Kamu İç Denetçisi Dr. Orhan Veli Alıcı, Türkiye genelinde belediyelerle ilgili yaptığı araştırmalar sonucunda yazdığı ve derginin Mart 2018 sayısında yayımlanan makalesinde, Toroslar Belediyesi’nin Toplumcu Belediyeciliğin önemli bir ilkesi olan Üreten Belediyecilik çerçevesinde örnek alınması gereken bir kurum olduğuna dikkat çekti.
Belediyeden yapılan açıklamaya göre; Toroslar Belediyesi’nin üretici belediyeciliğin yoğunlaştığı alanlar dışında oldukça özgün bir mecra oluşturduğuna da değinen Dr.Alıcı; bu alandaki uygulamalarıyla da dikkat çektiğini vurguladı.
BELEDİYELERE NAZARAN ÖZGÜN BİR POLİTİKA
Dr. Alıcı makalesinde üreten belediyecilik kapsamında Toroslar Belediyesi’nin dikkat çeken faaliyetlerini; Engelli bireylerin engel durumuna göre mesleki eğitimler veren Engelliler Akademisi, Üreticileri direk tüketiciyle buluşturmak adına Üretici ve Köylü Pazarları, çok amaçlı Gençlik Merkezleri, Yayla ve eko turizmini ön plana çıkartmak için bungalov yayla evleri ve botanik parkı, kentsel estetiğin sağlanması amacıyla cadde ve bulvarlarda cephe düzenlemesi, kentin iklimi ile uyumlu alternatif bitki ve ağaçların yetiştirilmesi şeklinde başlıklar halinde sıraladı. Özellikle kentin iklimi ile uyumlu alternatif bitki ve ağaçların yetiştirilmesi çalışmalarının bu kapsamda önemli bir yeri olduğuna değinen Dr.Alıcı, Toroslar Belediyesi’nin bu çalışmasıyla diğer belediyelere nazaran özgün bir politika belirleyerek üreticiyi ve köylüyü desteklediğini belirtti.
KAYNAK YARATIYOR, ÜRETİYOR, İSTİHDAMA KATKI SUNUYOR
Dr. Alıcı; kırsal nüfusla birlikte göç alan ve kozmopoliten bir konuma gelen Toroslar Belediyesi’nin uygulamalarının kaynak yaratan, üreten ve üretime yön veren, istihdam olanaklarının yaratılmasına katkı sağlayan ve kooperatifçiliği destekleyen bir nitelik taşıdığına değindi. Dr.Alıcı makalesinde ayrıca; Toroslar Belediyesi’nin tarım nüfusunun ülke ekonomisini destekleyecek ve ithalatı azaltacak şekilde yeni ürünler üretmesini teşvik etmek adına Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde başta kahve ağacı olmak üzere alternatif tarım ürünü olarak çeşitli bitki ve ağaçların üretimine geçmesinin üretici ve paylaşımcı belediyecilik anlamında öncülük ettiğine de yer verdi.
KURTULUŞ ÜRETİMDE
Konuyla ilgili açıklama yapan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Toroslar Belediyesi’nin üretici belediyecilik uygulamalarının uluslararası hakemli bir dergide yayımlanmasının ve akademik bir araştırmada yer verilmesinin mutluluk verici olduğunu söyledi. Bir ülkenin kurtuluşunun reçetesinin üretimden geçtiğini savunan Başkan Tuna, göreve geldikleri 14 yılda öncelikle Toroslar Belediyesi’ni üreten bir yapıya kavuşturduklarına dikkat çekerek: “Ülke ekonomisinin kurtuluşunun reçetesi üretimden geçer mantığıyla belediyemizin atölyelerinde şuan tüm bank, çöp kovası, elektrik direği, ferforje ve ahşap işlerini kendimiz yapıyoruz. Az parayla çok iş yapma sevdası içerisindeyiz. Gelirleri israf etmeden hizmete dönüştürmekte ve böylelikle milli ekonomiye de katkıda bulunmaktayız. Kentimizin ekolojik dengesine uzun vadede yarar sağlayacak projelere imza atıyoruz. Bilimin ışığında şehir ile üniversiteyi kaynaştırma anlamında kentimizdeki üç Üniversitesi ile ortak projelerimiz var. Üniversitelerimiz ile ortak proje üreten tek belediyeyiz ve projelerin sürdürülebilir olması bizim için çok önemli” dedi.