRSATÇI OTOPARKÇILAR FİYATLARI İKİ KATINA ÇIKARDI”
Silifke Caddesinde 25 yıldır çocuk elbiseleri satarak geçimini sağlayan Esnaf Fırat Demirtaş, şahsa ait özel 2 otoparkın kapatıldığını ifade ederek duruma tepki gösterdi. Mevcut otoparkların çarşının ihtiyacını karşılayamamasına rağmen kapatılmasını anlayamadıklarını ifade eden Esnaf Demirtaş şöyle konuştu: “Silifke Caddesinin hemen sonunda belediyeye ait 750 araçlık bir otopark var. Ama bu otoparka sadece belediye araçları giriyor. Bu otoparkı halka ve esnafların araçlarına açabilirler. Çünkü siftah yapmadan dükkânlarını kapatan esnaf arkadaşlarımız var. Birçok esnaf arkadaşlarımız büyük ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Biz çarşı esnafı olarak tek istediğimiz bu çarşının otopark sorununun halledilmesidir. Çünkü bu sorunun çözülmesi için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Eylemse eylem, belediyeye yürümekse belediyeye yürüyeceğiz. Esnaflar arasında bildiri dağıtacağız. Çünkü artık başka çaremiz kalmadı dayanamayacak duruma geldik. Kendimizin ve müşterilerimizin araçlarımıza her gün trafik cezaları kesiliyor. Son dönemde birçok otoparkçı fırsatçılık yapıyor. Park ücreti normalde 5 lira ise bunu 10 liraya çıkarıyor. Örneğin ben bir otopark ile aylık bir anlaşma yapmak istedim. Buradakiler kapanınca normal fiyatı 100 lira ise ücreti 200 kiraya çıkardılar. Belediye görevlilerinin otopark ücretlerine de bir el atmasını istiyoruz.”

“İŞLERİMİZDE YÜZDE 60 BİR DÜŞÜŞ VAR”
Silifke Caddesi içerisinde babası ile birlikte baharat ürünleri satarak geçimlerini sağlayan Kadın Esnaf Tuğba Emine Biçim, “Otoparkın kapatılması müşterilerimiz açısından da bizim içinde büyük sıkıntılar oluyor. Mal indirme konusunda güvenlik güçleri ile büyük sorunlar yaşıyoruz. Onun dışında müşterilerimiz araçlarını bırakıp gelip rahat bir şekilde alışverişlerini yapamıyorlar. İşlerimizde yüzde 60 bir düşüş yaşanıyor. Diğer tüm esnaf arkadaşlarımızın işlerinde bir düşüş var. Bu kapatılan otoparkın açılmasını veya bu soruna bir çare bulunmasını istiyoruz. Artık müşterilerimiz gönül rahatlığıyla gelip alışverişlerini yapsınlar istiyoruz. Çünkü bu sadece benim problemim değil çarşıdaki bütün iş hanlarındaki esnafların da problemidir. Bu yüzden yetkilileri duyarlı olmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

“MÜŞTERİLERİMİZİ AVM’LERE KAPIRIYORUZ”
Silifke Caddesindeki diğer bir kadın esnaf olan Neriman Sağlam ise otopark sorunu nedeniyle insanların AVM’lere yöneldiğini bu durumunda çarşı esnafına kan kaybettiğini ifade etti. Mersin Büyükşehir Belediyesi yetkilerinin otopark sorununa karşı duyarlı olmaya davet eden Sağlam sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Çarşımızda büyük bir park sıkıntısı var. İnsanlar araçlarını koyamadığı, oturup dinlenemedikleri bir çarşıya gelmek istemiyorlar. Genellikle kentteki büyük alışveriş merkezlerini tercih ediyorlar. Çünkü arabalarını bırakacak yerleri yok mevcut olanlar ise ya dolu oluyor ya da çok yüksek fiyat istiyorlar. Böyle sorunlarla karşılaştıkları için insanlar buraya gelip alışveriş yapmak istemiyorlar. Ama böyle olunca da çarşıdaki esnaflar bitme noktasına geldi. Çarşıdaki esnaflar iyi bir durumda değil. Ama esnaflara destek için Büyükşehir belediyesi bazı altyapı çalışmaları yapabilir. İnsanların oturabileceği daha fazla bank yapsınlar. Gençlerin oturabileceği kitapkafe gibi küçük mekânlar açsınlar. Bu tarz uygulamalarla sosyal donatı alanlarını arttırırlarsa çarşımız çok güzel bir yer haline gelir ve çekim merkezi olur.  Bu yüzden biraz da olsa yerel yöneticilerimizin çarşı esnafını düşünmesini istiyoruz.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA