“İŞÇİLER HUKUKSUZLUKLA KARŞI KARŞIYA” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“İŞÇİLER HUKUKSUZLUKLA KARŞI KARŞIYA”


 

Mersin’de 19 taşeron işçisinin daha kadro beklerken mevcut işinden olduğunu açıklayan DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası Şube Başkanı Kemal Göksoy, hükümete yüklenerek “İşçiler hukuk dışı bir durumla karşı karşıyadır” dedi.

Mehmet Nabi Batuk

DİSK’e bağlı Genel – İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy gerçekleştirdiği basın açıklamasında Taşeron işçilerin kadroya geçiş süreçlerinde Mersin’de güvenlik soruşturmasına takılan 19 işçinin daha kadro beklerken mevcut işinden olduğunu açıkladı. Özgür çocuk Parkında gerçekleştirilen Açıklamaya Türk – İş sendikasını temsilen Yol – İş Sendikası Şube Başkanı İrfan Gültekin’in de destek vermesi dikkat çekti. Burada toplanan kitle sık sık “Kadro dediniz işimizden ettiniz”, “AKP yasanı al başına çal” sloganları atılırken, işlerinden olan işçiler “İşimize ekmeğimize geleceğimize dokunmayın”, “Beraber yaşayalım ötekileştirilmeyin”, “Emekli Cumhurbaşkanı, milletvekili, belediye başkanı olur, ancak emekli işçi olamaz”, “İşe alınmada devlet memuru hukuku, işe başlamada şirket hukuku mu?”, “Yasada suçlar bireyseldir, eşitlik istiyoruz” yazılı dövizler açtı. 

KADRO BEKLEYEN İŞÇİLER, İŞLERİNDEN OLDULAR
İşçiler adına hazırlanan basın metnini okuyan DİSK’e bağlı Genel – İş Sendikası Şube Başkanı Kemal Göksoy, AKP hükümetinin seçim döneminde işçilere verdiği kamu işçiliği sözünü belediyedeki işlere tanımayarak büyük bir ayrımcılığa ve eşitsizliğe neden olduğunu söyledi. Hükümetin taşeron düzenlemesinin Anayasa’daki eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savunan Göksoy, “Getirilen düzenleme ile ne yazık ki güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek 19 arkadaşımız daha işlerinden edilmiştir. Bu arkadaşlarımız çalışırken işsiz kalmıştır. 696 sayılı KHK ile taşeronlarda çalıştırılan işçilerde bir sürü diğer koşul yanında devlet memurları için aranan koşullar da aranmaktadır. Merkezi idarede kadrolu geçişte 6657 sayılı devlet memurları Kanunu’nun atama şartlarını aramak bile tartışmalıyken 657 sayılı kanun içinde tanınmamış ve tanımlanmamış belediye şirketlerine geçiş için 657 koşullarını aramak hukuki temeli olmayan bir keyfiyettir. Şuanda belediye hizmetlerinde çalışan binlerce taşeron işçisi hukuk dışı bir durumla karşı karşıyadır” dedi. 

“YARGIYA BAŞVURU HAKKI ANAYASAL BİR HAKTIR”
İşçilerin kadro beklerken mevcut işlerinden de olduğunu kaydeden Göksoy, “Şimdi sabıka kayıtları ve güvenlik soruşturması nedeniyle karşımıza çıkması beklenen bu durum büyük bir toplumsal açmaza neden olacak boyuttadır. İşsizliğe mahkûm edilecek binlerce işçi nasıl yaşamlarını sürdürecektir? Bur durumdaki üyelerimiz geçmişte yaptıkları hükümlerinden cezalarını çekmişlerdir ve kamuya yıllardan beri hizmet vermektedirler. Buna rağmen toplumun dışına itilmesine sebep olacak bu uygulama ile karşı karşıyadır. Bu uygulamayla işçiler adeta suç işlemeye teşvik edilmektedir. Öte yandan konuyla ilgili çıkarılan tebliğde başvuruların reddinden sonra itiraz komisyonlarının kararlarının kesin olduğu, yargı yolunun kapalı olduğu da söyleniyor. Bunu kabul etmeyeceğiz yargıya başvuru hakkı anayasal bir haktır. Her türlü hukuksal mücadeleyi sürdüreceğiz” diye konuştu.

TEDİYE ÖDEMELERİNDE EŞİTSİZLİK Mİ YARATILDI?
Taşeron işçilerin kadroya geçtikten sonra alacağı; mevcut kadrolu işçiler gibi tediye ikramiyesi alamayacağını büyük bir ayrımcılığın yaratıldığını öne süren Göksoy, “Belediye şirketlerinde çalışan 100 bin işçi ve taşeron şirketlerde çalışan ve belediye şirketlerine geçecek olan yaklaşık 400 bin işçi, bu eşitsizliğin ve ayrımcılığın mağdurları durumundadır. Merkezi yönetimlerde çalışan taşeron şirket işçilerinden kadroya geçişe hak kazananlar, kadrolu işçiliğe geçtikten sonra yılda 52 günlük ücret tutarında ilave tediye ikramiyesi alabilecek. Ancak ilave tediye merkezi idareye bağlı kurum ve kuruluşlarda, İş Kanunu’na tabi olarak çalışan tüm kamu işçilerine ödenecek; belediye şirketlerinde çalışan işçilere ödenmeyecektir. Bu konudaki Yargıtay içtihadını doğru bulmuyoruz. Bu nedenle hükümetten talebimiz 6772 sayılı Kanun’un 1. Maddesine belediye şirketlerini de ekleyerek bu ayrımcılığa son vermesidir. Genel – İş sendikası olarak kamuya geçiş sürecinde bütün alt işveren işçilerin sesi olacağız, sorunlarını dile getireceğiz. Onların hak etkileri işlerde hakça çalışmaları için, belediyelerde çalışan işçilerin de kadro haklarına kavuşmalarını başarana kadar mücadelemize devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA