Romanlara iş müjdesi! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Romanlara iş müjdesi!


 

Mersin’deki Roman Araştırmaları Merkezi’ni ziyaret eden AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Roman vatandaşlara sunulan eğitim desteğinin yanı sıra yakın tarihte ayrımcılığa karşı hukuki destek ve işsizlikle mücadele gibi yeni projelere başlayacaklarını açıkladı.

Mehmet Nabi Batuk

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Türkiye-Avrupa Birliği Dijital Gelecek Forumu’na katılmak için geldiği Mersin’de; AB Projesiyle Roman vatandaşların eğitim olanaklarını arttırmak için kurulan IAN F. Hancock Roman Araştırmaları Arşiv ve Kültür Merkezi’ni ziyaret etti. Merkez girişinde Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı (AKROMFED) Ali Daylam tarafından karşılanan Berger, merkezdeki çalışmalar hakkında bilgi aldı. Merkezde eğitim gören kadınlarla da bir süre sohbet eden Berger, yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Ziyaretinde roman vatandaşlara bazı müjdeler de veren Berger, Romanların toplumda yaşadıkları ayrımcılığa karşı hukuki destek alabilmelerini sağlamak, ve iş fırsatlarını arttırmak amacıyla yeni AB Projelerinin ve desteğin hazırlandığı bilgisini verdi.

“IAN F. HANCOCK ROMAN ARAŞTIRMALARI MERKEZİ AVRUPA İÇİNDE ÇOK ÖNEMLİDİR”

Roman Vatandaşların topluma entegrasyonu için yaptıkları eğitim çalışmalarını anlatan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, IAN F. Hancock Roman Araştırmaları Arşiv ve Kültür Merkezi’nin Avrupa’daki romanlar için dahi çok önemli bir merkez olduğunu kaydetti.  Berger, “Bir süredir Türkiye’deki Roman toplumuna destek veriyoruz. Avrupa’da da Romanların topluma daha iyi entegrasyonu için özellik eğitim alanında verdiğimiz destekler sürüyor. Bu alanda da özellikle ilköğretime vurgu yapmaya çalışıyoruz. Romanların durumunu iyileştirmek için Mersin’deki arkadaşlarımızla bazı çalışmalar yürütüyoruz. Hükümet yetkilileri ile de yine aynı şekilde Romanların şartlarını iyileştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Burada olma sebebimiz bu merkezde neler yaşandığını ve neler bittiğini yakından görmek ve doğrudan bu durumdan olumsuz etkilenen insanlarla yakın ilişki içinde bulunabilmektir” dedi.

“TOPLUMA NASIL KARIŞACAKLARINI AKIL EDEBİLİYORLAR”

Söz konusu Roman Araştırmaları Merkezi’nin en önemli görevinin; Romanların kendi kültürlerini öne çıkarmalarına yardımcı olmak ve kendi tarihlerini unutmamalarını sağlamak olduğunu kaydeden Berger, “Aynı zamanda bu merkezin kültürel geçmişe dayalı, Romanların tarihine dayalı bir özelliği de var. Çünkü bu merkezin özel yanı akademisyenler tarafından değil de bizzat Romanlar tarafından yapılan girişimle kurulmuş olmasıdır. Bu nedenle bu merkezin burada faaliyetler yürüttüğünü görmek büyük bir mutluluktur. Bu vesile ile toplumun geri kalanına Romanların nasıl yaşadığını ne gibi sorunlarla karşılaştığını anlamalarına yardımcı oluyor. Aynı zamanda bu merkez aracılığıyla insanlar sorunlarını ve karşı karşıya kaldıkları güçlükleri daha iyi anlatabiliyorlar. Bu sayede topluma nasıl karışacaklarını akıl edebiliyorlar” diye konuştu. 

İŞ FIRSATLARININ YARATILMASI İÇİN PROJELER YOLDA

Sözlerinin son bölümünde Avrupa Birliği’nin Romanların topluma entegrasyonu için destek verdiği projeler hakkında bilgi veren Berger, eğitim çalışmalarının iyi gittiğini ve yakın zamanda romanların iş sahibi olabilmeleri ve yaşadıkları ayrımcılığa karşı hukuki destek alabilmeleri için bazı çalışmalar başlatacakları müjdesini verdi. Berger, “Romanların topluma entegrasyonu için birçok AB Projesi mevcuttur. Tamamlanan ve uygulanmakta olan bu projeleri izlemeye almış durumdayız. Mersin’deki F. Hancock Roman Araştırmaları Arşiv ve Kültür Merkezi gibi merkezlerimizle çok yakından ilgileniyoruz. Bu merkezlere destek vermek gibi bir ilgimiz var. Aynı zamanda savunuculuk merkezlerine de destek vermeyi düşünüyoruz. Başta insan hakları olmak üzere çeşitli temel insan haklarının savunuculuğunun yapıldığı bu merkezlerle uygulamaların yapılması ve takip edilmesi açından bazı destek programlarını planlıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde Türkiye’de verilecek desteklerin özellikle sivil toplum kuruluşlarına odaklanacağını söyleyebilirim. Aynı zamanda hem geçmişte hem de bundan sonra odaklandığımız ve devam edeceğimiz alanlardan en önemlisi onların topluma dâhil edilmeleri, eğitim olanaklarının artırılması ve iş fırsatlarının yaratılmasıdır” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA