BİZDEN DEĞİL NÜKLEERDEN KORKUN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BİZDEN DEĞİL NÜKLEERDEN KORKUN!


 

Akkuyu Nükleer Santrali için temel atılmasını protesto etmek isteyen nükleer karşıtları valiliğin bölgeye gidişleri yasaklaması nedeniyle güvenlik güçleri tarafından 9 defa durdurularak engellenmeye çalışıldı. Engellemelere direnen nükleer karşıtları, “Bizden değil, nükleerden korkun” çağrısı yaptı

Mehmet Nabi Batuk 

Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi Akkuyu mevkiinde temeli atılan Akkuuy Nükleer Güç Santrali’ni protesto etmek isteyen nükleer karşıtları engellenmek istendi. Mersin Valiliği, protestoları önlemek için santralin yapılacağı alana gidişleri yasakladı. Bölgeye gitmek isteyen Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri başta olmak üzere doğa savunucuları ise yasağı dinlemeyerek, tüm engellemelere rağmen gün boyunca bölgeye gitmeye uğraştı.  

SERVİS ŞOFÖRÜNÜN CEZA İLE TEHDİT EDİLDİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ
Sabah saat 9.00’da kent merkezinden yola çıkan grubun önü ilk olarak Özgür Çocuk Parkı’nda çevik kuvvet ekipleri tarafından kesildi. NKP üyelerini kordona alan güvenlik güçleri, Mersin Valiliği’nin kent genelinde protesto, gösteri, yürüyüş ve toplanma etkinliklerinin yasakladığını tebliğ ederek dağılmalarını istedi. Burada yaşanan tartışmada ilk polis engellini geçen Nükleer karşıtları tuttukları servis aracına yöneldi ancak, servisin alandan ayrılması nedeniyle bölgeye, belediye otobüsü ile geçme kararı aldı. Burada emniyet güçlerine tepki gösteren nükleer karşıtları kiraladıkları servis aracının emniyet güçleri tarafından engellediğini öne sürdü. Servis şoförünün 3 bin lira trafik cezası ve aracının bağlanması ile tehdit edildiğini ifade eden nükleer karşıtları, daha sonra Özgür Çocuk Parkı’ndan Edip Buran Spor Salonu’na doğru yürüyüşe geçti. Spor salonunun karşısındaki otobüs durağından Mezitli yönüne doğru giden bir belediye otobüsüne binen nükleer karşıtlarının önü üçüncü kez GMK Bulvarı üzerinde motorize bir trafik polisi tarafından kesildi. Belediye otobüsü şoförünü araçtan indiren trafik polisi, araç evraklarını inceledi. Trafik polisinin otobüsü uzun bir süre bekletmesi üzerine araçtan inen nükleer karşıtları Akkuyu’ya doğru bu kez de yaya olarak yürüyüşe geçti. 

İHBAR VAR DENİLDİ
Kısa bir yürüyüşün ardından ilçe çıkışında Taşucu’na giden bir halk otobüse binen nükleer karşıtlarını dördüncü kez bu seferde sivil polis ekipleri durdurdu. Otobüs içerisine giren sivil polisler kimlik kontrolü yaptı. Sivil polis ekiplerinin işlemlerinin ardından yoluna devam eden nükleer karşıtları, 5 dakika geçmeden Çeşmeli mevkiinde bu seferde Jandarma ekipleri tarafından beşinci kez durduruldu. Burada halk otobüsü bir benzin istasyonuna çekilirken; Jandarma ekipleri ihbar olduğunu bildirerek arama ve kimlik kontrolü yaptı. Arabadaki diğer yolcularda sık sık yapılan kimlik kontrolü çalışmasına tepki gösterirken güvenlik güçleri ile vatandaşlar arasında zaman zaman sözlü tartışma yaşandı. 

5 DAKİKA ARAYLA DURDURULDULAR
Uzun bir beklemenin ardından Çeşmeli’den yola çıkan Nükleer karşıtları, 5 dakika geçmeden yine polis ekipleri tarafından Erdemli Çamlığı mevkiinde 6. kez durduruldu. Buradaki yine kimlik kontrolü ve arama işlemi yapan polis ekiplerine, yolcular sert tepki gösterdi. İşlemlerin ardından tekrar yola koyulan belediye otobüsü 5 dakika geçmeden yedinci kez bu seferde  Limonlu mevkiinde durduruldu. İşlemlerin tamamlanmasının ardından yeniden yola çıkan halk otobüsü bu seferde Silifke ilçe Girişinde polis tarafından sekizinci kez durduruldu. Burada otobüs içerisindeki diğer yolcular inerken; otobüs içerisinde kalan nükleer karşıtı grup bir saati aşkın bir süre boyunca burada bekletildi. 

“YAŞAM HAKKIMIZI SAVUNMAMIZA NASIL ENGEL OLUYORSUNUZ?”
Güvenlik güçlerinin kendilerinin seyahat hakkını engellediğini söyleyen Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan güvenlik güçlerinin uygulamasına tepki gösterdi. Kent kamuoyunun nükleer santral yapımına karşı olduğunu hatırlatan Dr. Uğurhan, temel atma törenini sadece bölgede denize girerek protesto etmek istediklerini söyledi.  Dr. Uğurhan, “Üzerimizde Akkuyu’daki durumu protesto edeceğimize dair bir şey yok. Öyle bir protesto ilanımız da yoktur. Bizim seyahat özgürlüğümüz nasıl engellenebilir. Nükleer karşıtlarından korktuğunuz kadar nükleerden korksaydınız hiç olmazsa insanlığa bir faydanız olurdu” dedi. 

“AKKUYU’DA BİZİMDİR TÜM AKDENİZ’DE BİZİMDİR”
Nükleer santrallerinin insan sağlığına ve çevreye zararlı olduğunu söyleyen Dr. Uğurhan, “Biz burada şuanda kendi yaşam alanlarımızı savunuyoruz. Bize nasıl engel oluyorsunuz buna anlam veremiyoruz. Biz o bölgeye kırk yıldır emek veriyoruz. Biz 40 yıldan beridir nükleersiz bir dünyada yaşadık. Ve bugün birileri oraya uzaktan kumanda ile parmak basacaklarmış. Bizde ne yapacaklar diye merak ediyoruz. Biz gidip orada çay içeceğiz. Bizim herhangi yasa dışı bir şey yapmayacağız. Biz kendi yaşam alanlarımızın ve kendi yaşam hakkımızın savunucusuyuz. Bize yaptığınız bu muamele insanlık dışıdır. Bir nükleer santral sağlığa zararlı ve insanlarımızın yaşam hakkına engeldir. Bizim en önemli hakkımıza engeldir. Biz oraya denize gideceğiz çünkü o Akkuyu’da bizimdir tüm Akdeniz’de bizimdir” diyerek tepkisini dile getirdi. 
  
“ÜLKEMİZİN TEMELİNE BOMBA KOYMASINLAR”
Güvenlik güçlerine tepki gösteren Avukat Sevim Küçük ise “Biz nükleer santral karşıtlarıyız. Biz Mersin’de, Türkiye’de ve dünyanın herhangi bir yerinde nükleer tesis yapılmasına karşıyız. Biz bugün burada temeli atılacak nükleer santrale de karşıyız. Biz buradan Cumhurbaşkanı’na da, Rusya Devlet Başkanı Putin’e de söylüyoruz. Biz Mersin halkı olarak burada bir nükleer santral istemiyoruz. Lütfen ülkemizin temeline bomba koymasınlar” diye konuştu.   



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA