TARİH MERSİN’DE KONUŞTU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARİH MERSİN’DE KONUŞTU


 

Yazar, Akademisyen Ünlü Tarihçi, Prof. Dr. İlber Ortaylı, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 97. yıl dönümü anma etkinlikleri kapsamında Mersinlilerle buluştu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 97. yıl dönümü anma etkinlikleri kapsamında Mersin’e gelen Yazar, Akademisyen Tarihçi, Prof. Dr. İlber Ortaylı,  Atatürk ve Cumhuriyet temalı konferans verdi.  Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen konferansa Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Kerim Tufan’ın yanı sıra,  Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Mülkiyeliler Birliği Başkanı Celalettin Çıplak, Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, MHP il ve ilçe yöneticileri, meclis üyeleri, akademisyenler, oda, dernek ve vakıf başkanları ve binlerce Mersinli katıldı. Doyumsuz sohbeti ile vatandaşlardan sık sık alkış alan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Mersinlilere unutamayacakları bir konferans verdi.
“DEVLETİN PARASINA EL SÜRMEKTEN FEVKALADE ÇEKİNEN BİR İNSAN VAR KARŞIMIZDA”
Mehmet Akif Ersoy’un hayatından ve İstiklal Marşımızı yazdığı dönemlerden bazı anekdotlar ile dinleyicileri bilgilendiren Ortaylı, “Tarih bizim bugünkü bakışımız gibi değil. Bugün olaylara daha soğukkanlı, hiddeti ve şevki geçmiş insanlar olarak bakıyoruz.  Zamanlar değişiyor. Bugünlerde Mehmet Akif’in Abdülhamit karşıtlığını ele alan bazıları bunu ileri sürüyorlar. Bu bir devrin münevverinin yapısıdır. Yani istibdat geldiği zaman, bir devrin bürokratik imtiyazlarını, baskısını, adam kayırıcılığını hazmedemeyen bir aydın bürokrat sınıfı vardır. Bilhassa devletin parasına el sürmekten fevkalade çekinen Mehmet Akif gibi bir insan var karşımızda” ifadelerini kullandı.
“DERİN BİR FELSEFESİ VARDIR”
İstiklal Marşı’nın çok derin felsefesi olduğunu ve insanların çoğunun bu edebi metni anlamadığını ifade eden Ortaylı, “İstiklal Marşı’nı Ankara’daki Türkiye Büyük Millet Meclisi kabul etti. Bu gördüğümüz kıtaları Mehmet Akif Bey milli marş diye yazmadı. Bir yarışma açıldı. Yarışmaya gelen şiirlerin hiç birisi beğenilmedi. Orada o zamanın Maarif Vekili Hamdullah Suphi Tanrıöver dedi ki: ‘ Bu şiirleri bırakın. Burada layık olan Mehmet Akif Bey’dir’ dedi. Baş hatip Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif Bey’e sormadan kürsüye çıkarak şiiri okudu. Okuyunca alkışlarla kabul edildi. 500 lira maaş koydular ama Mehmet Akif Bey bu parayı kabul etmedi.  İstiklal Marşı çok büyük edebi bir metindir ve çok derin bir felsefesi vardır. Bırakın bizim milleti hiçbir milletin insanının yüzde doksan böyle bir metni okuyup, keyfine varamaz. Bu ancak yüksek edebiyat zevki olan biraz tarih, biraz felsefe tadı olan milletin hoşlanacağı bir şiirdir. En edip en tarihçi milletler bile her metni anlamazlar” dedi.
“İSTİKLAL MARŞI 1914’TE BAŞLAYAN MÜCADELENİN BİTİŞİNİ GÖSTERİR”
İzleyicilerin alkışları ile sık sık kesilen konferans esnasında gençlere kendi tarihlerini öğrenmeleri konusunda öğütler veren Ortaylı, “Bu nasıl derin bir şairdir? Çanakkale Şehitlerine bir kaside yazıyor. Yazdığı kaside Süleyman Nazif tarafından ‘Allah’ın şairleri de var’ diye tarif ediliyor.  Bu çok önemli bir şeydir. Şiir sanatını çok iyi söyleyen adanlar da vardır demek istiyor. Hakikaten o şiir muhteşem bir şeydir. Ama bugün eskimiş gibi görünüyor. Çünkü insanlar modern Türkiye’de ‘Yedi Kandilli Süreyya’nın’ astronomide ki bugünkü anlamını bilmezler. İstiklal Marşı’nın kıtaatını bilmek zorundayız. Çünkü karşınızda bütün İslam dünyasının tek savaşçısı var. İslam dünyası bitmiş. En kalabalık kısmı İngilizlerin elinde. Kala kala burası kalmış. Onun için o mısraların ne olduğunu anlamamız lazım. İnsanlar orduları ile var olur. Tabi ki Çanakkale için o şiiri yazmıştır. O istiklal Marşı da 1914’te başlayan mücadelenin bitişini gösterir. O bakımdan önemlidir. Bugünde anılmasında da fayda görüyoruz. Türkler yaşadıkları ve yaptıkları tarihi bilmeyen çok eğitimli, cahil bir millettir” diye konuştu. 
Konferans sonunda Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Kerim Tufan, Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya Olba Mozaiği ve çiçek takdim etti. İlber Ortaylı, kendisine verilen çiçeği izleyicilere dağıttı.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA