“TÜRK MİLLETİ YÜZDE YÜZ KAZIKLANIYOR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“TÜRK MİLLETİ YÜZDE YÜZ KAZIKLANIYOR”


 

Temel atma töreni gerçekleştirilen Akkuyu Nükleer Santrali projesini değerlendiren İYİ Parti Sözcüsü Dr. Aytun Çıray, elektirik alımı fiyatları üzerinden hükümete yüklenerek “Türk Millet yüzde yüz kazıklanıyor” yorumunu yaptı.

İYİ Parti Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü İzmir Milletvekili Dr. Aytun  Çıray, temel atma töreni Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından yapılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni değerlendirdi. Akkuyu Nükleer Santrali ihalesinin Osman Gazi, Yavuz Sultan Selim ve Avrasya Tüneli projelerinde olduğu gibi bir kapitülasyon anlayışıyla yürütüldüğünü belirten Dr. Çıray, ihale yöntemi ve süreç yönetimine ilişkin bilgilererek önemli uyarılarda bulundu. Söz konusu yatırımın gelecekte Türk Milletine ağır bedeller ödeteceğine vurgu yapan Çıray, “Akkuyu Nükleer Güç Santraline ilişkin kurulmasına ilişkin yürütülen süreçte, hükümetin bu tür yüksek bütçeli, bol akçeli projelerde takip ettiği kafa karıştıran hususları tekrar ettiğini gözlemliyoruz” diye konuştu. 
RUSYA’NIN ULUSAL GÜVENLİK VE EKONOMİK ÇIKARLARI KORUNUYOR
Türkiye ve Rusya arasında yapılan nükleer anlaşmasında yer alan maddeleri değerlendiren Dr. Çıray, “Projeyi gerçekleştirecek şirketin Rusya Devleti tarafından kurulacağı, bu proje şirketinin Nükleer Güç Santralinde üretilen elektrik de dahil olmak üzere, Nükleer Güç Santralinin sahibi olduğu açıkça ifade edilmektedir. Proje Şirketi, Rus tarafınca yetkilendirilen şirketlerin doğrudan veya dolaylı olarak başlangıçta %100 hisse payına sahip olacakları belirtilmiştir. Ayrıca, Rus tarafının hisse payının hiçbir zaman %51’in altına düşmeyeceği, geri kalan azınlık hisselerinin dağıtımın ise Rusya’nın ulusal güvenlik ve ekonomik çıkarları korunacak şekilde Rusya’nın insafına bırakıldığı görülmektedir” dedi.
“TÜRK MİLLET YÜZDE YÜZ KAZIKLANIYOR”
Konuşmasında ayrıca Proje şirketinin elde ettiği karın %20’sinin, güç üniteleri devreye girdikten en erken 15 yıl sonra Türk Tarafına ödenmeye başlayacağını hatırlatan Dr. Çıray, şöyle konuştu: “Proje inşasında ihtiyaç duyulan mallar Rusya’dan tedarik edilecektir. Türk tarafı, NGS’de her bir ünite (toplam 4 adet) enerji üretmeye başladıkça birim fiyat 12.35 ABD Doları senti üzerinde 15 yıl (KDV hariç) alım yapmayı taahhüt etmektedir. Yani Türk Millet yüzde yüz kazıklanıyor. Proje'nin gerçekleştirilmesine ilişkin kullanılan veya oluşturulan fikri mülkiyete ilişkin tüm haklar; Proje Şirketi tarafından Proje'nin uygulanması amacıyla Proje Şirketine bu tür bir fikri mülkiyet hakkının kullanımı için lisans verecek olan Rosatom'a aittir.” 
“TÜRKİYE EKONOMİSİNE ATILAN NÜKLEER BOMBADIR”
Sözlerinin devamında hükümet kanadından gelen milli enerji yatırımı yorumlarına sert tepki gösteren Dr. Çıray, “Hükümetin diğer milli ve yerli projeleri gibi Yabancı Menşeilidir ve Tamamen İnşaasından, Santralin Kendisine ve Üretilen Elektriğe kadar Rusya Devletine verilmiş bir enerji kapitülasyonudur. Bu Türkiye ekonomisine atılan nükleer bombadır. Türkiye burada sadece müşteri konumundadır. Enerji fiyatları ve teknoloji transferi bakımından Türkiye’ye bir avantaj getirmemekle birlikte, Türkiye daha önce iktidarın Rusya ve İranla yaptığı “al ya da öde” anlaşmasının bir benzeri bu santral için yapılmaktadır. Bugün piyasada birim kWh enerji fiyatı 5-6 sent civarındadır. Hükümet, bugünkü fiyatın 2 katından fazla olan bir fiyata hemde 15 sene boyunca pahalı Rus Elektriğine Türkiye’yi neden mahkum etmek istemektedir” diye konuştu.
NÜKLEEERE DEĞİL GÜNEŞE YATIRIM YAPIN
Türkiye’nin güneş enerji yatırımlarında Avrupa’nın en önemli ülkelerinden biri olduğunu hatırlatan Çıray, “Nükleer enerjiye değil güneş enerjisine yatırım” çağrısı yaparak şunları söyledi: “Nükleer enerjinin cazip olduğu dönemdeler Güneş Enerjisine ilişkin teknolojiler bugünkü kadar gelişmiş değildir. Ancak, Türkiye son 2 yıldır hem Güneş Potansiyeli hemde bu alandaki sektör büyümesi bakımından Avrupa’da önde gelen ülkelerden birisi olmuştur. Türkiye’nin son 2 yıldaki fotovoltaik güneş paneli ithalatı 6,1 milyar $’ı bulmuştur. Sektör bu hızla büyümeye devam ederse  önümüzdeki 5 yılda bu alandaki ithalat 40 milyar $’ı bulacaktır. Buradaki sorumuz şudur: “Türkiye’nin Güneş Potansiyeli Sayesinde birim enerji fiyatı bu nükleer santral için belirlenen 12.35 sent’in yarısı kadar olursa, bu nükleer santralden alınmayacak elektrik için Türkiye neden 2 katı para ödeyecektir?” Çünkü almadığımız gaz için “al ya da öde anlaşması nedeniyle 3 milyar TL” ödemeyi bu hükümet zamanında yapmak zorunda kalmıştır.”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA