Sosyal hizmetlerde durum vahim! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Sosyal hizmetlerde durum vahim!


 

Dünya Sosyal Hizmet Günü’nde hükümete sorunlara çözüm çağrısı yapan SES Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt, “İzlenen politikaların; sorunları çözmek bir yana, daha da derinleşmesine neden olacak boyutta yürütüldüğü bir süreçle karşılıyoruz” eleştirisinde bulundu.

GİZEM EKİCİ

Her yıl Mart ayının üçüncü Salı günü kutlanan Dünya Sosyal Hizmet Günü’nde basın açıklaması gerçekleştiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi, sorunlara çözüm bulun çağrısında bulundu. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı da destek verirken; basın açıklaması yapan SES Mersin Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt, giderek derinleşen sorunlarına çözüm çağrısı yaptı. Sosyal hizmetler alanının AKP Hükümeti’nin ihtiyaçlarına göre programlandığını kaydeden Yılmaz Bozkurt, duruma tepki gösterdi.

ÇOÇUK VE SEVGİ EVLERİNDE NELER YAŞANIYOR?

Özellikle çocukların korunmasına yönelik bütünlüklü bir Çocuk Koruma Sistemi bulunmaması nedeniyle endişelerinin büyük olduğunu söyleyen Başkan Bozkurt, “Bakanlığın elinin değdiği, çocukların korunmak üzere yer aldığı kurumlardaki hizmetlerle ilgili ise endişemiz büyüktür. Özellikle Çocuk Evleri, Sevgi Evleri olarak yapılandırılan kurumlarda neler yaşandığı tamamen kapalıdır, çocuk örgütlerine dahi açık değildir. Çocuklara yönelik hizmetler sayısız protokollerle vakıflara açılmıştır. Bakanlık, protokoller eliyle kendi işini hangi kriterlere göre çalışacağını kontrol edilemeyen vakıflara devretmekte, bu alandaki denetimi ortadan kaldırmakta, çocukları vakıfların insafına terk etmektedir. Bu devrin sonucunun ne olduğunu Ensar Vakfı başta olmak üzere birçok örnekten biliyoruz” dedi.

“KADINLARIN KORUNMASINDA İSE SORUNLAR GİDERİLMEDİ”

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü bütçesinin ise 2014 yılından beri azaltıldığını anımsatan Bozkurt, “Kadınlarla ilgili izlenen hizmetlerde kadın erkek eşitliği politikası temeli yoktur; metinlerden eşitlik ifadeleri ayıklanmıştır, kadın değil aileyi temel alan politikalar hizmetlerin esasına yerleştirilmiştir. En can yakıcı sorunlarımızdan biri olan kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadınların korunmasında ise sorunlar devam etmektedir. Kadınların başvurularını kolaylaştıracağı iddiasıyla kurulan ve tek kapı sistemine dayalı Şiddet Önleme Merkezleri hizmeti kolaylaştırmamıştır. Aksine, ŞÖNİM’ler kurulduğundan itibaren kadınlarla ilgili çalışan kadın örgütlerinin ve belediyelerin bağımsız çalışabilme olanakları ortadan kaldırılmanın aracı olarak hizmet görmüştür” diye konuştu.

“VAKIFLARLA YAPILAN HER TÜRLÜ PROTOKOL İPTAL EDİLMELİ”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bütçesinde en yüksek kalemini oluşturan sosyal yardım alanının ise AKP Hükümeti tarafından bir oy kazanma aracına dönüştürüldüğünü öne süren Bozkurt, “İktidarın bakış açısı ve ihtiyaçlarının temel alınmasından vazgeçilerek, sosyal hizmetin gereği olarak hizmet alacak kesimlerin sorunlarını çözmek üzere hizmetler planlanmalıdır. Din görevlileri bu alandan el çektirilmelidir. Diyanet İşleri ile yapılan protokoller iptal edilmelidir. Vakıflarla yapılan her türlü protokol iptal edilmeli, devletin kendi görevi olan hizmetler vakıflara devredilmemelidir” dedi.

“GÜVENCESİZ ÇALIŞTIRILMA KALDIRILMALIDIR”

Hükümetin sosyal hizmet çalışanlarlının iş koşullarına ilişkin programının da sorunları çözmek yerine daha da ağırlaştırdığını ifade eden Bozkurt, “AKP'nin tüm alanlarda yaygınlaştırmak istediği güvencesiz, esnek, kuralsız ve angarya çalışma sosyal hizmet emekçileri için de geçerlidir. Bakanlık bünyesinde hizmet alımı yoluyla çalıştırılanların sayısı, kadrolu çalışanların sayısının çok daha fazlasına ulaşmıştır. Güvencesiz çalışmanın yaygınlaşması ile emekçilerin bağımsız çalışması daha da engellenmiş durumdadır. Meslek elemanlarının bağımsız çalışmasına, hazırladıkları raporlara, sundukları hizmetin niteliğine müdahale edilmektedir. Güvencesiz çalışanlar işten çıkartılmakla tehdit edilerek, raporların yöneticilerin talimatlarına uygun hazırlanması için baskı yapılmaktadır. Güvencesiz çalıştırılma kaldırılmalıdır. Çalışanların mesleki çalışmalarına müdahale edilmemeli, baskılar kaldırılmalıdır” diye konuştu.

“KADROLAŞMA CİDDİ BOYUTLARA ULAŞMIŞTIR”

Sosyal hizmetler alanında personel eksikliğinin de bir an önce çözülmesi çağrısında bulunan Yılmaz Bozkurt sözlerine şu cümlelerle devam etti: “Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile tayin ve yer değiştirme hiç bir kurumda olmayan koşullara ve kriterlere bağlanarak emekçiler mağdur edilmeye devam edilmektedir. Yönetmelik değiştirilmeli; mevcut yönetmelik nedeniyle yaşanan mağduriyetler giderilmelidir. Sosyal hizmetlerde kadrolaşma ciddi boyutlara ulaşmıştır. İdari görevlere sosyal hizmetler dışındaki kurumlardan, alanı ve işleyişi bilmeyen, sadece iktidara yakınlığı değerlendirilerek atamalar yapılmaktadır. Kadrolaşmaya son verilmelidir. Görevde yükselme sınavı ve unvan değişikliği süreçlerinde, özellikle mülakat sistemi kullanılarak çok açık usulsüzlükler yaşanmış ve hak kayıpları oluşmuştur. Bu usulsüz uygulamaların kaldırılması için mülakat uygulaması derhal kaldırılmalıdır.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA