BAĞIMLILIKTAN KURTULAN 150 KİŞİ İŞ SAHİBİ OLACAK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BAĞIMLILIKTAN KURTULAN 150 KİŞİ İŞ SAHİBİ OLACAK


 

Mersin’de hayata geçirilecek, “Hayata Gülümse Projesi” ile Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi’nde (AMATEM) tedavi gören 150 kişiye istihdam sağlanacak.

GİZEM EKİCİ

Kalkınma Bakanlığı tarafından Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında finanse edilen, Mersin Valiliğince yürütülen Hayata Gülümse Projesi’nin tanıtım toplantısı yapıldı. 14 paydaş kurumun yer aldığı proje; Madde bağımlılığını önleyici ve rehabilite edici faaliyetler içeriyor. 
Mersin Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre; Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya; Mersin Vali Yardımcısı Mahmut Halal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kaya, Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mutlu Nisa Ünaldı Coral ile psikolojik danışmanlık rehberleri öğretmenleri ve konuklar katıldı. Düzenlenen etkinlikte, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz konuşmacı olarak yer aldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantı açılış konuşmalarıyla devam etti.

“ENERJİMİZİ TEDAVİYE DEĞİL, TEDAVİ SEVİYESİNE GELİNMEMESİ YÖNÜNDE HARCAMAMIZ GEREKİYOR”
Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, “Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıkla ilgili tanımında da belirttiği üzere; Sağlıklı olmak kişilerin, sadece hasta olmaması hali değil, bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Bu yönlerden birinin aksaklığı bütünü etkiler” ifadeleriyle konuşmasına başladı. Projenin önemine dikkat çeken Dr. Sinan Bahçacı, “Kırılan bir testiyi toparlayabilmek, içinden boşalan suyu yerine koyabilmek tabi ki önemli. Ancak asıl önemli olan o testiyi kırmamak, o testiyi zırhla çevirebilmektir. Ruhsal ve beden yapımızı bozan madde bağımlılığıyla mücadele etmeyi öğrenmemiz lazım. Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi'nde (AMATEM) tedavi görmüş 150 kişiye istihdam sağlamayı hedefleyen projemizin asıl amacı bilinçlilik ve farkındalık oluşturmaktır. Enerjimizi tedaviye değil, tedavi seviyesine gelinmemesi yönünde harcamamız gerekiyor” dedi.

“DEVLET KURUMLARI OLARAK MADDE BAĞIMLILIĞI OLANLARIN YANINDAYIZ”
Proje Koordinatörü Uz. Dr. Aktan Turan Günay da projenin hedeflerini tek tek açıklayarak, “Projemizin tüm toplumu ilgilendiren kapsayıcılığı bulunmaktadır. Bununla birlikte geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımız elbette ki bizim önceliğimizdir. Toplumun her kesimine yönelik madde bağımlılığı ile mücadeleyi amaç edinmiş olan bu proje ile öncelikli olarak vermek istediğimiz mesaj, devlet kurumları olarak madde bağımlılığı olanların yanında olduğumuzdur. Bu sorun hepimizin sorunu olduğu gibi çözümde de hep birlikte hareket etmeliyiz” şeklinde konuştu.
AMATEM’de tedavisini tamamlamış Muhammet Usanmış ise madde bağımlılık sürecini ve o süreçte sosyal çevrede yaşadıklarını katılımcılarla paylaşarak, başta AMATEM olmak üzere tedavisine katkı sunan herkese teşekkür etti.

AİLENİN ÖNEMİ BÜYÜK
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz, ‘Uyuşturucu Kullanımının Yaygınlığı ve İlişkili Faktörler’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Şaşmaz, dünyadaki uyuşturucu kullanım oranları, uyuşturucu madde trafiği gibi konuları grafiklerle ve sayılarla açıkladığı sunumunda, ailenin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Şaşmaz, “Aile çocuğun hayatı üzerinde en belirleyici role sahiptir. Aile bütün toplumu değiştiremez ancak çocuğuna etki edebilir. Madde bağımlılığında talebin önlenmesi için ilk olarak aile çocuk iletişimin geliştirilmesi gerekmektedir. Çocuklara olumlu fiziksel ve sosyal çevreyi yaratmalı, onları bilime, sanata, spora yönlendirmeli ve çocukları örgün eğitimin içinde tutarak, çalıştırılmasını önlemeliyiz” dedi. 
Etkinlik sonunda, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Öğretmenleri tarafından Kısa süreli Müdahale Programı ve Uzun Erimli Müdahale Programı hakkında bilgiler verildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA