GİZEM EKİCİ
8 Mart’ları anmak için farklılıklarını zenginlik olarak gören, Mersin Fotoğraf Derneği üyesi 14 kadın bir araya gelerek, geçen yıl Mayıs ayında MFD Kadın Kolektifini oluşturdu.
Kolektif, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında, ‘toplumsal cinsiyet’ üzerine alaysamalı, eleştirel, zaman zaman duygusal tatlar bırakacak tarzda, öykü tadında fotoğraflar çeken kolektif üyeleri; Ayla Yüce, Ayşe Arslan, Dilek Tabakçı, Fevziye Yürek, Gülseren Büyükköse, Hasibe Cuhadar, Hatice Ataç, İlayda Suna Bayhan, Müjgan Güvercinci, Senem Biçer, Şerife Efe Yekta, Ümit Tekin, Yıldız Özlütaş Tutal ve Zehra Şekerci eserlerini, ‘Figüran’ adlı foto gösterisi ve sergisi ile kamuoyuyla paylaştı.
Yoğun bir ilginin olduğu etkinliğe, il protokolü ve dernek üyeleri de katılırken, izlenen kısa film ve fotoğraf gösterisi büyük beğeni aldı.
8 MART’LARI ANMAK İÇİN BİR ARAYA GELDİK
Daha önceki yıllarda dernekte 8 Mart’lar da kadın üyelerin çektiği fotoğraflarla karma bir gösteri yapıldığını belirten Kolektif Üyeleri, “Biz 14 kadın bir araya gelerek ‘toplumsal cinsiyet’ rollerini irdeledik. Kadın Kolektifini oluşturarak, 31 yıllık dernek tarihinde bir ilki gerçekleştirdik. Fotoğraf sergi, gösterisi ve ‘ev’ adlı kısa metrajlı bir de film yaptık. Kadın dayanışması ve mücadele günü olan 8 Mart’ları daha anlaşılır kılabilmek, görünmez kılınmaya çalışılan var oluşumuzu görünür kılmak gibi bir derdimiz var” diye ifade ettiler.
“TOPLUMSAL CİNSİYET” ÜZERİNE ÇOK FAZLA OKUMA YAPTIK, ATÖLYE EĞİTİMİ ALDIK
Etkinlik için; Sylvia Marcos’un Dinler ve Toplumsal Cinsiyet, Evelyn Reed’in Bilim ve Toplumsal Cinsiyet, Şahinde Yavuz’un Toplumsal Cinsiyet-Medya Temsilleri, Zehra Yaşın Dökmen’in Toplumsal Cinsiyet Sosyal Psikolojik Açıklamalar, Genevieve Lloyd’un Erkek Akıl, Judith Butler’in Cinsiyet Belası, Feminist Sanata iki Farklı Yaklaşım: Gerilla Kızlar ve Cyndy Sherman gibi zorunlu okumalar da gerçekleştiren kolektif üyeleriayrıca; Ayşe Eren’in Çağdaş Sanatta Alan ve Sınırlarıyla Kadın İmgesi, Can Akerson’un 20. Yüzyıl Batı Sanatında Kadın ve Kimliği, Özlem Özgür’ün Televizyonda Yayınlanan Kadın Programlarında Toplumsal Cinsiyet Rollerinin Sunumu gibi Yüksek Lisans Tezlerini’de okuma programlarına aldı.
Fotoğraf Sanatçısı Emel Karakozak’ın “Sanat ve Cinsiyetçilik”, Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu’nun “Felsefe ve Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Sanat” hakkında konuşmacı olarak katıldığı "Sanat ve Cinsiyet" ana başlıklı paneli de Eylül ayında tüm üyelerin katılımıyla dernek binasında gerçekleştiren kolektif, Ekim ayında ise İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Bilimleri bölümünde “Fotoğraf ve Toplumsal Cinsiyet” üzerine doktorasını yapan ve Galata Fotoğrafhanesinde “Toplumsal Cinsiyet ve Fotoğraf” atölyesinde eğitim veren Şehlem Kaçar’la atölye çalışması yaptı.
“KONULARIMIZI BELİRLEYEREK FOTOĞRAF ÇEKMEYE BAŞLADIK”
Güzellik, annelik, kadın emeği başlıklarıyla toplumsal cinsiyet rollerini irdeyen kolektif üyeleri, bazen kurgu, bazense sokak ve gündelik yaşam fotoğrafları çekti.
Toplumsal cinsiyeti irdelerken mesaj kaygılarının yanı sıra, sanatsal bir estetik kaygısı da taşıyan kadın fotoğraf sanatçıları, bunları fotoğraflarla öyküleştirdi.
“Figüran” adlı fotoğraf sergisi Mersin Fotoğraf Derneği’nde bir ay boyunca tüm Mersinlilere açık olacak. “Biz” bilinciyle hareket eden kollektif ise, amatör bir ruhla ve keyifle fotoğraf çekmeye ve bu keyfi kamuoyuna sunmaya ise devam edecek.