NAKLİYECİ DERTLİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

NAKLİYECİ DERTLİ!


 

Oldukça sıkıntılı bir dönemden geçtiklerini, her alanda maliyetlerinin ciddi ölçüde arttığını anlatan MTSO Uluslararası Yük ve Eşya Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkanı Hasan Büyük, motorine zam geldiğini, vergilerin ve geçiş ücretlerinin yükseldiğini ancak taşımalarda sıkıntı yaşandığını söyledi.

Özellikle Avrup ve rak taşımalarında büyük sorunlar yaşandığını, karlılığın azalması nedeniyle mevcut durumda mevcut durumlarını koruma mücadelesi verdiklerini ifade eden Başkan Büyük, darboğazdan geçtikleri şu günlerde araç yatırımlarını da durdurduklarını açıkladı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (MTSO) yapılan açıklamaya göre, 20 No’lu Uluslararası Yük ve Eşya Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkanı Hasan Büyük, Avrupa ve Ortadoğu taşımalarında yaşanan sıkıntıları anlattı. İlk olarak Avrupa taşımalarına değinen Büyük, burada hem geçiş belgesi kotalarında, hem gümrük kapılarında hem de Avrupa yollarında sorun olduğunu bildirdi.  Son yıllarda bu sıkıntıların üst noktalara taşındığına dikkat çeken Büyük, şunları söyledi: “Araçlarımız her an durdurulup haklı ya da haksız cezalar kesiliyor. Ataşeliklerimize başvuruyoruz ama sonuç alabilmemiz çok zor. Dava açacak olursak avukatlar dava öncesinde 3-4 bin Euro para istiyorlar. Üstelik davaları kazanacakları da şüpheli. Böyle bir rakam ödemek maliyetlerimizi çok daha fazla artırıyor. Biz de bu yolu tercih edemiyoruz.”
Kesilen cezalar ödeninceye kadar araçların bağlı kaldığını bildiren Büyük, parayı geceden bulup sabah gönderinceye kadar araçlarını hareket ettiremediklerini bu nedenle müşterilerine söyledikleri zamanlarda ürünü teslim etmekte zorlandıklarını anlattı. Bu nedenle maddi kaybın yanında prestij kaybı yaşadıklarına da işaret eden Büyük, Avrupa taşımalarında oldukça zorlandıklarını anlattı.
 
“GEÇİŞ KOTALARI KALDIRILMALI”
Avrupa taşımalarında bir diğer sıkıntıyı geçiş kotalarının yetersizliği noktasında yaşadıklarına dikkat çeken Hasan Büyük, bu sorunun özellikle Avusturya ve Macaristan taşımalarında üst noktalarda olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin Avrupa’ya taşımasının her yıl artmasına rağmen yetersiz gelen kota rakamlarının değişmediğini bildiren Büyük, her yıl 2-3 bin civarında belgenin eksik kaldığını anlattı. Türkiye’nin Avrupa ile yaptığı Gümrük Birliği Anlaşması bulunduğunu hatırlatan Hasan Büyük, “Böyle bir anlaşmamız varken mallarımız serbest dolaşımda olduğu için kota uygulanmaması gerekiyor. Ancak bu ülkeler kendi nakliyecilerini korumak adına bizim araçlarımıza kota uyguluyor. Böyle bir durumda biz istediğimiz oranda taşıma gerçekleştiremiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

“IRAK PAZARINDA FİYAT REKABETİ YAPAMIYORUZ”
Geçmişte Almanya’nın ardından en önemli ikinci pazarın Irak olduğunu hatırlatan Hasan Büyük, ancak bu pazarda fiyat rekabetini kaybetmeleri nedeniyle taşımaları başka ülkelere kaptırmaya başladıklarını söyledi. Bunda özellikle liman fiyatlarının büyük rol oynadığını vurgulayan Büyük şunları söyledi: “MIP’nin fiyat politikalarını Akdeniz’deki, boğazlardaki diğer ülke limanları ile karşılaştırarak yeniden gözden geçirmesini talep ediyoruz. Mevcut durumdaki fiyatlar özellikle transit taşımaları başka ülkelere kaptırmamıza neden oluyor. Mersin’den transit bir konteyner taşıması için minimum 700, maksimum 1000 dolar arasında gerek limana gerek acentelere ödeme yapmak durumunda kılıyoruz. Oysa bu rakam diğer ülkelerde 250-300 dolar arasında değişiyor. Bu şartlarda rekabet etmemize imkan yok. Basra Limanı’ndan Bağdat’a teslimat 1500 dolar. Biz yalnızca limana bin dolar ödersek diğer masraflarımızı dahil etmeye dahi gerek kalmıyor.”
Irak’ın savaştan çıkmış yeniden yapılanma aşamasında bir ülke olduğunu hatırlatan Büyük, “Önümüzdeki süreçte buradaki pazarın daha da hareketleneceğine inanıyorum. Komşumuz Irak’a yapılan taşımalar bugün olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da önemini artarak sürdürecektir. Bu pazardan hak ettiğimiz payı alabilmemiz adına Mersin’deki fiyat politikalarının Ürdün, Mısır, Kuveyt Limanlarına bakılarak yeniden revize edilmesini bekliyoruz” dedi.

“MEVCUDUMUZU KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Oldukça sıkıntılı bir dönemden geçtiklerini, her alanda maliyetlerinin ciddi ölçüde arttığını anlatan Hasan Büyük, motorine zam geldiğini, vergilerin yükseldiğini, geçiş ücretlerinin yükseldiğini ancak taşımalarda sıkıntı yaşandığını söyledi. Karlılığın azalması nedeniyle mevcut durumda mevcut durumlarını koruma mücadelesi verdiklerini ifade eden Büyük, darboğazdan geçtikleri şu günlerde araç yatırımlarını da durdurduklarını açıkladı.
Belgeler konusunda ise olumlu bir gelişme yaşandığına değinen Büyük, “Yurtdışı taşımaları için gerekli olan C2 Belgelerinin fiyatları oldukça yüksekti. Komite olarak bu sorunu sık sık dile getirmemizin ardından bu yıl yaklaşık yüzde 60’a varan fiyat indirimi oldu. Bu da en azından girdi maliyetlerimizin yükseldiği şu günlerde önemli bir rekabet avantajı sağladı. Yetkililere teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“2023 HEDEFLERİNE ULAŞMAK LOJİSTİK MALİYETLERİ DÜŞÜRMEKTEN GEÇER”
Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri olduğunu hatırlatan Hasan Büyük, bu ihracat hedeflerine ulaşabilmenin yolunun ise lojistik maliyetleri düşürüp rekabetçi yapıyı güçlendirmekten geçeceğini söyledi. Bu nedenle lojistik firmalarının maliyetlerini artırmak yerine azaltıcı önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Büyük, “Köprülere ödediğimiz yüksek ücretler, lastik ücretleri, sigortalar, belge ücretleri hepsi alt alta yazıldığında ciddi meblağlara ulaşıyor ve rekabet etmekte zorlanıyoruz. Belge ücretlerinde olduğu gibi diğer girdi kalemlerindeki fiyatların da gözden geçirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
Mazot fiyatlarındaki artışa da değinen Büyük, birçok sektör temsilcisinin artık artan maliyetler karşısında ayakta kalmakta zorlandığını, hacizlerle karşı karşıya kaldığını söyledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA