MERSİN ATASINA KOŞTU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN ATASINA KOŞTU


 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işgalci Fransız kuvvetlerine karşı destansı bir zafer kazanan Mersin halkını ziyaret edişinin 95. yıl dönümü düzenlen etkinliklerle coşkuyla kutlandı.

Mehmet Nabi Batuk 
Türkiye’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, işgalci Fransız kuvvetlerine karşı eşsiz bir direniş gösteren ve topraklarını savunan Mersin halkını 17 Mart 1923 tarihinde ziyaret edişinin 95. yıl dönümü, düzenlenen bir dizi etkinliklerle kutlandı. Mersin Valiliği İl Kutlama Komitesi tarafından organize edilen etkinlikler, Tren Garı’nda temsili olarak kente gelen Gazilerin karşılanması ile başladı. Mersin Valisi Ali İhsan Su, burada Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız'ın kedisine öperek sunduğu sancağı teslim aldı. Daha Sonra Tren garı önünde kortej oluşturulurken kitle buradan Mersin Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde Cumhuriyet Alanına yürüdü. Yürüyüşe şehir dışında olan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz katılmazken, kocamazın yerine Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Kerim Tufan iştirak etti. 
Törende ayrıca Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Kerim Tufan, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan,  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Baş Konsolosu Ayşe Volkan İnanıroğlu, Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Mersin İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Yusuf Ziyaeddin Cavlak, CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, AKP Mersin Milletvekili Hacı Özkan, CHP İl Başkanı Adil Aktay, AKP İl Bakanı Cesim Erçik, kurum müdürleri, öğrenciler ve öğretmenler katıldı. Cumhuriyet Alanındaki tören ise alanda yer alan Atatürk büstüne çelenk sunulması ile başladı. Daha sonra kurtuluş savaşında şehit olan askerler onuruna bir dakikalık saygı duruşu bulunurken hemen akabinde istiklal marşı okundu. 

“ÜZERİNDE MAREŞAL ÜNİFORMASI VARDI”
Resmi törenler düzenlemesinden sonra uzun bir aradan sonra ilk defa resmi bir törende açılış konuşması yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Kerim Tufan, “Bugün burada Türkiye’nin tek yerel ‘Atatürk Bayramını’ kutluyoruz” sözleri ile başladı. Atatürk’ün Mersin’e geldiğinde üzerinde mareşal üniforması olduğunu söyleyen Tufan, “Büyük coşku içerisinde trenden indi. Mersinliler yere göğe sığmıyordu. Hükümet konağını, Belediyeyi ve Müdafa-i Hukuk Cemiyetini ziyaret etti.” dedi.

“MERSİN’E HER ALANDA SAHİP ÇIKMAYI EMRETMİŞTİR”
Gazi Mustafa Kemal’in Mersin’e toplamda 10 kez ziyaret gerçekleştirdiğini belirten Tufan, “Atatürk şehrimize, bölgemize her gelişinde arkasında veciz sözler ve nasihatler bırakarak gitmiştir. ‘Mersinliler Mersin’e sahip çıkınız’ derken bunu sadece güvenlik anlamında sahip çıkma olarak söylememiş, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak da sahip çıkmayı emretmiştir. Bir başka seferinde ‘Arkadaşlar dönüp Toros dağlarına bakınız. Orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa bu dünyada hiç bir güç bizi yenemez’ derken yüce Türk milletine ve Mersinlilere ne kadar güvendiğini göstermiştir”  diye konuştu. 
Açılış konuşmasının ardından Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi ve Mersin Üniversitesi Modern Halk Dansları Ekibi’nin gösterileri ile devam eden tören, hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA