Baro başkanından avukatlara salon engeli! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Baro başkanından avukatlara salon engeli!


 

Baro başkan adayı Bilgin Yeşilboğaz, Baro Başkanı Ali Er’in 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Gökdelen İş Merkezi içinde yer alan Mersin Barosu’na ait salonda yapmak istedikleri açıklamaya izin vermediğini öne sürdü.

Haber Merkezi

Mersin Barosu 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla, Cumhuriyet Alanı'nda tören düzenledi. Geçmiş yıllara oranla az sayıda avukatın katıldığı törende Mersin Barosu Başkanı Avukat Ali Er, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından günün anlam ve önemine dair konuşma yapan Baro Başkanı Er, avukatların ekonomik sorunlarına değindi. 

“AVUKATLARIN AÇIKALAMASINI BEKLEMEDİ”

Son yıllarda avukatlara yönelik baskılara değinmeyen Baro Başkanı Er, “Adalet, devletin temeli ise savunmada adaletin temelidir. Bunu sağlayan da bağımsız avukatlardır. Mesleki sorunlarımızın büyük ölçüde çözüme kavuşması, meslektaşlarımızın maddi sıkıntılar ve gelecek kaygıları altında ezilmeden, hak ettiği değeri ve itibarı görerek mesleğini onuruyla, ezilmeden sürdürebilmeleri, meslektaşlarımızın birlik ve beraberlik, sağlık içinde yaşamaları en büyük dileğimizdir” dedi.

Baro Başkanı Ali Er’in ardından baro başkan adayı Avukat Bilgin Yeşilboğaz, Önce Baro Platformu adına açıklama yapmak istedi. Ancak Baro Başkanı Er, Yeşilboğaz’ın konuşmasından önce alanı terk etti.

“AVUKATIN ÖZGÜR OLMADIĞI TOPLUMDA BİREYİN GÜVENLİĞİNDEN SÖZ EDİLEMEZ”

Avukatların, hak arama özgürlüğünün, savunma hakkının ve hukuk devletinin en temel güvencesi olduğunu vurgulayan Avukat YeşilBoğaz ise, “Toplumun bir arada yaşamasını sağlayan en temel değer adalet ise, adaletin temel unsuru da avukat ve avukatlık mesleğidir. Biz avukatlar, bireylerin hak ve adalet sorununu, mesleğimizin temel sorunlarından, toplumun demokrasi ve özgürlük sorununu ise avukatın özgürlüğünden ayrı düşünmüyoruz. Adil ve demokratik bir toplumda ancak avukatların bağımsızlığı ve özgürlüğünden söz edilebileceği gibi, bireylerin kolayca avukata ulaşamadığı, avukatın da tam bir bağımsızlık ve özgürlük içinde ve etkili şekilde mesleğini icra edemediği bir toplumda, adil yargılanma hakkından ve bireylerin hukuk güvenliğinden söz edilemez” diye konuştu.

“OHAL DÖNEMİNDE 570 AVUKAT TUTUKLANDI”

Mesleki sorunlarının bütün ağırlığıyla sürdüğünü ve günden güne arttığını kaydeden Yeşilboğaz, “Öteden beri mesleğimize ve meslek faaliyetlerimize ilişkin en ciddi sorun, adli ve idari makamların avukatlara yönelik tutum ve davranışları, avukatlara yönelik baskılar, engellemeler ve ceza soruşturmalar iken, 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü sonrasında ülkede ilan edilen Olağanüstü Hal ve çıkarılan KHK'larla birçok temel hak ve özgürlükle birlikte bağımsız savunmanın da hak ve yetkileri kısıtlanmıştır. OHAL dönemlerinde, ancak olağanüstü halin “gerekli kıldığı konularda” KHK çıkarılabilecekken bu prensip çiğnenmekte; OHAL KHK’leriyle, OHAL ile ilgisi olmayan konular düzenlenmektedir. OHAL döneminde şimdiye kadar 570 avukat tutuklanmış, 1480 avukat hakkında da soruşturma açılmıştır. Bu dönemde Avukatlar, her gün yeni bir hak ihlali ve mesleğe dönük saldırıyla karşı karşıya gelmektedirler. OHAL ile, cezaevlerinde tutuklu bulunan kişilerle avukatlarının yaptığı görüşmelerde gizlilik kuralı kaldırılabileceği, görüşmeye ilgili personelin bizzat katılabileceği ve görüşmelerin kayıt altına alınabileceği, görüşmenin idarenin inisiyatifi doğrultusunda kesilebileceği ve tutuklu hakkında tutanak düzenlenerek avukatının yasaklanması ve barodan müdafii istenebileceği hükme bağlanmıştır. Avukatın tutuklu ile görüşmesinde yanında getirdiği belgelere el konulabilmesi ve görüşe ilişkin süre sınırlamasına gidilebilmesi de OHAL’in meslek üzerindeki olumsuz etkilerindendir. Tutuklu hakkında tutanak tutulması halinde Cumhuriyet Savcılığının istemi ve Sulh Ceza Hakimliğinin kararı ile tutuklunun avukatlarıyla görüşmesi yasaklanabilecektir. Tutukluya avukat temini bu halde Baro tarafından gerçekleştirilecektir. Bu koşulların tümü adil yargılanma ve adil bağımsız savunma hakkına tamamen aykırılık teşkil etmektedir. OHAL döneminde baktıkları davalar üzerinden sanıkla ilişkilendirilen, mesleki faaliyetleri yasaklanan, savcının yazılı emriyle ofislerinde arama yapılabilen, mal varlığına el konulan avukatların sayısı artmaktadır. Tüm bunlar savunma hakkına yönelik büyük bir saldırı ve büyük bir tehdit oluşturmaktadır. En kısa zamanda olağanüstü hal uygulamalarına son verilmeli, evrensel hukuk prensipleri, uluslararası sözleşmelerle ve Anayasamızla güvence altına alınan temel hak ve özgürlükler korunmalıdır” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA