“Mersin halkının iradesini yok saydılar” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Mersin halkının iradesini yok saydılar”


 

TBMM’de Mersin ve Samsun’dan gelen çevre örgütleri ile görüşen CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, konuyu MYK toplantısına taşıyacağı öğrenildi. Karaca, temel atma törenine tepki göstererek “Mersin halkının iradesini yok saydılar” yorumunda bulundu.

Mehmet Nabi Batuk

CHP Genel Merkezi geçtiğimiz gün temeli atılan Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı harekete geçiyor. TBMM’de Mersin ve Samsun’dan gelen çevre örgütleri ile görüşen CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, aldıkları notlarını ilk MYK kurulu toplantısında parti yönetim kuruluna sunacak. MYK toplantısının en önemli gündem maddelerinden biri olacak Akkuyu Nükleer Santraline ilişkin yol haritası ve tutum belirlenecek. Öte yandan gazetemize bilgi veren Karaca, “Akkuyu Nükleer Santralin temeli, Mersin halkının tüm itirazları ve direnişi yok sayılarak, seçim yatırımı kokan bir gösteri ile 3. kez atılmıştır. Temel atma töreni nedeniyle Mersin halkına yönelik OHAL kılıfı ile uygulanan yasakları kabul etmek mümkün değildir. Milli irade diye sandıklardan oy devşirenler Mersin halkının iradesini yok saymış, rant söz konusu olduğunda milli irade çığırtkanlığı unutulmuştur. Mersin halkının sesini, iradesini kör olmuş gözlere, sağır olmuş kulaklara yeniden duyurmak vicdani bir görev olmuştur” dedi.

“ÜLKEMİZİN DOĞAL KAYNAKLARI YOK OLMAYA KURBAN EDİLMEKTEDİR”

Mersin Büyükşehir ve Mezitli Belediyelerinin resmi kurulları olan Kent Konseyleri başta olmak üzere, diğer ilçe kent konseylerinin katkılarıyla, 2016 yılı Mayıs ayında Mersin genelindeki 13 ilçede yapılan çok kapsamlı resmi anket sonuçlarına göre; Mersin halkının yüzde 86’sının nükleer santrallere karşı olduğunu hatırlatan Karaca, “Anayasamızın 56. maddesine göre çevreyi geliştirmek, sağlıklı bir çevrede yaşamak ve çevre kirlenmesini önlemek de; devletin ve yurttaşların en temel hakkı ve ödevidir. Ancak son yıllarda doğayı yok sayan, yaşam alanlarımızı yok eden, ranta dayalı politikalarla ülkemizin doğal kaynakları yok olmaya kurban edilmektedir. Hükümet doymak bilmeyen ticarileşme ve rant iştahıyla, geleceğimizi ipotek altına alma hamlelerini ardı ardına denemektedir” diye konuştu.

“ELEKTRİĞİ DAHA PAHALIYA ALACAĞIZ”

Söz konusu nükleer santrallerin kurulduğu çevredeki ekolojik sistemi tehdit edeceğini ifade eden Karaca, bölgedeki tarım ve hayvancılığın yok olacağını ve yaşanan kuraklığın ileri bir seviyeye taşınabileceği uyarısı yaptı.  Ayrıca Akkuyu’dan piyasadan daha yüksek miktarda elektrik satın alınacağını ifade eden Karaca, “Bir bütün olarak görmekten uzak, öngörüsüz politikalar; tarımı ve sağlığımızı tehdit etmekte, gelecek kuşaklar, topraksız, susuz, yeşilsiz bir dünyaya mahkum edilmeye çalışılmaktadır. Bu gün için yaklaşık 4 dolar-cente satılan 1 kw-saat  elektrik, Akkuyu Nükleer Santrali tarafından bize 12.35  dolar-cent den  satılarak, dünyanın en pahalı üretilen elektriğinin bedeli de halkımızın cebinden çıkacaktır. Bu nedenlerle sözde yerli ve milli enerji üretimi çığırtkanlığı, gerçek amacın ve niyetin bir perdesidir. Yapılmak istenen Nükleer Santral ne yerli, ne de millidir!Ülkemizin geleceğinin yabancı sermayeye peşkeş çekilmesi asla yerli ve milli olamaz” şeklinde konuştu.

“MERSİN HALKININ DİRENİŞİ TÜKETİLMEK İSTENMEKTEDİR”

Sözlerinin son bölümünde hükümete nükleer santral yatırımında vazgeçmesi çağrısı yapan Karaca, şunları söyledi: “Hükümetin ranta ve faize dayalı yanlış girişimleri, ülkenin kaynaklarını faiz lobilerine peşkeş çekme politikaları sonucu işsiz kalan halka gerçek dışı sayılarda iş olanağı sağlanacağı vaatleri ile Mersin halkının direnişi tüketilmek istenmektedir. Mersinli vatandaşlarımız bilmelidir ki yapılan anlaşma nedeniyle vaat edilen iş olanakları sağlanmayacak olup Mersinli vatandaşlarımıza “ucuz işgücü” muamelesi dışında hiçbir şey sunulamayacaktır. Nükleer santralin; doğaya, tarım alanlarına, su kaynaklarımıza vereceği ağır ve geri dönülmez tahribatın yanında insan yaşamına vereceği zararlar göz ardı edilmiş, sadece rant ve çıkarlar öncelik haline getirilmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak önce insan diyerek yaşanacak bir Türkiye için, ülkemizin yarınlarının kişisel ikbal ve koltuk hedeflerine, ranta ve talana teslim edilmemesi için her türlü mücadeleyi halkımızla birlikte vereceğiz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA