AKKUYU’DAN KÖTÜ KOKULAR GELİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKKUYU’DAN KÖTÜ KOKULAR GELİYOR!


 

Mersin halkının karşı çıkmasına rağmen temelinin atılacağı Akkuyu Nükleer Santrali’nde halk isyanın eşiğine gelirken, Toroslar’ın İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmaları kapsamında nükleer bir çöplüğe döndürüleceği iddia edildi.

Mehmet Nabi Batuk

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 3-4 Nisan'da Başkent Ankara'da özellikle enerji alanındaki stratejik projeler ile yapacağı ziyarette şuan davaları süren Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelini Ankara’dan video konferans yöntemiyle atılacak olması Mersin halkını ayaklandırdı. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya gelen siyasi parti, sivil toplum kuruluşu, meslek odası temsilcileri basın açıklaması gerçekleştirerek “Bu yanlıştan dönün çağrısı yaptı. Açıklamaya CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Oğuz Akar Tülücü, avukatlar, öğretmenlerde destek verdi. Açıklamada birçok iddia geniş yankı bulurken; CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı Akkuyu Nükleer A.Ş. firmasına sunulan milyar dolarlık teşvikleri sorarken, Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Oğuz Akar Tülücü ise Akdeniz açıklarında görülen beton blokların neden Türkiye’de üretilmediğini ve Rusya tarafından gizli bir şekilde ülkeye sokulduğunu sordu. İddiaların en ilginci ise Tüm Üretici Köylüler Sendikası Eğitim ve Örgütlenme Uzman Sedat Başkavak’tan geldi. Bölgede maden ve depolama tesisi kurmak için bazı yasal düzenlemelerin yapıldığını ve meclise sunulduğunu ifade eden Başkavak, bu yasalarla birlikte bölgenin İran’ın Uranyum zenginleştirme programı kapsamında bir nükleer çöplüğe döndürüleceği uyarısı yaptı.  

“ÜLKEMİZE FELAKET GETİRECEĞİ AÇIKTIR”
Toplantıda ilk olarak konuşan Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, Mersin’de ve Sinop’ta açılmak istenen Nükleer Santrallerin elektrik üretimi için değil de siyasi nedenlerle yapıldığını kaydetti. Aslan, “Bu siyasi tercihin Ülkemize felaket getireceği açıktır. Çünkü nükleer santraller güvensiz, insan ve doğa yaşamını tehdit eden, kirli teknolojiler olup atık sorunu çözülmemiştir. Nükleer Santrallerin yatırımı, işletimi ve söküm maliyetleri çok pahalıdır. Nükleer santraller çalıştıkları sürece kaza olmasa bile atıkları ile birlikte çevreye radyasyon yayarak İnsan ve Çevre sağlığını çok ciddi bir şekilde olumsuz etkiler. Kaza olursa sonucu felaketlerle sonuçlanmaktadır” dedi. 

“DÜNYADA DEMOKRASİ HAVARİSİ KESİLEN PUTİN, İTİRAZLARI GÖRMÜYOR”
Akkuyu Nükleer Santrali Projesi’nin bilimsel olmayan, hukuksuz ve anti demokratik bir şekilde uygulanmak istendiğine dikkat çeken Aslan, “Hazırlanan tüm raporların teknik eksiklikleri ve yanlışlıkları mevcuttur. Rusya Hükümeti ile yapılan Uluslararası Sözleşme ile yargı denetimi kısıtlanmıştır. Mersinde halkın % 86 sı ile birlikte Belediyelerin çoğu Akkuyu Nükleer Santraline karşıdır. Akkuyu Nükleer Santralinin teknik eksikliklerine ve hukuksuz işleyişine karşı açtığımız davalar halen devam etmektedir. Dünyada Demokrasi havarisi kesilen Rusya Devlet Başkanı Putin Akkuyu Nükleer Santrali projesindeki hukuksuzlukları, teknik yanlışlıkları, eksiklikleri ve en önemlisi halkın itirazlarını görmezden gelerek Akkuyu Nükleer Santralinin temelini atmak için Türkiye ye gelecektir” diye konuştu. 

“MERSİNİN NÜKLEER ÇÖPLÜK OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”
Sözlerinin sonunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e seslenen Aslan, “Bizler Ülkemiz de yeni Çernobiller, yeni Fukuşimalar olmasın diye, tarımımızı, turizmimizi, sağlığımızı, kamu kaynaklarımızı korumak için 40 yıldır Nükleer Santrallere karşı mücadele ettik ve hala mücadele etmeye devam etmekteyiz. Mersinin Nükleer Çöplük olmasına izin vermeyeceğiz. Mersin halkı Akkuyu Nükleer Santralinin temeli atılsa bile etkin mücadeleye devam edecektir. Atılacak temeller bizleri mücadeleden yıldırmayacaktır. Mersin ve Türkiye Halkının azimli mücadelesi Akkuyu Nükleer Santralinin kurulumunu engelleyecektir. Çok geç olmadan Akkuyu Nükleer Santral projesinden vazgeçilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

“AKLIN MANTIĞIN ALAMAYACAĞI TEŞVİKLER VERİLMİŞ”
Daha sonra söz alan CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, ise Akkuyu Nükleer A.Ş.’ye verilen devlet teşviklerine ilişkin ilginç ayrıntılar açıklayarak şunları söyledi: “17 Kasım 2017 tarihinde Akkuyu Nükleer Santrali için Akkuyu Nükleer A.Ş’ye 76 Milyar Lira’lık bir teşvik veriliyor. Biz bu bilgiyi bugüne kadar bilmiyorduk. O zamanki kur ile bu teşvik 26 milyar dolar ediyordu. Herhalde bu kurun artacağı düşünülerek maliyetin 22 milyar dolar edeceği hesap ediliyor ama bugün bu kura baktığımız zaman 22 Milyar dolar civarı yapıyor. Yani kur artmazsa bu projenin tamamını devlet karşılamış olacak. Yani sonuç olarak yapımcının cebinden bir kuruş para çıkmayacak. 12,50 cente elektrik alım garantisi vermişiz. Burada ayrıca hiç pazarlık yapmadan 76 Milyar Liralık bir teklif vermişiz. Bu Bakanlar Kurulu’nun 1 Kasım 2018 ve 30 Kasım 2017 tarihleri arasında yayınlanan bakanlar kurulu kararları arasında yer alıyor. Bu yeni bilgiler çok ilginçtir aslında. Biz her şeyi veriyoruz üstüne bir de para veriyoruz, 15 yıl boyunca da 4 cente aldığımız 12, 50 cente alacağımız bir anlaşmayı gösteriyor. Buna nereden bakarsanız bakın aklın mantığın alamayacağı teşvikler verilmiştir.  

“İRAN’A NÜKLEER AMBARGO TOROSLAR ÜZERİNDEN DELİNECEK İDDİASI”
Akkuyu Nükleer Santrali’nin etrafındaki ormanlık alanların bir nükleer atık çöplüğüne dönüşmesi için ilgili yasanın 18. Maddesinde bazı yasal değişiklikler yapıldığını ifade eden Tüm Üretici Köylüler Sendikası Eğitim ve Örgütlenme Uzman Sedat Başkavak ise şöyle konuştu: “Akkuyu bölgesinde maden açılması, depolama hizmeti yapılması temelinde, 29 yıllığına orman alanlarını kiraya verilir diye bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme Toroslar’ın içerisinde istedikleri kadar maden sahası ve tesis açabilecekler. En tehlikesi ise istedikleri kadar o bölgeye nükleer atıkların depolamasını planlıyorlar. Yani İran’ın uranyum zenginleştirme tartışmaları yürütülürken; Türkiye İran ile Amerika arasında arabulucu oldu. Biz sizin uranyumunuzu alalım Türkiye’de depolayalım ve Rusya’ya verelim. Sonra Rusya bu uranyumu zenginleştirsin geri Türkiye’ye getirelim ve İran’a teslim edelim diye kurulacak bir tesisi Toroslar’a düşünüyorlar. Dolayısıyla biz hem sahile kurulacak nükleer santralin Toroslar’a yapılacak nükleer atık deposunu tartışmak zorundayız.”  

BETON BLOKLAR NEDEN RUSYA’DAN GELİYOR?
Son olarak konuşan Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Oğuz Akar Tülücü ise ilginç bir iddiayı gündeme getirdi. Rusya’dan konteynır büyüklüğünde beton bloklar getirildiğini öne süren Tülücü, “Akkuyu’nun dibindeki MEDCEM Çimento fabrikasında çok kolay bir şekilde beton blog üretmek varken; Rusya neden buraya beton bloklar getiriyor. Bu konuda kimin bilgisi var. Ben bu beton bloklarını geldiğini görüyorum. Ben mühendisim ve bizde üretmek varken neden bu blokların getirildiğini öğrenmek istiyorum” diye konuştu.   


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA