HEDİYE EROĞLU
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Mersin İl Koordinatörlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü İPARD 2. programı kapsamında hibe almaya hak kazanan 12 proje için “Sözleşme İmza Töreni” düzenledi.
Akdeniz İhracatçılar Birliği Kongre Salonu’nda düzenlenen törene; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz katıldı.
TKDK DESTEKLERİNDEN MERSİN’İN DE ARASINDA OLDUĞU 42 İL YARARLANIYOR
Törende ilk olarak söz alan TKDK Başkanı Hakan Kalender, destek verdikleri 58 yatırımın sözleşme imza töreni için kente geldiklerini söyleyerek, “Bakanlığımız kırsal kalkınmayı hem ulusal kaynaklardan hem de AB fonlarından desteklemektedir. 2006’da başlatılan ulusal bütçeli kırsal kalkınma destekleri devam etmektedir. 2011’de AB fonlarının ağırlıklı kullanıldığı IPARD programları başlamıştır. TKDK olarak IPARD programı kapsamında; 42 ilimizde yatırımları destekliyoruz. Mersin 42 il içerisinde yer alan ve TKDK’dan yararlanan önemli illerimizden biridir.
IPARD 1 kapsamında Mersin’de toplam 104 yatırıma 55 milyon TL hibe sağladık. TKDK’nın bu hibeleri sayesinde Mersin’de 120 milyon TL’lik yeni yatırımlar yapıldı ve yeni iş imkanları oluştu.
MERSİNLİ 26 YATIRIMCIYA 43 MİLYON TL DESTEK GELDİ
IPARD 1 programı 2016 yılında başarıyla tamamlandı ve şimdi IPARD 2 başladı. IPARD 2 kapsamında 2020 yılına kadar toplam 1 milyar 45 milyon Avro’luk hibeyi yatırımcılarımıza kullandırıyoruz. IPARD hibelerinin daha etkin kullanımı ve küçük yatırımcıların daha kolay proje sunması amacıyla önemli düzenlemeler yaptık. Mersin’in yeni hibelerden daha fazla yararlanması için il koordinatörlüğümüzdeki arkadaşlarımız aralıksız, gece gündüz çalışmaktadır. Bu yoğun çalışma sonucunda TKDK olarak toplam hibesi 43 milyon TL olan 26 yatırımcı ile bugün sözleşmeleri imzalayacağız.
Mersin meyve sebze işleme yatırımları içerisinde 42 ilimiz içerisinde ilk sıralarda yer alan illerimizden birisidir. Tüm yatırımlarımız ihtiyaç duydukları her türlü bilgiyi il koordinatörlüklerimizden alabilmektedirler. Ayrıca yardım masamız ve 444 85 35 nolu çağrı hattımız proje yapmak isteyen tüm yatırımcılarımıza açıktır. Mersin tarımına katkı sağlamak, kırsalda üretime güç katmak isteyen tüm yatırımcılarımızı TKDK’ya davet ediyoruz” dedi.
DAHA NE İSTİYORSUNUZ?
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise 15 yıl önce kırsal kalkınma dendiğinde vatandaşların yüzde 90'ının 'bu ne anlama geliyor' diye düşündüğünü ancak günümüzde çiftçiye, köylüye, KOBİ'lere büyük destekler verildiğini kaydetti. Bakan Elvan, “42 il arasında Mersin ilimiz başvuruda ikinci sırada. Ve bugünkü imzalanacak olan protokolden sonra aşağı yukarı 300 milyon liraya yakın bir yatırımın Mersin'e gerçekleştirilmiş olduğunu görüyoruz. TKDK yüzde 70 destek veriyor. 10 milyon liralık yatırım yapacaksınız, 7 milyonunu TKDK veriyor. Daha ne istiyorsunuz? Çalışan, proje üreten kim varsa biz destek veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz” dedi.
Mersin gibi bir tarım kentinin özellikle modern işleme tesislerine daha fazla ihtiyaç olduğunu belirten Elvan, TKDK ve diğer kurumlar aracılığıyla bu desteklerden yararlanmaya çağırdı. “Meyveyi sadece üretmek yetmiyor. Ürettiğimiz şekilde satıp, bir dilimlik katma değer almak yerine, işleyip satarsak belki 5 dilimlik katma değer elde edeceğiz. Ürettiğimiz ürünlerin işlenmesine öncelik vermemiz, bu konuda çaba sarf etmemiz gerekiyor. Türkiye’de limon üretiminde Mersin birinci sırada. Avrupa’ya gittiğinizde sabundan yağa, parfüme bin bir çeşit ürün çıkıyor karşınıza. İşte bizim Mersin’de bu tür tesislere ihtiyacımız var. İşte bu noktada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız Mersin’i, inovatif yani yenilikçi tarım politikalarının uygulanacağı bir il olarak ele alacak ve gerekli desteği bize verecekler” diye konuştu.
ÖNCELİK GIDA
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba da, “Bana deseler ki 'para mı? eğitim mi?' diyeceğim şey eğitimdir. Ama Eğitim Bakanlığı mı yoksa Gıda Bakanlığı mı deseler yine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı derim. İnsanlar ayakkabısız olabilir, belki ceketi, kravatı da olmayabilir ama kahvaltı yapmak zorundadır” dedi.
Ülkenin kalkınması için bakanlarla ve başbakanla sürekli görüşme halinde olduklarını da vurgulayan Bakan Fakıbaba şöyle devam etti: “Gerçekten bu işle iştigal eden, üreten, buğday üreten, süt üreten, et üreten, meyve, sebze üreten insanlar bu ülkenin en değerli insanlarıdır. İnşallah inanıyorum bu üretimimiz gittikçe artacaktır. Milli Eğitim Bakanımız söyledi, tarım ihracatında 4'ten 16 milyar dolara çıkmak her babayiğidin harcı değil. Dünya 7'ncisi ve Avrupa birincisiyiz. Tarımda büyük bir büyüme var. Yüzde 4.7 büyüme var. Bu yeterli mi? Değil. Daha da büyüyeceğiz.”
Konuşmaların ardından sözleşmeler imzalandı.