“PROJE HUKUKA AYKIRI!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“PROJE HUKUKA AYKIRI!”


 

Kentin doğu girişi için hazırlanan projeye tepki gösteren CHP’li meclis üyesi Tuncay Gökçel, “Proje hukuka aykırı. İptal edilmesi için dava açacağım” dedi.

Haber Merkezi

Belediye İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun alan ile ilgili, ‘Planlamaya Esas Araştırma Çalışmaları, Jeolojik ve Jeoteknik Etüt, Nazım ve Uygulama İmar Planı Revizyonu, Kentsel Tasarım ve Proje Görselleştirme İşi’ çalışmalarına dair rapor hararetli tartışmalara neden oldu. 

“YENİDEN DÜZENLENMEYE GİDİLMELİ”
Komisyon raporuna ilk itiraz bağımsız meclis üyesi Mustafa Güler’den geldi. Geçmişte söz konusu alanın tek bir alan halinde ele alınarak düzenlenmesi için harekete geçildiğini bugün ise 1. Etap, 2. Etap denilerek bölündüğünü gördüklerini söyleyen Güler, bunun nedenini sordu. Ayrıca düzenleme bölgedeki yapılar için getirilen yoğunluk düzenlemesine de tepki gösteren Güler, “20 yıldır bu bölgenin bütünlüklü olarak düzenlenmesi için bir tartışma var. Bu bölgenin silueti ile birlikte ele alınması kent girişinin düzgün hale getirilmesi, kente kimlik kazandırma amacını taşıyor. Otobana kadar olan kısım ihale edilmişti, sonrasında devam edecekti. Bu sadece emsal, parsel olayı değil farklı bir olay. Burada zemin+20 kat öngörülürken kent merkezinde zeminin en iyi olduğu yerlerde 14’le sınırlandırılması başka bir çelişkidir. Kent merkezinde de bu sınırlandırmanın kaldırılacağını doğru olacağını düşünüyorum. Zeminin sağlam olduğu bölgelerde yoğunluk düşük tutulurken, diğer alanlarda yoğunluk yüksek tutuluyor. Bu alanda yeniden düzenlenmeye gidilmeli” dedi. 

“PROJE İNCELENDİKTEN SONRA YENİDEN GÖRÜŞÜLSÜN”
Uygulamaya tepki gösteren bir diğer meclis üyesi ise Çevre Komisyonu üyesi CHP’li Tuncay Gökçel oldu. Gökçel, doğu girişi ile ilgili kararın 1/25 binlik planlar doğrultusunda alındığını ve ihalesinin yapıldığını ancak 1/25 binlik planların yürürlükten kalkması nedeniyle şartnamenin revize edilmesi gerektiğini belirtti. Ortada hukuki bir boşluk olduğunu kaydeden Gökçel, planın iptal edilmesi için dava açacağını aktardı. Bölgede verilen kat yüksekliğine de tepki gösteren Gökçel, “Burada emsal 2 denilmiş. Arkasından özel proje alanları ile ilgili bir plan hükmü getirilmiş ve ‘yüzde 25’e kadar arttırılabilir’ denilmiş. Yani buda 2 buçuğa tekabül ediliyor. Limanın karşısında kuzeye doğru bir sirkülasyon kurulacağı yerde bu kadar yüksek yoğunluk verilmesi sıkıntılı. Bu bölgenin ortalamasına baktığımız zaman 1,20 ile 1,50 verilmiş, bunda sıkıntı yok. Yüzde 20’te arttırılabilir. Ama doğu girişine bu kadar yoğunluğun verilmesi sıkıntılı olabilir. Bir de burası lokasyonu çok önemli bir bölge. Ulaşım aksı var, demiryolu var. Sadece imar komisyonun raporu ile yetinilmesi biraz sıkıntı yaratacak. Benim teklifim bu raporu iade edelim, detaylı bir şekilde inceleyelim, sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini alalım ve ondan sonra bu planı meclisten geçirelim. Aksi durumda dava açacağım” diye konuştu.

“KONYETNIRLAR HAZİRAN 2018’DE KALDIRILACAK” 
Bunun üzerine söz alan MHP’li Meclis üyesi Özgür Sanal, çalışmalara sahip çıkarak, gerekçelerine dair bir açıklama yaptı. Sanal, “Biz planı yaparken Akdeniz Belediyesi’ni davet ettik. Akdeniz Belediyesi, Turgut Özel Bulvarı’ndan Akgübre’nin oradaki otoban girişine kadar olan kısmı kabul etmedi. ‘Orada dönüşümle gelen mahalleler ve depolar var, biz orada ticaretle ilgili yapılacak bir uygulamayı kabul etmiyoruz’ dediler. Bunun üzerine biz de bunu ileriye bıraktık. 5 binlik planlarda burası boştu. Diğer ilçelerde olduğu gibi bir yükleme olayı yok. Burası bir dönüşüm sahası değil, özel proje alanı ticaret merkezi olarak yapıldı. Başkan bey buradaki konteynırların Haziran 2018’e kadar kaldırılması istedi. Burası 97 hektar ve burada yüzde 78’i kamuya ait mallar var. Burada BP’nin akaryakıt istasyonu var. Buranın akaryakıt imarı olamamasına rağmen akaryakıt istasyonu çalıştırılmış. Yıllarca hiç kimse sormamış bunu. Meclis karar alırsa burayı yıkacağız” ifadelerini kullandı. 

“ARTIK ŞEHRİN İÇİNE KAMYON SOKAMAYIZ”
AKP’li Meclis üyesi İsmail Yerlikaya ise söz konusu çalışmaya destek vererek, “Kentin değişen vizyonuna göre planlar yapılması gerekiyor. Kamyon Garajı yazıyordu otoparka çevrildi. Artık şehrin içine kamyon sokamayız. Alt bölgeler depolama alanıydı, bunun da şehrin içinde olması şehrin girişine ihanettir. Gözümüzden kaçan bir konu var. TRT binasının kuzeyindeki bölümü belediye hizmet alanı olarak işaretlenmiş, tahsisi var bu alanın kamu hizmet alanı olarak işaretlenmesi gerekir. Çünkü buraya Gümrük Müdürlüğü laboratuar yapacak buraya. Yoksa Tarsus’un çıkışındaki bir alana gidecek bu laboratuar” şeklinde konuştu.

İŞTE O TARTIŞMA!
CHP’li meclis üyesi Tuncay Gökçel ile Başkan Kocamaz arasında yaşanan sert tartışma:
Tuncay Gökçel: Teklifi iade edelim. Detaylı inceleyelim. Konu 1 ay sonra görüşülse ne olur?
Başkan Kocamaz: Senin derdin ne?
T.G: Benim hiçbir derdim yok. Benim derdim yasal bir şey yapılsın. 
B.K: Burada yasal olmayan hiçbir şey yok. 
T.G: Dava açacağım.
B.K: Tamam aç. Dava açarsan aç. Hayret bir şeysin ya. 77 tane adam var, hepsine hükmetmek istiyorsun. Böyle bir şey yok ki. 
T.G: Burada yanlış var, 1 ay sonra görüşsek ne olur yani?
B.K: Tamam geçmiştir, uzatma. Uzatmana gerek yok. Burada ben geldiğimden beri mücadele ediyorum, o konteynırları oralara koydurmamak için. MIP’ten insanları da çağırdım buraya, bu kötü görüntüye çözüm üretelim dedim. Yeni konteynır alanları oluşturulsun diyoruz, onlar ise Rabbena hep bana diyerek, kendilerinin yerinden başka hiçbir yere konteynır konulmasını istemiyorlar. Söz konusu bölgedeki birçok şahıs arazisini de zaten MIP kiralamış, konteynır depoluyor. ‘Konteynırların yükselmesi bize peyzaj gibi geliyor’ diyorlar. Para peyzaj gibi geliyor. 
T.G: Ben sizden daha çok istiyorum konteynırların kaldırılmasını ama bir iş yaparken hukuka uygun yapılmalı. Oldu bittiye getirilmemeli. 
B.K: Hukuki olmayan ne var burada? Başta konuşuldu o zaman konuşsaydınız. Bunlar hep görüşüldü. Oradaki insanlar toplandı, defalarca görüşüldü. Kendi kafamızdan yapmadık ki bunu. 3 emsal kullanılmış, ikiden fazla yapmayın dedim çünkü burayı başka türlü düzeltemeyiz. 
CHP’li Gökçel’in itirazları üzerine CHP’li belediye başkanları Neşet Tarhan, İbrahim Genç ve Mustafa Turgut da rapora çekimser oy verdi. 
Komisyon raporu 3 çekimser, 2 ret oyla mecliste kabul edildi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA