Çanakkale ruhu 16 yıldır Tarsus’ta yaşıyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çanakkale ruhu 16 yıldır Tarsus’ta yaşıyor


 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın, Tarsus Belediye Başkanlığı döneminde şehre kazandırdığı Nusrat Mayın Gemisi sayesinde Çanakkale Zaferi ruhu Tarsus’ta yaşamaya devam ediyor.

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 103. Yıldönümü ve Şehitler Günü, Çanakkale Zaferi’nin seyrini değiştiren Nusrat Mayın Gemisi ile 2002 yılından bugüne Tarsus’ta yaşıyor. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre; Mersin Limanı'nda kaderine terk edilmişken Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz tarafından Tarsus Belediye Başkanlığı döneminde satın alınan Nusrat Mayın Gemisi 2002 yılında bir müze olarak tarih sayfalarındaki yerini aldı. Başkan Kocamaz da Nusrat Mayın Gemisi’ni Tarsus’a kazandırdığı dönem şu sözleri söylemişti: "Şimdi ey kahraman Gazi Nusrat, bundan sonraki ebedi mekanın olan Tarsus Çanakkale Parkı’nda rahat uyu. Çileli yolculuğun sona erdi. Tarsus ve Tarsuslu seni sahiplendi. Sana kucak açtı. Seni bağrına bastı. Kim bilir? Belki de seni Tarsus’a çağıran bir sebep vardı."

TARİHİN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN NUSRAT

Nusrat Mayın Gemisi 1911 yılında Almanya’da imal edildikten sonra 1914 yılında Osmanlı Devleti tarafından satın alınmış ve 1915 yılında Çanakkale Zaferi’nde tarihin seyrini değiştirerek Türkiye Cumhuriyeti’nin temel yapı taşını oluşturmuştur. Nusrat'ın döşediği mayınlar 18 Mart 1915'te Çanakkale Zaferi’nin kaderini değiştirmiş, ona dünyanın en ünlü mayın gemisi unvanını kazandırmıştı. Nusrat'ın mayınları 639 kişilik mürettebatıyla Bouvet, onun ardından Inflexible ve Bolva zırhlılarını sulara gömmüştü. 1955 yılında ordudan terhis edildikten sonra uzun yıllar yük gemisi olarak görev yapan, o limandan bu limana dolanarak yük ve çile çeken Nusrat Mayın gemisi 1989 yılında Mersin Limanı’nda Kıbrıs’a yük taşırken batmıştır.

10 yıl batık şekilde kaldıktan sonra 1999 yılında bazı gönüllüler tarafından çıkarılmış ve kaderine terk edilmiş, jilet olmayı beklerken Başka Kocamaz tarafından alınarak restorasyonu yaptırılmış ve müze haline getirilmiştir. Böylece 4 Ekim 2002 tarihinde Nusrat'ın çileli yolculuğuna Tarsuslular son vermiştir. Yapılan ihalenin ardından Koca Nusrat 3 parçaya ayrılıp tırlarla Tarsus'a getirilmek üzere yola çıkarılmıştır. Dört buçuk saatlik bir varış süresinden sonra Koca Nusrat kendisi için yapılan Çanakkale Parkı’na konulmuştur. Nusrat Mayın Gemisi sıradan bir gemi değil, Aziz Atatürk’ün belirttiği gibi; “Bu ülke tarihte Türk’tü, bugün Türk, ebediyen de Türk kalacaktır” sözünü hatırlatırcasına Çanakkale’yi geçilmez kılan kahramandır. Bu geminin bir maketi de Çanakkale’de Çimenlik mevkiinde bulunurken, aslı Tarsus’tadır.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA