Çocuk istismarı insanlık suçudur | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çocuk istismarı insanlık suçudur


 

Mersin Rotary Kulübü tarafından her hafta düzenli olarak düzenlenen Kulüp Toplantısının bu haftaki oturumunda cinsel taciz, çocuk istismarı önlenmesi konuşuldu. Mersin Rotary Kulübü Başkanı Serdar Vetem, çocuğa yönelik istismarın insanlık suçu olduğunu vurguladı.

Mersin Rotary Kulübü’nün toplantısının konuşmacı konuğu eski Baro Başkanı Av. Alpay Antmen oldu. Kulüpten yapılan açıklamaya göre; Mersin Rotary Kulübü Başkanı Serdar Vetem, toplantıya katılan eski Baro Başkanı Av. Alpay Antmen ve yazar Güller Tosun’a teşekkür etti. Konunun önemine işaret eden Başkan Vetem, “Bugün ciddi bir konuyu masaya yatırdık. Kesinlikle üzerinde durulması gereken ve toplum olarak artık harekete geçmemizi gerektirecek birçok bilgiyi Sayın Antmen’den aldık. Çocuğa istismarın, tecavüzün ve cinsel tacizin kesinlikle insanlık suçu olduğu biliyorum. Bu bağlamda daha ağır yaptırımlar uygulamalı ve bu iğrençliğin önüne geçilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Moderatörlüğünü yazar Güller Tosun’un yaptığı söyleşide Antmen, son yıllarda taciz, istismar ve tecavüz olayların arttığına dikkat çekerek, “Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği'nin 2016 Çocuk İstismarı Raporu’nda, son 10 yılda çocuk istismarı vakaları yüzde 700 arttığı ifade edilmiştir. Verilere göre, dünyada son 4 yılda çocuklara yönelik taciz veya şiddet uygulamaları yüzde 90 arttığı,  tecavüzcülerin tahminen yüzde 5’nin ortaya çıkarken yüzde 95’nin gizli kaldığı, ensest ilişkilerin ise binde birinin ortaya çıktığı belirtilmiştir. Adliyelerdeki 4 tecavüz davasından birinin çocuklarla ilgili olduğu, Adalet Bakanlığı’nın 2014 verilerine göre, her ay Adli Tıp Kurumuna 650 çocuk cinsel istismarı vakasının gönderildiği, gerçekleşmiş vakalardan mahkemenin yüzde 50 zihinsel engelli çocuğa istismarda bulunan kişiye indirim uyguladığı, iyi hal ve saygın tutum indirimlerinin devam ettiği, açılan toplam dava sayısının 40.266, karar çıkan dava sayısının 24.825 ve mahkûmiyet kararının 13.968 olduğu ifade edilmektedir” bilgisini verdi.

“ÇOCUKLARIMIZIN KORUNMASI GEREKMEKTEDİR”

Çocukların cinsel istismardan, tecavüzden ve her türlü sapkınlıktan etkin olarak korunması gerektiğini de söyleyen Antmen, “Türk Ceza Kanunu’nda çocuklara yönelik işlenen istismar suçlarında pek çok kez değişikliğe gidilmiş olup, evlilik yaşını 15’e çeken yasalarda ‘çocuğun rızası ile yaşadığı ilişki ve evlilik’ soruşturmaya tabii olmazken, istismar durumunda soruşturma yapılması gerekmektedir. Ancak "rıza ile ilişki ve evlilik" ya da "istismar" olup olmadığına nasıl karar verileceği izaha muhtaçtır. Çocuk Koruma Kanunu yetersiz olup, çocukların cinsel istismarına ilişkin yasal mevzuatın daha ayrıntılı bir biçimde düzenlenmesi gerekmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, çocuğun cinsel istismarı konusuna aktif ve etkin bir biçimde müdahil olması gerekmektedir. Türk Ceza Kanununda yer alan yükümlülüklerin ve kanuni düzenlemelerin istismar vakalarına göre, en uygun şekilde öğrenilmesi için çocuklarla buluşan meslek gruplarına yönelik bilgilendirme toplantıları yapılmalıdır” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA